Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
3. marca 2018

S sobotno etapo se bo zaključila še ena dirka po kvarnerskih otokih. Tokrat bo na sporedu Lošinj.

Rimljani so krivi, da ima dirka Mitas 4 Islands štiri etape. Ko so prekopali ožino pri Osorju, so iz enega otoka ustvarili dva. Zadnja etapa na Lošinju je po številkah res najkrajša, a pot do končnega cilja v Zlatni uvali nikakor ne bo lahka. Tudi v zadnjih 40 kilometrih in malo manj kot 1000 višincih bo treba pokazati vso moč in tehnično znanje.

3, 2, 1 in poženi

Štart bo na glavnem trgu v Malem Lošinju. Promenadi ob morju sledi nekaj lepih gozdnih poti. Potem se začne dolg asfalten vzpon proti Svetemu Ivanu. Ko bomo sopihali mimo štartne rampe DH steze, bomo že blizu vrha. Do tu bodo delale noge, naprej pa glava. Šodrast spust k morju zahteva precej treznosti. Tudi kilometer ob morju skriva pasti. Steza je kot kača zvita med grmovjemi in z ostrim kamenjem te lahko prav nemarno ugrizne v gumo.


Noge pečejo, ampak veš, da je zadnja etapa in boš še malo stisnil zobe.

Videl boš nebesa in se spustil proti uvali

Dvopasovnica v nebesa je prelepa beseda za to, kar sledi. Dva strma trakova betona vodita nazaj gor k svetniku Ivanu. Eden je za pohodnike, na drugem bodo redki junaki raztegovali verigo z najlažjim prenosom. Vrh bo odrešitev, a le za kratek čas. Z nebes bo treba dol v uvalo Javorna.

Spust se začne z grobo kamnito potjo in nadaljuje z lesenimi northshori. Spretni jih bodo prevozili brez težav, a kdor bo le za trenutek izgubil nadzor nad kolesom, bo obsojen na dolgo pešačenje. Enako je z zadnjimi stopnicami, ki pripeljejo prav do morja.


Po mehkih potkah med borovci. Cilj je že blizu.

Skozi borov gozdiček

Za nami bo šele 15 kilometrov, a nadaljevanje ne bo več tako stresno. Ob obali bomo prišli v Rovanjsko, tam pa spet zavili stran od morja. Med Malim in Velikim Lošinjem ter polotokom Čikat je skozi goste borove gozdove speljana mreža zdravilnih sprehajalnih poti. Aromatičen zrak še posebej cenijo astmatiki, zato je jasno, da se tam dobro počutijo tudi kolesarji. Pod borovci bomo nabrali večino manjkajočih kilometrov.

Previdno do cilja

Počasi bo zadišalo po cilju. Zlatni Uvali sledi Srebrna, potem se bo prikazala Sunčana uvala. A tudi v zadnjih kilometrih bo potrebna previdnost in zbranost. Lani je eden od tekmovalcev grdo padel v kampu Čikat. In najmanj dva para sta padla v cilju, ko sta se partnerja pod slavolokom prijela za roke. Utrujenost pač naredi svoje.

{loadposition inside}

Ko noge ne bodo več pekle

Ko se bomo varno ustavili, objeli sotrpina in nežno odložili kolo, ki nas je pripeljalo do konca štiridnevne avanture, bo čas za slavje. Oblečeni v “finisher” majice in obkroženi s prijatelji bomo v mrzlem morju namakali utrujene noge, popili tisto, kar smo si zaslužili, in pojedli to, kar nam bodo pripravili za zadnje kosilo.


Zaslužen počitek na plaži.

Uradni zaključek je zvečer!

Prvi razglasitvi rezultatov na obali bo sledila gala večerja. Tam bomo še enkrat videli najhitrejše. Predstavili se bodo tudi vsi, ki skrbijo, da lahko štiri dni uživamo in trpimo, tekmujemo in preklinjamo, besnimo in se smejimo, mogoče tudi jočemo. Zahvalili se nam bodo za sodelovanje in se od nas poslovili. Od nekaterih za eno leto, od mnogih pa za precej manj. Naslednji dogodek Adria Bike bo že 16. junija – maraton Plitvice!


Lanskoletna ekipa mtb.si na 4ih otokih. Tomaž, Anja, Matej in Maja.

Predstavitev prvih treh etap
mtb.si predstavlja: Mitas 4 Islands – 3.etapa
mtb.si predstavlja: Mitas 4 Islands – 2. etapa

mtb.si predstavlja: Mitas 4 Islands – 1. etapa

Kako je bilo na lanski zadnji etapi?
Mitas 4 Islands: Finale na Lošinju, dve zmagi ter 3. mesto Slovencem
Mitas 4 Islands: Še zadnji dan v videu

Fotografije Matej Hartman

Preberi še:
Bliža se: 4 Islands tudi letos s Petrom Veselom
Pozitivna ENERGIJA na 4 Islands

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam