26. septembra 2017

V 21. izvedbi klasičnega istrskega maratona Parenzana oziroma nekaj mlajše etapne dirke tik pod vrhom Maja Zavrl na 4. in Lenart Noč na 5. mestu.

Parenzana, etapna dirka v Istri, oziroma prej enodnevni maraton, je tradicionalni zaključek tekmovalne sezone že dobrih dvajset let. Tu se zberejo tekmovalci iz sosednjih držav in bratje Poljaki in Čehi na še zadnjem kolikor toliko toplem vikendu sezone.

Seveda pa je vreme nepredvidljivo in tudi tokrat je imelo svoje kaprice. Prva dva dneva tekmovanja sta minila v suhem in toplem vremenu, najdaljšega tretjega dne pa se je pokazala vsa moč nepredvidljive narave z dežjem grmenjem ter s potoki preko trase in po njej.


Naglič in Lovše na štartu

Skozi celo dirko je v elitni kategoriji dominiral Avstrijec Lukas Islitzer (CRAFT – Rocky Mountain Factory Team), ki je bil nepremagljiv vse tri dni in je tudi dobil vse posamične etape in seveda tudi zmagal v skupni uvrstitvi. Še najbližje mu je prišel Čeh Jan Fojtík (Force KCK Zlín), ki je po treh dneh zaostal za pet minut, tretji pa je bil Italijan Sebastiano Frassetto (A.S.D.Bike Pro Action), ki je zaostal še 10 minut več.

Prvi in zadnji dan se je dobro držal tudi Rok Naglič (Calcit bike team), ki je bil obakrat četrti, a je v drugem dnevu po napaki zgrešil progo in preveč zaostal, da bi se lahko vmešal v boj za vrh v skupni razvrstitvi. Tako je bil od naših najboljši Lenart Noč (Uni Team), ki je bil skupno peti, takoj za njim pa Gregor Dimic (Energijateam.com) na šestem mestu.


Jazbečeva, pardon, Zavrlova Maja

V elitni ženski konkurenci se je v skupni razvrstitvi odlično odrezala Maja Zavrl (Pohorc – UFA) s četrtim mestom. Zmagala je Madžarka Beáta Balázs (Bringabanda SC) pred rojakinjo Ildiko Karacsonyi (Merida Maraton Team) in Italijanko Claudio Paolazzi (Carina Brao Caffe).

Tudi v ostalih kategorijah so se Slovenci zelo dobro odrezali. Pri mladincih je zmagal David Ivartnik (Energijateam.com), mladinkah Vita Movrin (Energijateam.com), kadetih Jakob Smolnikar (Energijateam.com), veteranih A Matej Lovše (Tuš) in pri veteranih C Peter Vesel (Uni team).


Peter Vesel v potopu

Organizator BBK Grožnjan in neumorni Manuel Vigini sta dirko uspešno spravila pod streho navkljub zelo neprijazni nedelji in recimo temu skromni pomoči lokalne skupnosti. Proge so bile letos bistveno spremenjene ter zelo primerne in zanimive za Parenzana stage race, ki potrebuje nov zagon in pomladitev. Po besedah organizatorja se le ta že nakazuje za naslednje leto. In Parenzana gre naprej v tretje desetletje z novim zagonom.

Vrstni redi

www.facebook.com/pg/MTBParenzana

Fotografije Matej Damijanić, na uvodni je Rok Naglič.


Sledite nam