Mont Sainte Anne, Monika Hrastnik
7. avgusta 2022

V elitni kategoriji prva članska zmaga nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka in druga letošnja zmaga Avstrijke. Med mladinci Britanka in dominantni Kanadčan.

Kanadska spustaška klasika ni brez razloga že tri desetletja stalnica svetovnega pokala. Ena redkih skoraj čisto naravnih prog je resnično težka, predvsem pa predstavlja izziv tako za tekmovalce kot njihovo opremo. Fizično skoraj zagotovo velja za najbolj naporno, materialu pa zagotovo ne prizanaša. Čeprav so progo za letošnjo dirko nekoliko prenovili in ji odvzeli najhitrejši del, je ta resnično zahtevna. Tako v mokrem kot v suhem vremenu.

Ženske: Zmagovalka seštevka svetovnega pokala še ni znana

Med prvimi, ki so končale preizkušnjo, je bila najhitrejša Britanka Mikayla Parton in postavila čas 5:30,932, čas, ki ni obetal, da bo dolgo najboljši. To je dokazala že naslednja tekmovalka, Norvežanka Mille Johnset (Commencal 100%), saj je letvico spustila že na 5:21,932. Tudi ta čas ni zdržal dolgo, saj je italijanska prvakinja Veronika Widmann (Madison Saracen Factory Team) z izredno napadalno vožnjo postavila čas 5:14,216.

Myriam Nicole

Turbo Farina

Če se je zdela vožnja Italijanke hitra, potem je bila njena rojakinja Eleonora Farina mnogo hitrejša, saj si je že pri drugem merjenju vmesnih časov ustvarila 10 sekund prednosti. V cilj je prišla s časom tik nad 5 minutami – 5:00,522.

Pričakovati je bilo, da bo čas Italijanke zdržal dovolj dolgo, a ko se je na progo spustila svetovna prvakinja, Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), je bilo že po prvem vmesnem času jasno, da bo Nicole v cilj prišla z ogromno prednostjo. A Francozinji ni šlo vse kot po maslu. Če je v drugem sektorju vodila za več kot 5 sekund, je po tretjem merjenju časov imela le še 2,4 sekunde prednosti. Razlog – prazna pnevmatika! V cilj je Nicole prišla z zaostankom dobrih 58 sekund!

Le še tri na startu: Hoffmann, Hrastnik in Höll

Nemka Nina Hoffmann (Santa Cruz Syndicate), morda najbolj divja predstavnica ženske elitne kategorije, je začela odločno, si na polovici proge privozila dve sekundi prednosti pred Italijanko, v zadnjem delu naredila nekaj drobnih napak, a v cilj prišla kot prva, in to s časom 4:59,159.

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je začela nekoliko rezervirano, imela na prvem merjenju dobri dve sekundi zaostanka za Nemko, na drugem pa je zaostajala že 7,5 sekunde. Do tretjega merjenja je vozila mnogo bolj konstantno, a zaostanek Monike se je le večal in manjše napake so se vrstile. Na skalnatem delu je skoraj sestopila s kolesa, se nato še nekajkrat lovila ravnotežje in na koncu s časom 5:12,210 zaostala za najboljšimi tremi ter se pred nastopom izajhitrejše v kvalifikacij uvrstila na trenutno četrto mesto.

Valentina Höll (RockShox Trek Race Team) je od starta vozila v “zelenem”. Njena prednost pred trenutno vodilno Hoffmann se je počasi večala in Avstrijka je v cilj prišla s časom 4:56,012 ter slavila drugo zmago v letošnji sezoni!

Monika Hrastnik

Karte so se nekoliko premešale

Zaradi smole s prazno pnevmatiko je Nicole osvojila le 13. in z drugega zdrsnila na tretje mesto v skupnem seštevku. Po sedmih dirkah še vedno vodi poškodovana Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal), ki ima 1335 točk. Na drugo mesto se je prebila Vali Höll, ki ima ob popolnem vikend izkupičku 1216 točk, Myriam Nicole ima 1155 točk. Monika Hrastnik je še vedno na šestem mestu, ta vikend si je prislužila 150 točk (110 dirka + 40 kvalifikacije) in jih ima skupaj 707.

Monika pravi:

“Proga je bila čisto drugačna kot na treningu. Hitra, prašna, luknjasta … Zgoraj sem delala male napakice, na vmesnem delu na skalah pa sem komaj rešila in seveda sem tam izgubila veliko časa. Ampak sem vesela tega rezultata. Za med prve tri bi bila težka, tako da sem res zadovoljna. Tokrat sem bila edina Commencalova tekmovalka na stopničkah, tudi pri fantih. Zdaj pa z glavo na svetovno prvenstvo …”

Moški: Tudi brez verige se da!

Kanadčan Mark Wallace (Canyon Collecive Factory Team) se je po progi spustil med prvimi finalisti in postavil čas 4:23,459. Po kar nekaj nastopih ga je prehitel Irec Ronan Dunne (Continental Nukeproof Factory Racing), ki je bil v zgornjem delu sicer počasnejši od Kanadčana, a je imel, podobno kot v Snowshoe pred tednom dni, odličen spodnji del. Irec je ameriško turnejo začel kot eno večjih presenečenj, saj je osvojil 4. mesto. Ni trajalo dolgo, ko je Šved Oliver Zwar (UNION) še za pol sekunde izboljšal Irčev čas.

Invazija najhitrejših s kvalifikacij

Zadnjo petindvajseterico je začel Francoz Thomas Estaque (Commencal 100%), ki je v zgornjem delu prikazal odlično vožnjo, nato pa proti Švedu izgubljal desetinke, na koncu pa zaostal za skoraj tri sekunde. Je pa progo ukrotil mladinski svetovni prvak iz leta 2019, Avstralec Kye A’Hern (NS Bikes UR), ki je postavil čas 4:21,260. Še boljši je bil le nekaj nastopov kasneje zmagovalec mladinskega seštevka svetovnega pokala 2020, Britanec Ethan Craik (GT Factory Racing), ki je bil prvi, ki je časovnico spustil pod 4 minute in 20 sekund. Njegov čas je znašal 4:19,172.

Laurie Greenland

Greenland je “smooth”

Britanec Laurie Greenland (Santa Cruz Syndicate), šesti v seštevku svetovnega pokala, je progo odpeljal kot po tirnicah. Postavil je čas 4:11,955 in zadnji petnajsterici postavil konkreten izziv. Britančev čas je bil namreč skoraj 2 sekundi hitrejši od moštvenega kolega, mladinca Goldstona.

Tudi desetouvrščenemu s petkovih kvalifikacij Francozu Thibautu Dapreli (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) ni uspelo izboljšati Greenlandovega časa. Na vrsti je bil petkratni zmagovalec seštevka svetovnega pokala Američan Aaron Gwin (Intense Factory). Pregovorno bi mu morala proga v MSA ustrezati, a je že na prvem merjenju zaostajal skoraj sekundo in pol. Gwin po svojih linijah ni dohajal Britanca in Greenland je bil že blizu stopničk. Gwin je namreč zaostal več kot 5 sekund.

Aaron Gwin

Čeprav Italijan Loris Revelli (Canyon Collective Pirelli) ni bil najhitrejši na progi in je bil trenutno tretji, je slavil bolj kot vsi tekmeci pred njim, saj se mu je obetal rezultat kariere. Evropski prvak, Avstrijec Andreas Kolb (Continental Atherton) je vožnjo zaključil po prazni pnevmatiki.

Še najhitrejših 5

Bernard Kerr (Pivot Factory Racing), drugi iz Snowshoe, ni začel najbolj obetavno, saj je za britanskim kolegom zaostajal dobre 3 sekunde. In tudi v cilju je za več kot 6 sekund zaostal za Greenlandom. Članu ekipe Santa Cruz Syndicate je bil nevaren Avstralec Troy Brosnan (Canyon Collective Factory Team), a dlje kot do trenutno drugega mesta s svojo vožnjo ni uspel. Enako se je zgodilo tudi vodilnemu v svetovnem pokalu. rancozu Amauryju Pierronu (Commencal/ Muc – Off by Riding Addiction). Amaury je je šel na vso moč, a je pred tretjim merjenjem vmesnega časa padel ter se “poslovil” od pete zmage v letošnjem svetovnem pokalu.

G.O.A.T. – Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Synducate) je začel odlično, bil na prvem merjenju vmesnega časa dve desetinki sekunde hitrejši od Greenlanda, nato z drobnimi napakami v drugem delu zaostajal dobro sekundo. Pri tretjem vmesnem času se je zaostanek še nekoliko povečal, nato je po tretjem vmesnim časom padel in v cilj prišel z več kot 14 sekundami zaostanka.

Finn Iles

Na progi je bil še zmagovalec kvalifikacij, Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity). Po prvem merjenju je bil v zelenem, enako tudi po drugem merjenju, tudi tretji vmesni čas je bil z dobre pol sekunde prednosti obarvan zeleno, četrti je nakazal prvo zmago v svetovnem pokalu. V cilju pa je nekdanji mladinski svetovni prvak lahko ob prvi članski zmagi dvignil roke v zrak! Iles je za 0,238 sekunde prehitel Greenlanda! In to na domačih tleh! In brez verige! Verigo je izgubil v drugi polovici proge.

4. mesto Aaron Gwin, 2. mesto Laurie Greenland, 1. mesto Finn Iles, 3. mesto Troy Brosnan, 5. mesto Bernard Kerr.

Nič še ni odločeno!

V seštevku svetovnega pokala še vedno vodi Francoz Amaury Pierron, ki je včeraj osvojil 26. mesto. Pred zadnjo dirko ima 1245 točk. Iles je s tretjega napredoval na drugo mesto in za Pierronom zaostaja 249 točk ter se teoretično lahko prebije celo na prvo mesto skupnega seštevka. Na tretje mesto je padel Francoz Loris Vergier (Trek Factory Racing DH), ki v Kanadi ni nastopil. Vergier ima 758 točk. S šestega je na četrto napredoval Greenland (731 točk). Peto mesto še vedno drži Kolb (626 točk).

Mladinci: Kanadčan skoraj nepremagljiv

Peto zmago v sezoni in četrto zaporedno je osvojil svetovni prvak Kanadčan Jackson Goldstone (Santacruz Syndicate). Čeprav je bil po kvalifikacijah z dokaj velikim zaostankom in z napako v spodnjem delu drugi, je svoje mojstrstvo pokazal v finalu in s časom 4:13,766 za 3,8 sekunde prehitel letošnjega največjega rivala in zmagovalca kvalifikacij, Britanca Jordana Williamsa (Madison SaracenFactory Racing). Tretje mesto je pripadlo še enemu Kanadčanu, Bodhi Kuhn je z zaostankom 6,536 sekunde osvojil tretje mesto.

Slednji se je iz sedmega v skupnem seštevku povzpel na peto mesto (181 točk). Na četrtem mestu je včeraj osmouvrščeni Kanadčan Tegan Cruz (RockShox Race Team), ki ima 26 točk več. Prvi trije so v skupnem seštevku skoraj neulovljivi. Trerji je z 271 točkami Novozelandec Lachlan Stevens McNab (UNION), drugo mesto s 326 točkami drži Williams, skupno zmago pa si je že na domačih tleh s 400 zbranimi točkami priboril Goldstone.

Jackson Goldstone

Mladinke: Prva v petek, prva tudi v soboto

Tretja zmaga v sezoni za Britanko Phoebe Gale (Canyon Collective FMD), ki je na skoraj povsem posušeni progi uspela najboljši kvalifikacijski čas izboljšati za dobrih 17 sekund. Zmagovalni čas mladink je znašal 5:09,223. Na drugo mesto se je uvrstila druga z razvrstitvenega nastopa, Bolgarka Izabela Jankova (Gen-S). Zaostala je 6,8 sekunde. Tretje mesto je pripadlo zmagovalki štirih letošnjih dirk, Kanadčanki Gracey Hemstreet (Norco Factory Team).

V skupnem seštevku ima Hemstreet s 380 točkami le še 35 točk prednosti pred Gale. Na tretjem mestu je z 250 točkami Novozelandka Jenna Hastings (Pivot Factory Racing), ki ima 245 točk.

Vrstni redi

Zadnja postaja letošnjega svetovnega pokala bo italijanski Val di Sole, še eno izmed stalnih prizorišč velikih dirk. Tam se bodo med 2. in 4. septembrom pomerili tekmovalci in tekmovalke v kratkem in olimpijskem krosu ter v spustu. Več na uci.org.

Fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

MSA: V kvalifikacijah spusta Monika Hrastnik druga!

Sledite nam