16. maja 2019

Finski sklad KJK, ki ima v lasti tudi kolesarsko blagovno znamko Leader 96, je prevzel begunjsko podjetje.

Družba Wiltan Enterprises pod okriljem ruskega finančnega skla VR Capital je finskemu skladu KJK prodala begunjski Elan. Prodaja družbe bo končana nekje do sredine leta. In kaj ima to z novicami na mtb.si? Preberi do konca.

Finski sklad KJK se osrdotoča na balkansko regijo in baltske države, v Sloveniji pa je že navzoč (lastniško) v nekaterih podjetjih. Če jih omenimo le nekaj – Pekarna Grosuplje, Kovinoplastika Lož, Tomplast … Sedaj pa je odkupil tudi 100 % delež begunjskega podjetja.

Elan, podjetje z več kot 70-letno tradicijo, je danes osredotočeno na izdelavo športne opreme. Od smučarske do pomorske (jadrnice), ponuja tudi inovativne rešitve za športne dvorane in stadione. Do leta 2005 pa je kratek čas izdelovalo tudi vrhunska kolesa. In po vsej verjetnosti prav v tem grmu tiči zajec.

Finci so lastniki bolgarskega izdelovalca koles Leader 96. S prevzemom begunjske družbe in lastništvom estonskega podjetja Tahe Outdoors, ki se ukvarja z vsem, kar diši po vodnih športih, je finski finančni sklad KJK vsa tri podjetja spravil pod eno streho – KJK Sports.

Podjetje Leader 96 je bilo ustanovljeno leta 1996 in je bilo namenjeno proizvodnji koles in prodaji na veliko. Pod to znamko so bili združeni Leader, Speed in Oryx – znamke, ki so bile prisotne na bolgarskem trgu. Po združitvi vseh treh znamk pod eno streho je Leader 96 postal velik igralec na kolesarskem trgu, saj njihova proizvodnja omogoča izdelavo e-koles, mestnih, otroških, gorskih, zložljivih in treking koles.

Letna produkcija znaša približno 400.000 koles, v dveh tovarnah pa zaposlujejo 550 delavcev. Trenutno je kar 95 % proizvodnje namenjene tujim trgom. Največ izvozijo v Nemčijo, na Nizozemsko, v Belgijo, na Dansko, v Italijo in na Finsko. Konec leta 2017 so šli Finci z bolgarskim podjetjem še dlje, izpeljali so prevzem dveh nemških kolesarskih znamk Panther in Jaguar, ki sta billi v lasti Panther International GmbH.

Ker so pred pol leta prevzeli tudi 50 % delež podjetja Tahe Outdoors, je, ko bo opravljen tudi 100 % prevzem Elana, znana tudi njihova celotna poslovna strategija. Celotno družbo, še vedno pod okriljem sklada KJK, bodo Finci usmerili v prostočasne dejavnosti in s tem postali pomemben igralec v regiji.

Krmilo nove družbe KJK Sports naj bi prevzel dosedanji predsednik uprave begunjskega Elana Jeffery Tirman.

Ni kaj, morda pa Elan s kolesarskim programom še kdaj lahko poseže k zvezdam! 

Vir: Bike Europe

www.taheoutdoors.com
leader96.com
www.kjkmanagement.com

Naslovna fotografija je pa le za spomin. Foto Elan Bikes.

Sledite nam