Nove Mesto, Tanja Žakelj
15. maja 2022

Nove Mesto na Moravskem in poročilo ekipe Unior – Sinter Factory Racing s tretje dirke letošnjega svetovnega pokala v olimpijskem krosu.

Tanja Žakelj je bila danes na dirki svetovnega pokala na Češkem tik pred velikim rezultatskim presenečenjem, a sta defekt in nato okvara materiala naredila svoje. Tanja je po pretečeni zadnji polovici zadnjega kroga dirko v Novém Mestu na Moravskem končala na 38. mestu, glede na pokazano pa ji slabša uvrstitev ni vzela pozitivne volje.

Prizorišče v Novem Mestu na Moravskem je Tanji Žakelj in ljubiteljem olimpijskega krosa dobro znanotu je Tanja prvič slavila v svetovnem pokalu in svojo kariero usmerila na čisto nove tirnice. Danes je na istem prizorišču – v sicer povsem drugačnih razmerah na izrazito suhi podlagi – znova kazalo na rezultatsko presenečenje, a je vmes posegla “višja sila”. Tanja je dobila defekt v zadnjem krogu in seveda je bilo dirke s tem konec.

Letos dirke izbira sama

“Letošnja sezona je načrtovana tako, da grem na dirke po lastni izbiri, zelo motivirano in vedno na 100 odstotkih. Takšen je bil tudi moj pristop do današnje dirke, moje prve letos za svetovni pokal. Zelo sem zadovoljna s tem, kako se je dirka razpletala, seveda manj z rezultatom. Ravno v zadnjem krogu se je zgodila nesreča in rezultat ni, kar bi lahko bil oz. bi kar moral biti glede na pokazano. Resnično sem zadovoljna z občutkom, ki sem ga imela in sedaj še okrepila, vidim, da sem konkurenčna in bom zdaj samo še bolj motivirano trenirala. Že sedaj se veselim naslednjih dirk.”

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

V prvi polovici zadnjega kroga dirke na znamenitem prizorišču na Češkem, znanem po svoji tehnični zahtevnosti ter številnih vzponih in spustih, je bila Tanja že na 18. mestu z možnostjo še izboljšanja svoje uvrstitve v še nikoli tako močni konkurenci olimpijskega krosa. Po zloglasni prelomnici, imenovani Vertical Drop, se ji je zdelo, da je morda v zadnji pnevmatiki izgubila nekaj pritiska, vendar ni bila zagotovo prepričana in je nadaljevala z dirko. “Na svetovnem pokalu se ne ustavljaš, če nisi prepričan,” je ob tem dodala Tanja.

Ko je bila tako že mimo tehnične cone, pa so se stvari hitro poslabšale, pritisk je povsem padel in plašč je snelo z obroča, kljub temu je nadaljevala z dirko. Na odseku BMX z veliko zaporednimi skoki pa je obroč udarila ob korenino ali skalo in uničila še tega, tako ji ni preostalo drugega kot tek do cilja.

Tanja je ob tem povedala:

“Dirka na Češkem je po dolgem času potekala na povsem suhi podlagi, kar mi sprva ni bilo všeč, saj so hitrosti tako višje. Po štartu sem bila tik za prvo trideseterico, ampak sem že vedela, da bom samo še pridobivala. Dirkala v pravem pomenu besede – od štarta do cilja, manjkala je samo še pika na i, tisto pa drugič. Nisem razočarana, ker vidim, da lahko konkurenčno dirkam.”

S svojimi dirkaškimi izkušnjami bo sam rezultat hitro pozabila, dobre občutke, motivacijo in moč pa prenesla na naslednje dirke. Te bodo potekale pred domačimi navijači, naslednja preizkušnja svetovnega pokala pa je na sporedu junija v Leogangu. “Mislim, da mi bo uspelo ohraniti tak pristop in motivacijo, že sedaj se veselim naslednjih dirk. Sem željna dirkanja” zaključuje Tanja.

Tanji Žakelj lahko slediš na Instagramu: @tanjazakelj

Naslovna fotografija Unior – Sinter Factory Racing

Preberi še

Nove Mesto

Sledite nam