20. januarja 2020

Priljubljena etapna dirka na vulkanskem otoku v Atlantskem oceanu se začne 25. januarja. Na startu tudi nekaj zvenečih imen olimpijskega krosa in maratona.

Med 25. in 28. januarjem ob na vulkanskem otoku Lanzarote (Kanarski otoki) potekala etapna dirka kategorije UCI S2 4Stage Mountain Bike Race Lanzarote. Dirka je priljubljena tudi pri slovenskih tekmovalcih, saj sta na njej že nastopili Tanja Žakelj in Blaža Pintarič. Slednja je v ženski konkurenci slavila v letih 2015 in 2019.

Slovenci in Hrvatje

Tokrat so se na startni listi znašla imena Slovencev in Hrvatov. Med slovenskimi tekmovalci sta to Izidor Cindrič (KD Zverinice) in Iztok Kuret (KD Alpe SiS), hrvaško maratonsko tekmovalno sceno pa bodo zastopali Marko Fržop (Top Sport), Filip Sobot in Roberto Vukmir (oba KBBXS Adrenalina). Zankrat na startni listi, ki je sicer že uradno objavljena, ni lanske zmagovalke, a jo na uradni facebook strani organizator omenja kot udeleženko in hkrati najavlja zelo močno žensko zasedbo – Emily Batty, Chiara Teocchi …

Startna lista

Etape

Dirka je sestavljena iz štirih etap, ena izmed njih je tudi vožnja na čas. Sobotna prva etapa bo v dolžino merila 42,1 kilometra, premagati pa bo potrebno 678 višinskih metrov vzponov. Na drugi etapi bo porebno premagati 59,7 kilometra, vmes pa “prebrcati” 967 višincev. Tretja etapa (vožnja na čas) bo dolga le 20,6 kilometra, a bo vmes potrebno premagati še 590 višinskih metrov vzponov. Zadnja etapa bo kraljeva, saj bo tekmovalce do cilja ločilo 81,6 kilometrov, vmes pa še 1633 višincev.

Vrhunci lanske dirke


Na Lanzarotu bomo imeli tudi tekmovalca-poročevalca. To vlogo bo opravljal stari znanec z dirk v ciklokrosu in stalni udeleženec etapne dirke Mitas 4 Islands Iztok Kuret – Izo.


Iztok je na državnem prvenstvu v ciklokrosu v kategoriji 45 do 54 let osvojil drugo mesto.

Iztok pred odhodom na “Kanarce”:

“Na dirko se odpravljam s številnimi metuljčki v trebuhu in to z več razlogov. Še nikoli nisem s tako zahtevno dirko začel tekmovalne sezone. Sicer sem odpeljal nekaj dirk v ciklokrosu, ki pa so seveda nekaj popolnoma drugega. Vsekakor sem vsaj ventile prečistil. Muči me tudi neznanka, kakšen teren me čaka. Sicer že nekaj časa živim, delam in treniram na otoku Rab, kjer so razmere za gorsko kolesarjenje odlične in še vreme mi je služilo. A kot sem si ogledal nekaj filmčkov s preteklih dirk na Youtube, je vulkanski teren specifičen. Težava je tudi v tem, da poznam samo enega kolesarja iz moje kategorije in se je tako zelo težko orientirati po konkurenci.

Moj Focus O1E 9.9, ki je skorajda originalen, razen Berkovega sedeža, prefinjenega tuninga vzmetenja Fox Racing Shox in Vredesteinovih pnevmatik, je več kot konkurenčen. Vendar napovedovati kakršen koli dober rezultat bi bilo zelo nespametno. Čaka me več kot 200 kilometrov nepredvidljivega dirkanja in lahko se zgodi karkoli. Potihem upam, da bi se uvrstil v prvo deseterico kategorije. Obljubim lahko edino le borbenost in trmo. Zagotovo bo prva etapa najtežja, saj so prvi dan močni vsi in glede na to, da trase menda niso tehnično zahtevne, se bo fizična selekcija začela delati šele proti koncu dirke, če nas ne bo že prej zdesetkala tehnika. Vsekakor bo to odlična naložba za naslednjo veliko dirko v naši bližini, največjo v vseh pogledih – Mitas 4 Islands.”

Spletna stran dirke 

Naslovna fotografija organizator

Lansko poročilo
4Stage Lanzarote 2019: Zmagovalca Pintaričeva in Wawak

Sledite nam