Za bajto
20. marca 2021

Kdo drug kot Niko Korber. Bike Fitting Niko, neutrudni jezdec in kolesar od glave do pete. Sedaj s svojim servisom uvaja nekoliko drugačen pristop k popravilom koles in “štelanju” kolesarjev.

Niko se seli za bajto. To seveda ne pomeni, da ga je Mojca vrgla iz bajte, ali da mu je domačo posteljo zasedel njun mali Urh. Ne, Niko Korber po letih gostovanja v Celju svoj “bike fitting” seli v domači Prebold. V simpatični delavnici ob bazenu pa ne bo samo nastavljal koles, ampak jih bo tudi popravljal.

Domače je, domače

Saj poznaš tisti občutek domačnosti? No, tako je pri Niku. Že ko vstopiš skozi vrata, izza vogala zadiši po kavi. Na stenah so podpisani plakati. Dva velika udobna kavča delavnico spremenita v klubski prostor. Seveda, saj je ena od Nikovih želja tudi ta, da bi prostor zaživel kot točka za druženje kolesarjev. Njegovi znameniti trejli se končajo takoj za bajto in pri njih si je tudi sposodil ime za delavnicobike fitting in bike servis Za bajto.

Servis in bike fitting

Delavnica še nima končne podobe. Mojca in Niko jo še urejata ter upata, da bosta vrata za stranke odprla nekje okrog velike noči. Ker bo v njej večino dela opravil Niko, bo urnik delavnice razdeljen na ure za bike fitting (takrat ga, prosim, ne moti) in ure za servisiranje koles. To hkrati pomeni, da bo za obisk potrebno (zaželeno) naročanje.

Delavnica seveda ne bo kolesarska trgovina. Vseeno pa bo imel na zalogi rezervne dele za kolesa in komponente, ki jih bo med bike fittingom strankam ponudil za zamenjovo (sedeži, krmila, opore, vložki, blokeji …).

Z Mojco pripravljata tudi spletno stran s preglednimi in razumljivimi nasveti za nastavitev cestnih, makadamskih in gorskih koles. Hkrati pa Niko s prijatelji snuje nekaj namenskih kolesarskih orodij, ki jih bo prav tako pokazal in ponudil v delavnici.

Načrti so veliki

Če bi bil Niko dekle, bi bil zagotovo dobra gozdna vila. V resnici pa je Lesnik, bradati slovanski duh, ki varuje gozdove, po katerih so speljani njegovi trejli. Na njih bi rad zagnal gorskokolesarsko šolo in jih povezal s turizmom.

A čeprav so zgrajeni s soglasjem lastnikov in upoštevanjem vseh pravil dobre prakse, bodo težko kdaj dobili še zadnjo štampiljko državnega uradnika. Žal se s podobnimi težavami ukvarjajo tudi mnogi drugi zagnani trailbuilderji. Vseeno pa ne obupava, saj imamo v Sloveniji nekaj primerov, ko so roke zagnanih fantov in deklet spremenile malo idejo v veliko zvezdo.

Nastavitve za bajto

Obisk pri Niku sem izkoristil tudi za nastavitev kolesa. Pred dvema letoma mi je na glavo obrnil Kanadčana, z novincem iz Kolorada pa se sam sploh nisem trudil in sem ga povsem prepustil njegovemu znanju. Spet sem užival, ko je s preprostimi primeri iz običajnega sveta podkrepil vsako nastavitev, ki jo je nastavil na kolesu. Na koncu je bilo vse logično. Tudi to, da se (za tiste, ki vozimo vpeti) vse začne s pravilno nastavljenimi blokeji.

Foto Mojca Serdoner Korber.

V delavnici bo Niko poskrbel za tvoje kolo, tvoje telo in tudi za dušo. Za vse to poskrbijo tudi trejli za njegovo bajto. Nisem jih še fural. Tudi tokrat nam ni uspelo, saj nas je že pošteno priganjala policijska ura. Mogoče ob otvoritvi?

Niko na Instagramu: @bikefittingniko.

Naslovna fotografija Mojca Serdoner, ostale fotografije Matej Hartman.

Preberi še

Garaža: Nikov Intense

Sledite nam