13. januarja 2015

Dani in Uroš imata za nastop na Snow Epicu najboljšega svetovalca in podpornika, starega mačka Aljaske in snega Roka Kovača iz trgovine Annapurna.

Kaj imajo skupnega Dani, Uroš in Rok Kovač iz trgovine Annapurna? V prvi vrsti mraz, ljubezen do kolesarjenja in ekstremne podvige.

Koliko oziroma kako ekstremen bo prvi kolesarski gorskokolesarski festival v Evropi, katerega organizatorji so prekaljeni mački južnoafriškega ABSA Cape Epica, bosta slovenska udeleženca izkusila med četrtkom in soboto. Prvi Snow Epic se v Engelbergu v Švici začenja čez dva dni! Več o tem v člankih: Epsko bo, in sneženo: Dani in Uroš na Snow Epic in Prihaja Snow Epic.

Jasno je, da bo preizkušnja vsekakor manj ekstremna kot je zloglasni Iditarod na Aljaski, ki ga je Annapurnin Rok Kovač, sicer izkušen alpinist, leta 2008 prevozil v celoti. Od Anchoragea do Noma – dobrih 1800 kilometrov snežne beline, temperatur do minus 40 stopinj, viharjev, bivakiranja sredi bele divjine in to v osemnajstih dneh in 21 urah. Privozil si je tretje mesto, le slabih 17 ur za zmagovalcem. Prvi in edini Slovenec, ki je dirko, kjer je tekmovalec odvisen od samega sebe, uspel končati.

Rok je v letih 2003, 2004 in 2006 nastopil tudi na 563 kilometrski razdalji med Anchoragom in McGrathom, to je tisti del Iditaroda, ki je še nekako povezan s civilizacijo, drugi del pa je zgolj še boj za preživetje in seveda priti na cilj. Rok velja za nekakšnega pionirja “tolstih” koles pri nas, saj je za eno izmed dirk predelal svoje jekleno gorsko kolo tako, da so se v okvir in vilice prilegali širši plašči, sicer ne v sedanji širini štirih oziroma petih palcev, temveč je takrat namestil spustaške krampone Nokian Gazzaloddi 3.0.

Uroš in Dani gresta vsekakor na nekoliko toplejšo preizkušnjo, a bo vseeno povezana s snegom. Zato so se pri podjetju Annapurna odločili, da njun projekt, ki bo hkrati tudi tudi prva etapna zimska preizkušnja gorskih kolesarjev s Slovenci na štartu, podprejo in ju opremijo s puhovkami proizvajalca Marmot.

Več branja o Roku Kovaču in Iditarodu

Na uradni strani www.alaskaultrasport.com je navedeno, da je odkar poteka Iditarod tudi s kolesarskimi udeleženci, poleg pasjih vpreg in tekmovalcev s smučmi, končalo to preizkušnjo 42 posameznikov, od tega 26 kolesarjev.

Rok Kovač že daljnega leta 2006 na mtb.si.

Na Iditarod so se spomnili tudi na spletnem portalu rtvslo.si.

O Rokovih podvigih je pisal tudi vsestranski Dejan Ogrinec, sedaj tudi urednik kolesarskega dela revije Sokol, v prilogi revije Stop, beri v PDF.

Zanimiva je bila tudi preizkušnja leta 2004, kjer je Rok končal krajšo različico le dobri dve uri pred še enim Slovencem, tistim, ki je roka tudi navdušil nad Aljasko, Rajkom Podgornikom. Ta se je dirke lotil na smučeh. Več na www.iditarodtrailinvitational.com

Na uvodni fotografiji Danijel Kovačič, Rok Kovač in Uroš Ložar, foto Uršula Kordiš

Sledite nam