10. aprila 2017

35 delovnih akcij in okoli 500 prostovoljcev v dvomilijonski državi. Takšna udeležba vikenda skrbi za poti presenetila Evropo in združenje IMBA.

Na srečanju evropske podružnice mednarodne gorskokolesarske zveze IMBA na Portugalskem so včeraj podelili nagrado za najboljšo mtb skupnost na stari celini. Odločala je nacionalna udeležba na vseevropski akciji urejanja poti Skrbi za svoje poti (Take Care of Your Trails Weekend) 1. in 2. aprila, pri kateri je štelo tudi število prebivalcev posamezne države. S 35 delovnimi akcijami in okoli 500 prostovoljci je z naskokom zmagala državica z okoli dvema milijonoma prebivalcev – Slovenija.

Natančna analiza akcij še sledi, ocenjuje pa se, da so prostovoljci skupaj opravili vsaj 3000 ur dela in uredili več kot 100 km poti.

Nagrado je v Aguedi na Portugalskem prevzel predstavnik konzorcija odprimopoti.si Peter Dakskobler.

“Pozitivno smo presenetili tradicionalno močne države,” nam je zaupal Peter. “Dobili so novo vzpodbudo in tudi kakšen zgled. Tudi prisotnost predsednika države je na njih naredila vtis.”

Sledili so Škoti in Čehi, oboji z nekaj močnimi skupinami v svojih “trail centrih”, a s skupaj po 200 prostovoljci v vsaki državi in večjim številom prebivalcev so bili daleč zadaj.

Peter naziv najboljše skupnosti vidi kot tretji mejnik za slovensko mtb skupnost v zadnjih letih: “Na vsak izziv smo se odzvali pozitivno, vsakokrat se je nekaj premaknilo. Ob predlogu Zakona o oharnjanju narave (ZON) leta 2014 je nastal konzorcij, ob zapletu z maratonom festivala Soča naslednje leto medresorska delovna skupina, ob lanskem dogodku z Jernejem pa zdaj najboljša skupnost. Vsakič izkoristimo trenutek.”


Pomemben kos lesa

Na temo delovnih akcij in nagrade še dve objavi:

Marko Perko, Jernej Šarkan in Andrej Remškar so v noči z nedelje na ponedeljek bedeli na radiu Slovenija, po telefonu se je javil tudi Peter Dakskobler. Poslušaj na rtvslo.si

Že pred shodom IMBA Europe je Blaž Močnik pripravil izrpen članek za Delo. Beri na delo.si

Preberi še
Skrbimo za poti – tudi s predsednikovo pomočjo

Na uvodni fotografiji Dakskobler s predstavniki IMBA Europe. Foto Edoardo Melchiori Photography/IMBA Europe

Sledite nam