1. septembra 2011

Dober nastop Roka Korošca v krosu mladincev, Dimic 68. med skoraj stoterico najboljših vrstnikov na svetu. Vsi 4krosisti v petkovem finalu. Konec za Zarjo Černilogar.

Drugi dan svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu v Champeryju v Švici so šli na progo za kros najprej mladinci z dvema Slovencema med 97 kolesarji. Dobro se je odrezal slovenski mladinski prvak Rok Korošec, sicer član kamniškega Calcit bike teama GT, ki je bil po dobro uro dolgi dirki v cilju kot dvajseti s šestimi minutami in 26 sekundami zaostanka za zmagovalcem, Francozom Viktorjem Koretzkym.

Dobrih osem minut za Korošcem je bil v cilju še drugi nadobudni slovenski kolesar s severovzhoda ljubljanske kotline, član domžalske Energije Gregor Dimic. Praviloma je Korošcu za petami v dveh, treh minutah, v domačem pokalu ga je letos enkrat tudi premagal, tokrat pa mu je večji zaostanek prinesel le 68. mesto.

Korošec je štartni krog zaključil na 11. mestu, po slabšem drugem krogu od štirih je bil najnižje na 24. mestu, potem pa dobil dve mesti na krog. Mesta okrog 20. so tradicionalni dobri dosežki najboljših slovenskih mladincev – z nekaterimi prebliski, največji bo še dolgo ostal 5. mesto Roka Drašlerja iz leta 1997.

Rok po dirki: “Štartal sem z 48. položaja, po štartu sem se počutil močnega in sem pridobival pozicije. Po prvem pravem spustu sem bil 9. V prvem krogu sem imel težave z menjalnikom, ker se je vanj zaletel eden od tekmecev… Dvakrat sem sestopil s kolesa in nameščal verigo. Izgubil sem nekaj mest, a sem težavo nekako odpravil, tako da je zadnji krog delal v redu. Še v zadnjem spustu v cilj sem dobil dve mesti. Z dirko sem zadovoljen. Vse zahvale mojemu trenerju Gregorju Mikliču, ker je tako tempiral mojo formo, pa seveda osebju na prvenstvu, še posebej Mohorju Vrhovniku.”

Vrhovnik pa: “Presrečen sem! Roka sem pred nekaj leti odkril na gorskem teku in s klubskim znanjem smo ga doslej pripeljali na 20. mesto na svetu. V klubu nam bo to dalo zagon in motivacijo. Brez težav z menjalnikom bi bil Rok zagotovo v prvi šetnajsterici in bi si s tem pridobil perspektivni razred. Čestitke tudi njegovemu trenerju Mikiju!”

Iz ozadja je sodlino začel tudi Dimic, bil po štartnem krogu 46., pa potem kmalu zdrsnil k koncu sedemdeseterice, a še ušel izločanju pred zadnjim krogom.

Vsi 4krosisti v finalu

V večernih kvalifikacijah štirikrosa je nastopilo petdeset kolesarjev in dvanajst kolesark. V primeru, da pri moških  trije ne bi prišli do cilja, bi v petkovem finalu po pravilih nastopilo le 32 tekmovalcev. Ker so se v cilj privlekli tudi tisti z okvarami in padci (med njimi prvaka zadnjih dveh let Tomaš Slavik in Jared Graves), se bodo v finalu pomerili vsi vključno s peterico Slovencev. Od naših je bil najhitrejši Kristjan Medvešček na 35. mestu z nemajhnim zaostankom nekaj manj kot šestih sekund. V slovenskih dresih so nastopili le člani KK Črn trn, saj Mateja Stapića ni na prvenstvu.

V šestnajstini finala bo večina skupin nepopolnih s po tremi tekmovalci. Povsem realne možnosti za napredovanje v osmino finala ima Medvešček, ki bi moral prehiteti le Madžara Petra Prajczerja

Konec prvenstva za Zarjo

Že v sredo pa se je prvenstvo zaključilo za edino slovensko predstavnico v spustu Zarjo Černilogar. Pri padcu na treningu si je zlomila ključnico.

Vrstni red

XCO mladinci – štartni krog + 4 krogi, 22,2 km, povp. hit zmagovalca 19,79 km/h
1. Victor Koretzky (Fra) 1;07:18
2. Anton Cooper (NZ) +1:18
3. Andrey Fonseca (CRc) +1:19
4. Grant Ferguson (VB) +1:48
5. Dominic Zumstein (Švi) +2:18

20. Rok Korošec (Slo) +6:26
68. Gregor Dimic (Slo) +14:35
78. Robi Šujević (Hrv) -1 krog
85 uvrščenih

kvalifikacije 4x moški
1. Michal Prokop (Češ) 33,02
2. Joost Wichmann (Niz) +0,05
3. Kamil Tatarkovič (Češ) +0,66

35. Kristjan Medvešček (Slo) +5,84
37. Andrej Bratina (Slo) +6,17
39. Jakob Malik (Slo) +6,59
45. Urban Rotnik (Slo) +11,53
46. Matija Stupar (Slo) +12,00
50 uvrščenih

Na uvodni fotografiji Rok Korošec. Vse fotografije Vanja Kodermac vanjakodermacphotography.blogspot.com

SP na strani UCI
www.bikepark.ch

Sledite nam