27. maja 2019

Prenovljena, težka proga, število padcev, kot jih še ne pomnimo, a vseeno prijetno vzdušje in lepo vreme. Kaj se je dogajalo na peti in šesti dirki pokala, v nadaljevanju.

V organizaciji BMX Vösendorf Austria sta bili na prenovljeni progi na sporedu dirki za pokal Alpe-Adria BMX. Kot vedno s številčno slovensko udeležbo, z manjkom nekaterih tekmovalcev KK Črn trn in odsotnostjo fantov in dekleta iz KD Lignit. Manjkali so tudi italijanski tekmovalci, a so imeli ravno ta vikend dirki lokalnega značaja. So jih pa poleg avstrijskih oziroma domačih tekmovalcev nadomestili Čehi, Madžari in Slovaki.

Prenovljena proga

Pred kratkim prenovljeni tretja in četrta linija sta presenetili vse tekmovalce, saj so, vajeni stare proge, ki je bila lepo in ritmično speljana, naleteli na strme in dokaj nenavadno oblikovane grbine na progi. Proga, ki jo je pomagal preurediti avstrijski 4kros as Hannes Slavik, je postala težja, predvsem pa je tam, kjer bi morala biti ritmična (tretje linije na progah so skoraj po pravilu takšne) velike težave povzročala mlajšim kategorijam.

Padci, padci

Toliko padcev, kot jih je bilo v tem dirkaškem vikendu, jih v pokalu Alpe-Adria ne pomnimo. Nekaj je bilo tudi hujših, saj je morala posredovati tudi reševalna služba. Na žalost se je slabo končalo tudi za Nika Goloba (TBP Lenart), ki je končal v bolnišnici, a je bil v večernih urah že nazaj na prizorišču.

Sobota

Sončno popoldne in začetek 5. in 6. letošnje dirke na tretjem prizorišču in v tretji državi. Najprej so se na start odpravile kategorije amaterjev, sledili so cruiserji in nato kvalifikacijske vožnje (moti) od najmlajših kategorij do najstarejših, oziroma kategorije 17+.

Amaterji do 6 let – zmaga Madžarke Flore Reicher (Veszpremi Spartacus SE), drugo mesto Mara Bella Perić in tretje Oto Heinrih (oba BSX Racing Team).

Amaterji 7 in 8 let – trojna zmaga avstrijskih tekmovalcev. 1. mesto Leo Fandler (Union BMX Baierhof, drugo mesto Tobias Wagner in tretje Benjamin Rössler (oba Arbö Radsport BMX Vösendorf).

Amaterji 9 in 10 let – Oliver Menyhart (BMX Sopron), Felix Weberhofer (Union BMX Baierdorf), Kristof Kreisz (Gysev Sopron).

Amaterji 11+ – Armin Nagy (Gencsapati KSE), Tobias Melber (Arbö Radsport BMX Vösendorf), Hanna Czistzler (Gysev Sopron).

Cruiser do 29 let – zmaga v Avstrijo k Petru Geierhoferju (Ascö RSC BMX Veitsch), drugo in tretje mesto pa v KK Črn trn k Janiju Volku in Roku Bajcu.

Cruiser 30+ – Cristoph Grabner (Arbö Radsport BMX Vösendorf) je osvojil prvo, Kristjan Kocmut (BSX Racing Team) drugo, Edgar Krammer (Arbö Radsport BMX Vösendorf) pa tretje mesto.

Do vključno 8 let – zmaga Tinetu Gostenčniku (BSX Racing Team Maribor), drugo mesto Gellertu Lengyelu (Gysev Sopron), tretje pa domačinu Finnu Kartuschu (Arbö Radsport BMX Vösendorf).

9 in 10 let – prvo mesto Jošt Ložar (Rajd Lubljana), drugo in tretje mesto pa v mariborski klub BSX Racing Team k Maku Breznik Falku in Gaborju Mihaelu Periću.

11 in 12 let – Valentin Wagner (Arbö Radsport BMX Vösendorf) si je podredil progo in tekmece. Na drugo mesto se je uvrstil Boldizsar Zsembery (Superior), tretja je bila Emilie Bauer (Arbö Radsport BMX Vösendorf).

13 in 14 let – prvo mesto Slovaku Petru Danihelu (Henky Riders), drugo Leni Bauer (Arbö Radsport BMX Vösendorf), tretje pa Timu Rovtarju (KK Črn trn).

15 in 16 let – 1. Sebastian Koudelka (Ascö RSC BMX Veitsch), 2. Ben Profoss (Arbö Radsport BMX Vösendorf), 3. Pokorny Matous (TUFO Pardus Prostojov) so bili prvi trije.

17+ – Tobias Franek (Ascö RSC BMX Veitsch) prvo, Rudolf Thurner (Arbö Radsport BMX Vösendorf) drugo, Tilen Frank (BSX Racing Team) tretje mesto.

V soboto je sledila še dirka Open. Dirka, v kateri združijo več starostnih kategorij skupaj in velja za nekakšno stalnico pri avstrijskih prirediteljih pokala Alpe-Adria BMX. Res je, da tovrstne dirke potekajo dokaj pozno, so pri tekmovalcih priljubljene, saj več časa preživijo na in ob progi.

Open 6 do vklučno 9 let – Jošt Ložar (Rajd Ljubljana), Mihael Gabor Perić (BSX Racing Team), Sandro Hohengasner (Union BMX Baiierdorf) so bili najhitrejši v finalu. V skupini je nastopilo 13 tekmovalcev.

Open 10 do 13 let – Nico Goessl (Arbö Radsport BMX Vösendorf), Tobias Scheikl (Ascö RSC BMX Veitsch) in Marcel Lorenz (Arbö Radsport BMX Vösendorf) je bila prva trojica med desetimi nastopajočimi.

Nedelja

Tudi v nedeljo, čeprav je bil ravno za finalne vožnje napovedan manjši naliv, so se črni, nevihtni oblaki usmilili Dunaja in okolice. Dirka je potekala v podobnem vzdušju kot prvi dan, le padcev in poškodb je bilo nekoliko manj.

Amaterji do 6 let – zmaga Flore Reicher, drugo mesto Mara Bella Perić, tretje mesto je osvojil Timon Dvorak (Bike Team Vyskov).

Amaterji 7 in 8 let – zmaga Manuelu Richterju (Arbö Radsport BMX Vösendorf), drugo mesto Davidu Derlerju (Union BMX Baierdorf) in tretje Sebastianu Kocisu (Arbö Radsport BMX Vösendorf).

Amaterji 9 in 10 let – Felix Weberhofer, Tobias Pieber in David-Aron Gschanes (vsi Union BMX Baiierdorf).

Amaterji 11+ – prvi David Rarej (Team-Sport-Mühlen), drugi Tobias Melber, tretji pa Lukas Aschenbrenner (Arbö Radsport BMX Vösendorf).

Cruiser do 29 let – enak vrstni red kot v soboto – Peter Geierhofer, Jani Volk in Rok Bajc.

Cruiser 30+ – zmaga v mariborski BMX Racing Team k Kristjanu Kocmutu, drugo mesto si je priboril Johann Kromberger (Union BMX Baiierdorf), tretji je bil njegov klubski kolega Kurt Augsten.

Do vključno 8 let – zmaga Timu Stöcklu (Arbö Radsport BMX Vösendorf), na drugo mesto se je uvrstil Tine Gostenčnik, tretji je bil Daren Dvorak (Bike Team Vyskov).

9 in 10 let – prvo mesto Jošt Ložar, drugo mesto Mak Breznik Falk, tretje mesto Luca Reisinger (Ascö RSC BMX Veitsch).

11 in 12 let – zmaga Valentina Wagnerja, drugo mesto za Emilie Bauer, tretje mesto je osvojil Bendeguz Farkas (BMX Sopron).

13 in 14 let – zmaga Lene Bauer, drugo mesto Tima Rovtarja, tretji je bil Tobias Scheikl (Ascö RSC BMX Veitsch).

15 in 16 let – zmaga na Slovaško k Maximilianu Marencinu (BTC Vajnory), drugo mesto je osvojil Ben Proffos, tretji je bil Milos Lazslo (Veszpremi Spartacus SE).

17+ – v nedeljo je nastopil tudi lokalni as in član domačega kluba Hannes Slavik in osvojil prvo mesto. Za njim se je uvrstil sobotni zmagovalec Tobias Franek, tretje mesto je osvojil Fabian Kogler (Team-Sport-Mühlen).

Naslednji dirki pokala Alpe-Adria BMX v sklopu BMX Race Ljubljana 2019 gosti BMX Park v prestolnici. Datum, ki si ga moraš rezervirati, je 15. in 16. junij. Več o dirki na kd-rajd.si. Dogodek najdeš še na facebooku

Preberi še
Alpe-Adria BMX: Tretja in četrta dirka sta bili v Mariboru
Alpe-Adria BMX: Nepredvidljivo vreme v Rivignanu

Sledite nam