xc lošinj
16. oktobra 2023

Slovenska ekipa “starih spustašev” na svoji jadranski destinaciji pripravila še dirko v krosu.

Pred desetimi leti so člani kluba MTB Trbovlje na otoku Lošinj priredili prvo dirko v spustu in leta 2018 na eksotično progo pripeljali tudi najboljše na svetu. Tudi ob začetku letošnje sezone so gostili prvo dirko evropskega pokala v spustu. Potem so v juniju doma nad Trbovljami priredili državno prvenstvo v enduru. Pa to še ni bilo vse za letos – jeseni so se vrnili na svoj “otok vitalnosti”* in tu ob podpori lokalnega turizma prvič priredili še mednarodno dirko v krosu.

*Island of Vitality je turistični slogan Lošinja, iz njega pa so ob dirki v spustu na skalnati progi izpeljali Island of Brutality.

Seveda s progo za kros niso šli v lošinjske “gore”, od koder starta proga za spust. Umestili so jo nad zaliv Čikat, v istoimenski kamp, največji na otokih Lošinj in Cres, ter na stezice v njegovi bližini. Je kombinacija kamenja, še večjega kamenja, pa tudi nekaj zemlje in borovih iglic se najde. Čisto dovolj vzponov (no, kakor za koga) in še več zavojev je na njej. Pa odsek ob obali. Da o možnosti za bivanje in drugi infrastrukturi čisto pri roki sploh ne govorimo.

Nekaj prizorov s proge

Takole je prizorišče videl slovenski prvak Rok Naglič, ki bo z Marušo, kolegico v ekipah Calcit in Naglič, na Lošinju užival še ves teden:

“Prizorišče mi je zelo všeč, sploh zato, ker oktobra, ko končuješ sezono, prideš sem, oddirkaš še zadnjo dirko v sezoni in si nato lahko vzameš čas za oddih na super lokaciji. Res si lahko odpočiješ, če le vreme služi, tudi voda je še topla za kopanje.
Pa veliko prenočišč je pri roki. Nam je pomembno, da ne izgubljamo časa z vožnjo z avti na trening na progi.”

O progi pa:

“Glede na to, da je to prvi kros v tej organizaciji, je proga zelo dobra. Zelo mi je všeč, da je bila proga zvozljiva za vse, tudi za tehnično slabše podkovane. Mogoče manjša še vsaj en daljši vzpon, na katerem bi se lahko zredčila konkurenca, lahko tudi bolj odprt. Zlasti od starta bi lahko bilo več prostora za redčenje skupine. Tokrat nas ni bilo veliko na startu, a če bi bilo na startu 50 članov, bi bila to lahko težava.
Lepa proga, sploh spust do morja.
Za prvič je super uspelo. Organizacija pa je bila tako ali tako dobra.”

Razplet prvega XC Lošinj

V šest krogov dolgi dirki članov se je na čelu držala skupinica, ki je le počasi razpadala, tudi po zaslugi kakšnega defekta – hrvaški prvak Fran Bošnjak je s štartno številko 13 na krmilu naprimer predrl kar trikrat. Na koncu sta se zmago udarila italijanski prvak v eliminatorju, 22-letni Emanuele Huez (CS Carabinieri) in slovenski prvak v olimpijskem krosu Rok Naglič (Calcit Bike Team), za v zadnjih nekaj 10 metrih je bil močnejši Italijan. Na tretjem mestu je ciljno črto prečkal Čeh Tomaš Ševcu.

xc lošinj
Ko ne potrebuješ ozadja za podelitev

Rok Naglič:

“V četrtem krogu sem napadel, pa so me ujeli. Nato sem v petem na klanec izgubil stik z vodilnimi, a sem jih spet ujel. V zadnjem krogu smo vsi napadali, nazadnje je odpadel Čeh in z Italijanom sva ostala sama. Iskal sem mesto za napad, pa ga nisem našel, v zadnjem položnem vzponu proti cilju pa tudi nisem želel naprej, da bi mu nudil zavetrje. Pa me je presenetil z napadom, si naredil nekaj metrov prednosti in je ostal spredaj do cilja.”

Tudi pri članicah je šla zmaga v Italijo, najmočnejša je bila Giorgia Marchet, kolegica Vite Movrin v ekipi Trinx Factory Team, sledili sta Poljakinja Gabrijela Wojtyla (Superior Zator) in druga Italijanka Lucrezia Braida (Four Es International Project), ki je po defektu prehitela Lariso Bošnjak (Hrv, Šišmiš) in Marušo Naglič (Slo, Calcit Bike Team).

Med mladinci je imel zmago že v žepu Balaž Kavčič (KK Završnica), pa ga je v zadnjem krogu upočasnil defekt in ga je prehitel David Sandić (BK Albona 1921).

V mlajših kategorijah so od Slovencev na najvišjo stopničko stopili Zoja Špenko (Strahovica, U7), Nace Špenko (U9, Strahovica) in Zara Toff (U9, Calcit).

Vrstni redi

Za 2024 si zapiši datum: 13. oktober. Pa zna biti, da z več točkami UCI.

Fotografije TZ Mali Lošinj

Preberi še

iXS EDC Lošinj: 10 let po prvi izvedbi
4 Islands 2023: Ko prevoziš Lošinj, si končal dirko

Sledite nam