Vali Hoell
10. avgusta 2020

Članska državna prvaka v spustu za 2020 sta v Bike parku Pohorje Monika Hrastnik in Žak Gomilšček, na prvi dirki serije Unior Downhill Cup pa najhitrejša Avstrijca Vali Höll in David Trummer.

V suhih razmerah in vročini je letošnjo serijo dirk v spustu Unior Downhill Cup končno odprla stoterica udeležencev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije in Madžarske na dirki DH Visit Pohorje na progi svetovnega pokala v Bike parku Pohorje. To je bilo hkrati 29. državno prvenstvo Slovenije v spustu.

Na koncu sta na vrh stopničk v elitnih kategorijah stopila avstrijska asa, ki sta na dirko, tudi kvalifikacijsko za avstrijsko reprezentanco za oktobrsko svetovno prvenstvo v Leogangu, prišla kljub temu, da sta vanjo že avtomatsko uvrščena. To sta fenomenalna mladinska svetovna prvakinja Valentina Höll (SRAM TLD Racing), ki prvo leto nastopa pred članicami in je že lani povzročala skrbi najhitrejšim članicam na svetu, ter David Trummer (The YT Mob), ki si je z lanskimi konstantinimi uvrstitvami zagotovil 8. mesto na svetovni lestvici.

David Trumer
David Trummer

Höllova je za 2,74 sekunde prehitela Moniko Hrastnik (DH Visit Pohorje / Team Dorval AM). Tretje mesto je osvojila Špela Horvat (Supersnurf), ki je bila zadovoljna tudi z malce večjim zaostankom za dvema, ki sodita v sam vrh svetovnega spusta. Potem ko lani zaradi epidemije poškodb sploh nismo imeli državne prvakinje, je šel naslov tako Moniki, srebro Špeli, bron pa mladi člani KK Črn trn Naji Stipanič.

Monika Hrastnik
Monika Hrastnik

Pri članih je bil v razvrstitveni vožnji Trummerju tik za petami branilec naslova Jure Žabjek (Unior Devinci Factory racing), Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je bil tretji in Luka Berginc (KK Črn trn) četrti. A dva od favoritov za kolajne državnega prvenstva v finalu nista imela sreče – Berginc s predrto gumo in Žabjek s padcem. Slednji je tako izgubil možnosti, da bi kot prvi osvojil peti članski naslov prvaka. Trummer je bil znova najhitrejši, članskega naslova v svoji prvi sezoni v tej kategoriji pa se je z drugim časom finala v prvi sezoni v tej kategoriji veselil Žak Gomilšček. Sledila sta Nemca Hannes Lehmann in Felix Bauer, na petem pa Aleš Virtič (Bikestore.cc), ki je tako osvojil srebrno kolajno državnega prvenstva, ter na šestem aktualni državni prvak v 4krosu Urban Rotnik (KK Črn trn), ki mu je pripadel bron DP.

Napeto tudi v drugih kategorijah

Ni bilo presenečenje, da je šel naslov tudi med mladinci v Sinter Brakes Team. Prvak je postal Žan Pirš, potem ko je bil v polfinalu najhitrejši njegov klubski kolega Marko Niemiz, a je v finalu v cilj prišel po praznem plašču. Z drugim mestom je presenetil Vidian Šalehar (Supersnurf), sledila sta Avstrijca Kilian Buhl in Maximilian Oberhofer, na 5. mestu pa se je srebrne kolajne DP veselil lanski prvak med mlajšimi mladinci Nace Kokelj (Wolf Racing Team).

Med mlajšimi mladinci je bil najhitrejši Avstrijec Niklas Sterer, z drugim mestom je naslov državnega prvaka osvojil Val Celestina (KK Črn trn), tretji je bil še en Avstrijec Nikolas Kolle, s kolajnama DP sta sledila Jan Štekar (ŠKTD Avče) in Andrej Savarin (KD Rajd).

V najmlajši kategoriji dečkov do 15 let še en naslov za Sinter Brakes Team, v tem primeru za Toma Joksimovića Terpina, ki je zmagal pred Italijanom Alessandrom Frisennom in Nalom Špacapanom (KK Črn trn). Srebro DP torej Nalu, bron pa njegovemu klubskemu kolegu Andražu Korenu.

V veteranski kategoriji masters ni šlo drugače kot z zmago Mirana Vauha (DH Vsit Pohorje) in to brez verige in s časom, ki bi mu zagotovil tretje mesto med člani in srebro državnega prvenstva! Srebro za branilca naslova Boštjana Volfa (Wolf Racing Team) in bron za Urbana Napotnika (KD Lignit).

V dirki amaterjev in kategorije hobi je bil najhitrejši Tilen Ferk (BATT), naslov med licenciranimi amaterji pa je šel domačinu Andreasu Vidoviču (DH Visit Pohorje).

Čeprav je bil uradno organiziran le dan dirke, je za nami odličen vikend voženj in dirkanja na zahtevni progi, ki se je po dolgem postu še kako prilegel. Hvala Bike parku Pohorje in DGK Pohorje za organizacijo “na horuk” v razmerah, ko ti nihče preveč ne zameri, če odpoveš. Pa še gledalcev se je kar nekaj zbralo ob progi – v skladu z navodili NIJZ, seveda.

Vidimo se 30. avgusta na drugi dirki serije, DH Tršće v istoimenskem parku na Hrvaškem, to bo tudi hrvaško državno prvenstvo.

Vrstni redi na uniordownhillcup.com

Fotografije Žiga Mikeli @zigamikeli

Preberi/oglej si še

DH Visit Pohorje: Video s treninga
Kristjan na treningu DH Visit Pohorje

Sledite nam