13. avgusta 2010

Jutri v Singapurju začetek prvih mladinskih olimpijskih iger. Zanimiv format v kolesarstvu z mešanico MTB, BMX in ceste. Slovenijo bodo zastopali trije kolesarji in ena kolesarka.

 

 

Kolesarsko zastopstvo, od leve: Doron, Urban, Nika, Rok in Mohor

Kolesarsko zastopstvo, od leve: Doron, Urban, Nika, Rok in Mohor

Dirkaški preskus BMX proge, v ozadju je proga za kros, s katero si delita tudi tribuno

Dirkaški preskus BMX proge, v ozadju je proga za kros, s katero si delita tudi tribuno

Z generalke na progi za kros

Z generalke na progi za kros

Iz olimpijskih dnevov in olimpijskega festivala mladih (letnih in zimskih, slednje je leta 2003 gostil Bled) so pod okriljem mednarodnega olimpijskega komiteja zrastle prve olimpijske igre za mlade športnike od 14 do 18 let. Od 14. do 26. avgusta bodo v Singapurju združile 3600 mladih športnikov iz 26 športov.


Slovenija bo z 22 športniki nastopila v desetih športih. V kolesarstvu, kjer bodo nastopali po zanimivi novi formuli, bodo nastopili Nika Kožar, Urban Ferenčak, Rok Korošec in Doron Hekič.

Kolesarske discipline bodo štiri: cestna vožnja na čas, BMX dirka, gorskokolesarski kros in cestna dirka. Trije fantje bodo nastopili vsak v svoji disciplini, dekle pa v treh – vožnji na čas, BMX dirki in MTB krosu.

Pisana ekipa
Ribničanka Nika Kožar je triatlonka in ji je seveda najbližje cestna vožnja na čas, drugi dve preizkušnji mora le preživeti. Član Radenske KD FT Doron Hekič bo seveda pokril cestno vožnjo na čas, naš najmočnejši mladinec Urban Ferenčak pa kros. Pa BMX? Beemiksarja na cesto ali kaj drugega? Naposled so za to vlogo izbrali mladinskega reprezentanta v mtb krosu, Kamničana Roka Korošca. Pred odhodom je sicer opravil nekaj BMX treninga s Tomažem Jerasom, a na progi, ki je videti zelo zaresna, verjetno ne bo veliko v zraku. Če bi se najboljši BMX mladinec Lovro Dejak v kombinaciji s cesto morda odrezal bolje, ne bomo nikdar izvedeli, čeprav je dejstvo, da bi bil v cestni dirki za svoja soborca povsem neuporaben. Nekatere države so sicer prijavile prave BMX tekmovalce.

Poroča vodja Mohor
“Tu je vse super, le na peklensko vročino in vlago se še nismo navadili,” sporoča iz Singapurja vodja kolesarske ekipe Mohor Vrhovnik. “Organizacija je na vrhunskem nivoju. le kolesarske preizkušnje so kar daleč iz vasi: MTB in BMX kakšnih 40 km, cesta le malce bližje. Tudi časa za trening je zelo malo, zlasti na cesti, trening v prometu pa je nemogoč. Urban bo lahko tudi po dirki treniral na mtb progi.”

Spored
Torek 17.8. MTB kros
Sreda 18.8. cesta vožnja na čas (moški)
Četrtek 19.8. BMX dirka
Nedelja 22.8. cesta vožnja na čas (ženske) in dirka (moški)

www.singapore2010.sg

www.olympic.si

Sledite nam