andreas kolb, lošinj
17. aprila 2023

Dirka v spustu s ciljem v Velem Lošinju v soorganizaciji slovenskega kluba MTB Trbovlje je letos privabila okoli 200 tekmovalcev iz 28 držav.

14. april 2013 je bil, ko so se na dobrih 1,3 km dolgi progi s Sv. Ivana na južnem delu otoka, polni ostrih skal, prvič udarili na kolesih za spust. Zmagala sta Avstrijec Manuel Gruber in Zarja Černilogar, ki je žal ni več med nami, v spomin nanjo pa je poimenovan atraktiven odsek proge. Zanimivost: Jan Cimperman, ki je še vedno med najhitrejšimi Slovenci, je bil tretji, še mesto pred njim Jernej Cokan, Jure Žabjek pa je zmagal med mladinci. Za obujanje spominov beri: Sredi defektov zmagi Gruberja in Zarje

Vmes je dirka štela za točke UCI, za točke slovenskega pokala Unior Downhill Cup, leta 2018 pa je Lošinj gostil tudi nepozabno dirko za svetovni pokal.

Letošnja izvedba pa ni bila enajsta, kot bi hitro izračunali, temveč osma – leta 2015 je drug prireditelj dirko odpovedal, v letih 2020 in 2021 pa jo je odnesla pandemija.

Video 2023

Je šlo pod dvema minutama …

… a le enkrat! V sobotnih kvalifikacijah je Avstrijec Andreas Kolb (na naslovni fotografiji), številka 3 lestvice UCI, kamor je zlezel z lansko zmago na evropskem prvenstvu in kar petimi uvrstitvami na stopničke v lanskem svetovnem pokalu, dosegel čas 1:58,65. Preverili smo stare zmagovalne čase in leta 2019, ko je bil cilj na istem mestu, proga skoraj povsem enaka, le da povsem suha, je Jure Žabjek zmagal s časom 1:52,42.

V nedeljo pač ni šlo po dve minuti, po nočnem dežju je bila proga zjutraj na treningu še lepo oprana, potem pa je začela drseti, da je bilo joj. Začuda je šla cela finalna vožnja skozi brez rdeče zastavice, ki pomeni zaustavitev dirke, ponavadi zaradi težjega padca na progi, po katerem se tekmovalec ne more sam umakniti s proge.

Razmere so se med dirko spreminjale, lažje proti koncu gotovo niso bile, so povedali tekmovalci. Kolb, zadnji na progi, se v cilju kar ni mogel načuditi, da je bil le sedmi. Podobno Britanec Jack Piercy, tretji iz kvalifikacij, ki je končal na 8. mestu.

Na vrhu se je obdržal le Luka Berginc, drugi iz kvalifikacij, svojo prvo zmago pa je po celi lanski sezoni odsotnosti zaradi poškodbe rame slavil bivši slovaški prvak Adam Rojček. V kvalifikacijah je bil dvanajsti, tako da je šel v superfinalu na progi deset minut pred Kolbom. So bile razmere takrat boljše? Nikdar ne bomo zagotovo vedeli, Rojčeku pa je ne glede na to uspel odličen nastop.

Zmaga Adama Rojčka v šestih slikah s “hot seata”

Izjave

Druga dirka – Maribor?

Tako bi moralo biti, a po odpovedi izvirnega datuma (5.-7. maj) bo to najverjetneje kar Semmering v Avstriji med 14. in 16. julijem. Na Pohorju bodo poleti gradili srednjo postajo vzpenjače, zato ta dlje časa ne bo obratovala. Je sploh še kaj možnosti za evropski pokal 2023 v Mariboru?

Na Lošinju se ta teden zaključi etapna dirka 4 Islands, oktobra bo tu prvič še mednarodna dirka v krosu. Prihodnje leto pa upajmo zopet dirka v spustu. Posebna je. mtb-losinj.com

Še nekaj fotografij

Fotografije Sebastian Gruber/Racement

Poročilo z vrstnimi redi

iXS EDC Lošinj: Berginc znova na stopničkah

Sledite nam