Nove Mesto, Vita Movrin
15. maja 2022

Dirke v olimpijskem krosu na Češkem imajo odličen sloves in Nove Mesto je bilo mnogokrat srečen kraj za slovenske tekmovalce in tekmovalke. Tokrat za tekmovalko domžalskega kluba Energijateam.com.

Včeraj so v Novem Mestu na Moravskem potekale dirke svetovne serije UCI Junior ter dirki članic in članov do 23 let. Slovenci smo imeli na startu preizkušenj mladince Timoteja Banovca, Marcela Gladka in Žana Pahorja ter Jakoba Klemenčiča, Matica Kranjec Žagarja, Naceta Gnezdo in Vito Movrin v kategoriji do 23 let.

Med mladinci se je med slovenskimi tekmovalci najvišje uvrstil Žan Pahor, ki je za zmagovalcem, Dancem Gustavom Pedersenom, zaostal 5 minut in 7 sekund in osvojil štirideseto mesto. Marcel Gladek je osvojil 99., Timotej Banovec pa 109. mesto med 140 tekmovalci na startu. Dirka mladincev je štela za svetovno serijo UCI.

Vrstni redi na prod.chronorace.be.

Svetovni pokal kategorij do 23 let

Prvič v letošnji sezoni so se za točke v svetovnem pokalu olimpijskega krosa pomerili tudi Slovenci. Med mlajšimi člani smo imeli tri predstavnike in predstavnico, ki so vozili v reprezentančnih dresih. V moški kategoriji se je najbolje odrezal Jakob Klemenčič, ki je na dobro uro dolgi dirki z 9 minutami in 22 sekundami zaostanka zasedel 74. mesto. Matic Kranjec Žagar je bil 91., Nace Gnezda je osvojil 123. mesto. Zmagal je aktualni svetovni prvak, Čilenec Martin Kossmannn Vidaurre.

Vita Movrin s trezno glavo od starta do cilja

Čeprav pregovorno nesrečna številka 13 je bila včeraj za tekmovalko domžalskega kluba Energijateam.com in članico slovenske reprezentance srečna, saj je Vita Movrin dirko mlajših članic odpeljala z odliko. Suveren start in nadaljnja vožnja okoli desetega mesta sta jo na koncu pripeljali do srečne trinajstice. V Visočina Areni je zmago slavila Francozinja Line Burquier, drugo mesto je pripadlo nizozemski specialistki za ciklokros Puck Pieterse, tretja je bila italijanska državna prvakinja Giada Specia.

Vita po dirki:

“Jaz ne morem verjet! Končno se mi je poklopilo! Od starta iz pete vrste do top deset, dvanajst na vrhu startnega kroga in potem samo gasa in sproščeno, umirjeno in s polno močjo krog za krogom. Zadnji krog so me malo začele stiskati noge, sem samo upala, da me ne zagrabi krč. Tako sem potem izgubila še dve poziciji in na koncu srečna 13ka. Presrečna sem. Hvala Simonu! Točno to, kar mi daje, sem rabila, da se mi je odprlo. Hvala seveda tudi Kolesarski zvezi za podporo in mojim domačim, ki so vedno tu zame!”

Točkovanje po treh dirkah

V skupnem seštevku svetovnega pokala v olimpijskem krosu med mlajšimi člani je Vidaurre še povečal prednost in ima 375 točk. Na drugem mestu je z 227 točkami Brazilec Gustavo Xavier de Oliveira, ki je bil včeraj četrti, tretje mesto trenutno zaseda Švicar Dario Lillo (215 točk). Vita Movrin je s trinajstim mestom osvojila 48 točk UCI in zaseda 39. mesto. Z maksimalnim izkupičkom 375 točk vodi včerajšnja zmagovalka Line Burquier.

Vrstni redi

Danes se bosta za kar se da dobro uvrstitev na progi v Visočina Areni potila Tanja Žakelj in Rok Naglič. Prenos v živo, od 11. ure in 20 minut dalje na Red Bull TV.

Naslovna fotografija Lawrence Cozzutto @lawrence_lollo_cozzutto

Preberi še

Nove Mesto: Tretji kratki kros s presenečenji

Sledite nam