Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
29. aprila 2017

Namesto v Turčiji bo letošnje prvenstvo v Italiji. Datum ostaja nespremenjen.

Na prvem sestanku novega predsedstva Evropske kolesarske zveze so predstavili odločitve glede evropskega prvenstva v disciplinah krosa za leto 2017.

Iz Turčije v Italijo

Evropsko prvenstvo za moške, ženske, U23 in mladince, ki je bilo sprva dodeljeno turškemu Istanbulu in naj bi se odvijalo med 27. in 30. julijem, je prestavljeno v Darfo Boario Terme v Italiji. Datum prvenstva ostaja nespremenjen.

Odločitev vsekakor ni bila lahka in nekaj mesecev je trajalo, da so pri UEC presodili, da prvenstva v Turčiji kljub trudu turških oblasti ni možno izvesti.

Pri Evropski kolesarski zvezi so ocenili, da ne morejo prevzeti odgovornosti za varnost športnikov, še posebej mlajših kategorij. Oceniti, kako se bo v naslednjih treh mesecih razvijala situacija v Turčiji je tudi glede na zadnje dogodke skoraj nemogoče.

Prvi in glavni razlog je seveda izostanek prijav nacionalnih zvez, še posebej iz ključnih gorskokolesarskih držav. Glede načrtovanja prenosa prvenstva v živo in želje po predstavitvi atraktivne dirke gledalcem, se je Evropska kolesarska zveza odločila, da vse skupaj prestavi v Italijo. Ob tem so poudarili, da upajo, da bodo razmere v Turčiji v naslednjih nekaj letih dovoljevale izvedbo prvenstva.

Na evropskem prvenstvu v gorskem kolesarstvu bo podeljenih devet naslovov prvakov. Šest za olimpijski kros, dva za eliminator in eden v ekipni štafeti.

Darfo Boario Terme so deset kilometrov oddaljene od Lago d’Iseo in se nahajajo petdeset kilometrov severno od Brescie, v dolini Camonica. Kraj je v zadnjih letih že gostil velike kolesarske prireditve.

Sicer je bilo v Italiji zanimanje za izvedbo prvenstva precejšnje, med drugim tudi v uro oddaljenem Montichiariju.

Na sestanku so bila podeljena in potrjana še naslednja prvenstva

– 2018 trial – Moudon (Švica)
– 2018 mladinsko gorsko kolesarstvo – Pila, Valle d’Aosta (Italija)
– 2018 gorsko kolesarstvo XCO – XCE – XCR – mladinci in U23 – Graz (Avstrija)
– 2020 gorsko kolesarstvo XCO – XCE – XCR – mladinci, U23 in Elite – Graz (Avstrija)

uec.ch 

Na naslovni fotografiji Rok Naglič. Foto Grega Stopar

Preberi še:
EP XCO Huskvarna: Tanja do sedmega mesta

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam