31. avgusta 2018

Med 5. in 9. septembrom bo v Švici svetovno prvenstvo v krosu in spustu, tudi z desetimi slovenskimi predstavniki in predstavnicami.

Manj kot teden dni nas loči do letošnjega svetovnega prvenstva in lova na mavrično majico. Letošnji gostitelj je švicarski Lenzerheide. Za naslove svetovnih prvakov pa se bodo borili med 5. in 9. septembrom.

Na startu disciplin spust in olimpijski kros ter v štafeti bo stalo 716 tekmovalcev in tekmovalk iz 55. držav. Nastopali bodo v mladinskih in članskih kategorijah v spustu, ter v kategorijah mladincev, U23 in elite v olimpijskem krosu. Na startu tudi deset slovenskih predstavnikov in predstavnic.

Kdo izmed Slovencev?

Na startu olimpijskega krosa bodo nastopili:
Tanja Žakelj v elitni konkurenci članic
Vita Movrin v mladinski konkurenci deklet
Miha Klemenčič in Matevž Govekar med mladinci
Rok Naglič med mlajšimi člani

Med spustaši pa bodo naslednja imena:
Monika Hrastnik v elitni druščini dam
– med mladinci Žak Gomilšček
Jure Žabjek, Miran Vauh in kot rezerva Luka Berginc v moški elitni kategoriji

Če se po jutru dan pozna, potem bosta glavni orožji slovenske reprezentance dami. Tanja v krosu in Monika v spustu, saj sta tudi na finalu svetovnega pokala pokazali odlično formo.

Juretu Žabjeku podlaga v Lenzerheideju kar ugaja, saj se je lani tam izkazal z vrhunsko uvrstitvijo!

Kako bo v mladinskih kategorijah, nekako ne moremo predvideti, za Roka med mlajšimi člani pa bo svetovno prvenstvo zagotovo pravi izziv, saj ima letos že nekaj spodbudnih rezultatov tudi na dirkah svetovnega pokala.

Nastopajoči v krosu in spustu 

Nekoliko drugačna predstavitev prizorišča in prog za spust in olimpijski kros.

Progi

Proga za kros glede na lanskoletno ostaja nespremenjena. Po prvem vzponu sledi “Heidi’s Hell”, spust, ki je lahko zelo hudičev in težak, še posebej, če nisi v prvi skupini. Zanimivo zna postati v spodnjem delu spusta, ki je posejan s koreninami, te postanejo zelo spolzke v dežju. V 4,2 kilometra dolgem krogu je potrebno preplezati 188 višinskih metrov vzponov, vmes pa tekmovalce čakajo odseki “Mitas Muddy Climb”, “Lenzerheide Cliff” in “Ochsner Sport Dual slalom”, kjer sta na voljo dve vzporedni trasi.

Progo za spust so “peglali” že od lanskega leta, največja novost pa je še en gozdni odsek. Dolžina proge znaša 2200 metrov, od starta do cilja pa se spusti za 413 višinskih metrov. Vmes pa odseki – s skalami posejan “Cornercard Rock Garden”, za lov na hitrostne rekorde bo skrbel “X-Class Full Gas Step Up”, za atraktivnost pa “Lenzerheide Edge” in ciljni “Red Bull Drop of Fame”. Snovalci proge menijo, da bo ključnega pomena odsek “Ochsner Sport Cabin Hit”.


Grafični prikaz obeh prog.

Kako je bilo na tem prizorišču lansko leto?

Res je, da je svetovno prvenstvo nekaj drugega kot svetovni pokal, a vseeno preletimo rezultate lanskega dvojčka.

V krosu prvenec Britanke Annie Last, drugo mesto zimzelene Norvežanke Gunn-Ritte Dahhle Flesjaa in tretje mesto Ukrajinke Jane Belomojne. Tanja Žakelj je osvojila enajsto mesto.

Pri moških je do zmage prišel domačin Nino Schurter (še aktualni svetovni prvak), z drugim mestom je presenetil mojster velikih tekmovanj Jaroslav Kulhavy, tretji pa je bil, morda največje presenečenje, Rus Anton Sintsov.

V spustu si je v moški konkurenci privozil svojo 21. zmago svetovnega pokala Južnoafričan Greg Minnaar, drugi je bil Avstralec Troy Brosnan, tretji pa Britanec Danny Hart. Jure Žabjek se je uvrstil na vrhunsko 10 mesto!

Med dekleti si je zmago priborila Francozinja Myriam Nicole, drugo mesto je osvojila Rachel Atherton, tretja pa je bila domačinka Emilie Siegenthaler. Monika Hrastnik pa je v Lenzerheideju izenačila svoj takratni najboljši rezultat sezone, bila je deseta.

Favoriti in zaenkrat še aktualni svetovni prvaki

Lansko svetovno prvenstvo je potekalo v Avstraliji. Svetovni prvaki so postali:
Loic Bruni med člani, to je že njegova druga mavrična majica. Jure Žabjek je osvojil 32. mesto.
Miranda Miller med članicami, bila je kar manjše presenečenje. Monika je osvojila sedmo mesto.

Nino Schurter je nadaljeval niz iz leta 2016 in zopet postal svetovni prvak.
Jolanda Neff je osvojila svoj prvi naslov v članski konkurenci, Tanja Žakelj je osvojila 10. mesto.

med mlajšimi člani je naslov osvojil Sam Gaze, Rok Naglič je svetovno prvenstvo končal na 51. mestu.

In kdo so letošnji potencialni kandidati za naslove prvakov? Zagotovo je Švica bolj naklonjena tekmovalcem in tekmovalkam kot pa Avstralija, vsaj kar se temperatur in vlage tiče, a vseeno sta progi v Lenzerheideju tehnični in zahtevni.

Med ženskami v krosu bo prva kandidatka za naslov Švicarka Jolanda Neff. Zelo nevarna zna biti nekdanja svetovna prvakinja Poljakinja Maja Wloszczowska. Ne gre odpisati Danke Annike Langvad, niti v letošnjem pokalu “večno” druge Kanadčanke Emily Batty. Konec koncev pa po hudi smoli na evropskem prvenstvu, in v želji, da svojih trideset zmag svetovnega pokala krona s še enim naslovom svetovne prvakinje, ne gre odpisati zimzelene Norvežanke Gunn Rite Dahle Flesjaa.

Pri moških Švicarju Ninu Schurterju pri ubranitvi naslova ne bo lahko. Letos je bil že premagan in zagotovo ni bil tako suveren kot pretekli dve sezoni. Italijan Gerhard Kerschbaumer, Brazilec Henrique Avancini, Nizozemec Mathieu Van der Poel, Novozelandec Sam Gaze in morda še kdo izmed Francozov, bodo zagotovo prežali na vsako njegovo napako.

V spustu naslov brani Kanadčanka Miranda Miller, ki pa letošnjo sezono ni bila prepričljiva. Glavne kandidatke za naslov so štiri: Neuničljiva Britanka Rachel Atherton, njena rojakinja Tahnee Seagrave, Francozinja Myriam Nicole in lanskoletna osmoljenka Avstralka Tracey Hannah. Morda pa kakšna izmed ostalih deklet pripravi presenečenje?!

Med moškimi bodo vse oči uprte v tri Francoze. Zagotovo sta prva francoska aduta letošnji skupni zmagovalec svetovnega pokala Amaury Pierron in aktualni svetovni prvak Loic Bruni. Nevaren je lahko tudi Loris Vergier. Med Britanci se lahko zelo visoko katapultirata dva – dvakrat mavrični Danny Hart in Laurie Greenland. Tu je še Avstralec Troy Brosnan, pa hitri, a včasih prehitri Američan Luca Shaw. Ne smemo pozabiti niti na Aarona Gwina. Ob petih naslovih skupnega zmagovalca svetovnega pokala in letošnji poškodbi že nekaj let neuspešno lovi mavrično majico. In ker je spust nepredvidljiv in ker še ne vemo točne vremenske napovedi, zna biti dirka še kako zanimiva.

Koristne informacije o svetovnem prvenstvu so na voljo na uci.ch ali na spletni strani organizatorja lenzerheide2018.ch

Fotografije so z lanskoletne dirke svetovnega pokala na istem prizorišču. Foto Sven Martin.

Sledite nam