23. oktobra 2014

V soboto v Mariboru vreme za rep ujeli tudi z zadnjim dirtom sezone. Poročilce in velika galerija fotografij Roka Breznika.


Poroča prva lopata mariborskega dirt parka Marko Draguljić:

Pa smo ga dočakali! Po eni sezoni premora se je minulo soboto vrnil Den Devils dirt contest. Že četrto leto, odkar je bil park predan v uporabo, se je zbrala četica 33 dirt kolesarjev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije ter Madžarske. Število tekmovalcev se je sicer na prvi pogled zdelo majhno, vendar za laično oko več kot dovolj. Tako pestrega izbora trikov, kakor tudi stilov BMX ter MTB dirterjev, štajerska prestolnica še ni videla.

Kot se spodobi so z tekmovanjem začeli najmlajši upi tega športa in sicer z kategorijo U16. Najmlajši tekmovalec, ki se je več kot odlično spopadel z najmanjšo ter vse prej kot enostavno linijo, je bil 9-letni Jaka Remec iz Ljubljane. Da na mladih svet stoji, so pokazali tudi prvi trije uvrščen. Z napadanjem večjih in težjih linij, kakor tudi z rotacijami 360, barspin, backflip, se za prihodnost tega športa ni bati.

Takoj po opravljenih kvalifikacijah so se starejši MTB in BMX kolesarji razdelili v skupine po štiri tekmovalce ter začeli s predstavo. Vsaka skupina je imela na voljo 15 minut, kar je posameznikom dalo več možnosti za izvedbo zastavljenih trikov ter uporabo celotnega parka. Že v finalnih vožnjah se je videl napredek tekmovalcev napram prejšnjih let, kar je bil dober dober pokazatelj za finalni obračun v best tricku, ki je sledil.

V tem formatu sta se združili obe kategoriji, BMX in MTB, tekmovalci pa so imeli na voljo dobre pol ure in katerikoli objekt na progi. V tem času smo videli trike, kot so: obrat za 720 stopinj, backflip double tailwhip, 360 double tailwhip, poizkuse 900, bike flip ter nekaj izposojenih trikov iz motokrosa prostega sloga, kot so barhop, cliffhanger, backflip cliffhanger.

Presenetil je tudi Primož Tanko s skoraj izvedenim poiskusom trika cashroll, ki je povsem nova smernica vrtenja na kolesu. Na koncu je zmaga vendarle odšla v domače roke in sicer vsestranskemu tekmovalcu Janiju Fučki, ki je izvedel popolnega double backflipa, sicer prvič videnega na domačih tekmovanjih.

Na to jesensko popoldne smo torej videli, da dirt jump pri nas še kako živi ter se razvija v pravi smeri, saj so triki bili na najvišjem nivoju doslej in v največje zadovoljstvo organizatorjev, brez omembe vredne poškodbe.

Se vidimo naslednje leto!

Vrstni redi

Kategorija BMX
1. Domen Fekonja (Slo)
2. Marin Ranteš (Hrv)
3. Tobi Merz (Avt)

Kategorija MTB
1. Ferenc Horvath (Mad)
2. Timi Drvarič (Slo)
3. Andras Horvath (Mad)

Kategorija U16
1. Jaka Hartman (Slo)
2. Domen Kandare (Slo)
3. Simon Leo Gusel (Slo)

Best trick:
Jani Fučka (Slo) – doublebackflip

Best crash:
Leo Gamboc (Hrv)

Čestitke vsem tekmovalcem! (mtb.si dodaja: pa še graditeljem!)

Vse fotografije Rok Breznik


Zaenkrat video z BMX naj trik akcijo

Den Devils Dirt Jump Session – 18.10.2014 from Alen Borak on Vimeo.

Sledite nam