matic carl, yes films
31. avgusta 2021

Fant iz Idrije s kamero v roki, ki je med drugim ustvaril film Unleashed (2017), izdelek, kakršnih pri nas res manjka. Zdaj rezident otoka Gran Canaria, Kanari.

Matic je na verigo pripel Leo Gamboc, akter iz filma Unleashed.

Matic Carl

  • Vzdevek: Carl
  • Kraj: Las Palmas de Gran Canaria
  • Starost: 28
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Trenutno Yes Films, prej pa 8 let MBK Orbea Črni Vrh
  • @maticcarl

Leo: Spoznala sva se prek tvojega projekta, filma Unleashed, zaupaj nam kaj o tem projektu, česar še ne ve nihče. 🙂

Matic: Res je in bilo mi je v čast sodelovati s tabo! Veseli me, da sva se 4 leta pozneje srečala in skupaj odpravila na dober hike v slovensko visokogorje. V film Unleashed sem vložil veliko časa, energije in tudi nekaj denarja, saj je bila to hkrati zaključna naloga na fakulteti. Profesorji so mi za praktičen izdelek z nasmeški podelili 10-ke, pisnega dela pa raje niso komentirali :D. Kot zanimivost – dobra 3 leta kasneje sem z njim iztržil celih 150 evrov. 😀

Yes Films – čudovita zgodba, ki sta jo ustvarila s tvojim dekletom Majo. Kako vama uspe skupaj živeti in delati, v čem je trik?

Res je! Vse skupaj je bilo zelo spontano. Oba sva pustila službi (preveč dela za premalo denarja), sledila je podiplomska praksa na Kanarskih otokih in tam sva našla svoj raj na zemlji hehe ;). Skupaj se dopolnjujeva in si pomagava, tako pri delu kot pri ostalih stvareh. Vsak ima tudi svoje hobije in čas zase, tako da si na koncu dneva lahko poveva tudi kaj, kar ni v povezavi s službo. Trik … imejte se radi in uživajte življenje!

Na Kanarih si začel veliko surfati. Ali bi to lahko primerjal s kakšnim načinom kolesarjenja? Če da, s kakšnim?

Definitivo je to nek svojevrsten šport, ki ga je težko primerjati s čim drugim. Še z deskanjem na snegu ga je težko dati v isti koš. S kolesarstvom pa bi ga povezal z freerideom (posebno kakšna melišča in vulkanska pobočja). Večno iskanje novih linij in premikanje meja predvsem v samemu sebi. Občutki po odfuranem dobrem valu in dobri liniji na kolesu so enako nepopisni. Pri obeh športih pa s časom postaja vse skupaj bolj nevarno, kar pa je seveda zanimivo. 😀

matic carl, gran canaria
Foto Yes Films

mtb.si: Matic, Gran Canaria? Ima odločitev sploh kakšno povezavo s kolesarjenjem? Ali kaj furaš?

Matic: Mogoče sem se v Gran Canario malo zaljubil že ob prvem obisku, pred selitvijo, kar pa sprva ni bilo povezano s kolesarstvom, vendar pa se je kasneje obrestovalo, saj furam več kot sem kdajkoli prej. Slabega in mrzlega vremena ni, zato je kolesarska sezona perfektna vseh 365 dni v letu. Priporočam obisk vsem, ki ne marajo zime! Gran Canaria nudi neskončno trailov z 2000 višinskih metrov spusta na vse strani otoka.

Kdaj si pa nazadnje snemal kolesa? So jih poroke povsem zamenjale?

Kadar pridem v Slovenijo, vedno rad izkoristim kolesarske kolege, da skupaj ustvarimo kakšen video za dušo. Še vedno so v srcu kolesa pred porokami, hehe. Tako tudi to poletje z Mihom Tratnikom Bajcem pripravljava kratki video, ki bo po mojem mnenju kar paša za oči. 😉

Kaj idrijskega (ali kolesarskega) na Gran Canarii najbolj pogrešaš?

Idrijskega … če ne rečem, da so to žlikrofi (idrijska jed), verjetno tu nisem več dobrodošel, haha … Kolesarskega pa seveda … parki, žičnice, pumptracki … tole je na Kanarskih kar precej za svetom.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Matic: Mariborska DH linija in proga Venosc v Les2Alpes s kolegi! Obvezno se mora prašit, da se čim manj vidi.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Hmmm … Če bi imel dovolj energije, pet ur surfanja na hudih valovih, nato bi z Majo šel na hike ali kolesarski
izlet, potem bi pa še turno odpešačil na kako strmo goro in se pognal po pršiču. Seveda bi dan potreboval 48 ur …

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Definitivno bi več energije vlagal v freeride smučanje in surfanje. Mika me tudi wingsuite, ampak se bom ta life držal zemlje, snega in vode.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Trenutno bo to Scott Genius LT+ velikosti S, na katerem preživim tudi največ časa. Je vsestransko kolo, ki se dobro obnese na dh terenu in vseh ostalih trailih. Malo težje gre v hrib, vedar se s časom navadiš in je super.

Tvoje prvo kolo?

Se mi zdi, da nek plastičen tricikel, na katerem je pisalo POLICIJA 😀 … Prvo resno kolo pa Kona Stiky Dee-lux, ki ni bil prav dolgo v lasti, saj na temu kolesu ni delovalo NIČ.

Tvoj vzornik?

Sam Hill in flat pedala forever!

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Uf, malo sem se izgubil v tej sceni, tako da prav mladih ne poznam. Se pa govori, da Miha Smrdel marsikaj skriva.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Uživaj življenje, delaj čim manj za čim več denarja in ne zapravljaj časa za stvari, ki te ne osrečujejo.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Padec v gozdu direkt za hišo na progi, ki sem si jo zgradil za treniranje. Čez ne tako majhen skok me je zaradi mehke zemlje po dežju katapultiralo na glavo. Zlomil sem si ključnico ter neke drobnarije v rami. Za spomin še vedno nosim kovinske dodatke, ki niso prav nič prijetni ob novih padcih. 😀

Naslovna fotografija Yes Films

Preberi še

Na verigi: Leo Gamboc
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam