13. januarja 2018

Najbližja izmed petdesetih “EWS Qualifierjev” po vsem svetu v 2018 sta na Hrvaškem in v Avstriji.

Sistem kvalifikacijskih dirk za svetovno enduro serijo EWS je zaživel v sezoni 2016, lani pa smo imeli tudi v Sloveniji dve dirki, ki sta prinašali točke za kvalifikacijsko lestvico – Cerkno in koroški Black Hole. Letos sta najbližji v Avstriji in na Hrvaškem.

Prva stoterica lestvice ima naslednjo sezono pravico nastopa na dirkah svetovne serije, a resnici na ljubo se na našem koncu sveta ni pojavljalo prav veliko lovcev na točke, ki bi opazno dvigovali udeležbo na dirkah s statusom “EWS Qualifier”. Na vrhu razvrstitve je končal Čeh Premek Tejchman, ki je dirkal tudi v SloEnduru, a je izpustil prav Cerkno in Black Hole. V prvi trideterici sta na račun točk s teh dveh dirk Vid Peršak in Gerd Skant, a imata oba pravico nastopa že kot člana ekipe Dorrong, ki je registrirana pri EWS. V EWS bo letos na račun naših dveh dirk oziroma Cerknega letos nastopal le Čeh Petr Maly, ki je bil tam 12., pa še 13. na domači dirki v kraju Kouty. Še nekaj jih je ostalo izven stoterice, ki si je priborila pravico nastopa. Moška članska lestvica

Letos 50 dirk

S 40 kvalifikacijskih dirk po vsem svetu v lanskem letu je letos število naraslo na 50 dirk. Da jih je največ v Evropi, nato pa v Severni Ameriki, je jasno. Tudi v Južni Ameriki ter v Avstraliji in na Novi Zelandiji se da izbirati, kje nabirati točke. Prvič je pa tudi ena v Afriki, v Lesotu.

V Sloveniji letos nimamo kvalifikacijske dirke, saj je Black Hole preskočil v EWS, v Cerknem pa letos dirke ne bo. Če koga prime, da bi nabiral točke – v Italiji točke prinaša dve dirki serije SuperEnduro, 2. aprila v Sanremu in 2. septembra v Prieru v Piemontu, nič zelo bližnjega torej. Tudi Avstrijci imajo dve, 23. junija Enduro Gradec in 24. avgusta 3 Länder Enduro Race v Naudersu na tromeji z Italijo in Švico.

Prvič je dirka EWS Qualifier na Hrvaškem in sicer Enduro Grozni 14. oktobra, ki bo tudi finale SloEndura.

Najbližji možnosti za Slovence sta tako Gradec, lani dirka SloEnduro, ki je letos del srednjeevropske enduro serije, ter Grožnjan.

Več o kvalifikacijskih tekmovanjih najdeš na www.enduroworldseries.com/official-qualifier-events

Toliko o kvalifikacijah. Slovenski tekmovalci so se za Black Hole Enduro 2018, četrto dirko EWS, bolj zatekli k loteriji in povabilom …

Preberi še
Takole je žrebala loterija EWS

Uvodna fotografija: Petra Bernhard lani v Grožnjanu, foto AD

Sledite nam