9. februarja 2017

Markus Stöckl je šel dobesedno na glavo in mimo časomerilcev priletel s … kilometri na uro. Nov rekord “na suhem”.

Hitrostni rekord na produkcijskem oziroma serijskem gorskem kolesu, ki ga lahko kupiš v trgovini, brez posebnih dodatnih materialov in tehnoloških izboljšav, je padel. Avstrijec Marcus Stöckl, lovec na hitrostne rekorde, se je pri končni izmerjeni hitrosti približal 170 kilometrom na uro. Rekord na snegu, ki šteje posebej, je še precej višji.


Visokorasli bradač, ki je med drugim tudi šef ekipe MS Mondraker, ob katerem je še spustaško kolo videti nekoliko majhno. Foto Philip Platzer/Red Bull Content Pool.

Nori Max

Markus “Max” Stöckl, 42 letni Tirolec, se je na podvig pripravljal dve leti. Stöckl si je za kraj zločina izbral puščavo Atacama v Čilu. S štartom na nadmorski višini 3972 in ciljem na 3550 metrih nad morjem je nori Max vozil po 45-stopinjski klančini, ki je bila dolga 650 metrov. In po 650 metrih je mimo radarja brzel s hitrostjo 167,8 kilometra na uro.

Njegov prejšnji rekord je znašal 164,95 km/h, dosegel ga je na vulkanu v Nikaragvi. Stöckl drži tudi rekord s serijskim kolesom na snegu, prav tako iz Čila – leta 2007 ga je dosegel v La Parvi, kjer je drvel s hitrostjo 210 km/h. Najhitrejša zabeležena hitrost pri spust sploh pa bo kmalu stara dve leti, v Varsu v Franciji je na snegu na aerodinamičnem prototipu Francoz Eric Barone dosegel 223,3 km/h.

Kolo in oprema

Max je vozil Mondrakerjevo spustaško mašino Summum in edino, kar je bilo na njem aerodinamičnega, sta bili obleka in čelada, oboje testirano v vetrovniku.

Takole nekako izgleda pri hitrosti skoraj 170 kilometrov na uro

Uvodna fotografijea Philip Platzer/Red Bull Content Pool, naslovna na prvi strani Grit Koenig/Red Bull Content Pool

Sledite nam