MSA, kratki kros
6. avgusta 2022

V Kanadi sta si na osmi dirki sezone zmagi taktično privozila Švicarja in si pred nedeljsko dirko v olimpijskem krosu zagotovila najboljši startni izhodišči.

Nekaj manj kot kilometer dolg krog je potekal po travnati podlagi. Prostora za počitek ni bilo. Ravnine je bilo bolj za vzorec, prostora za prehitevanje veliko, a kaj, ko sta bili obe dirki izenačeni skoraj do cilja in nihče izmed tekmovalk in tekmovalcev ni mogel “pobegniti” in si med dirko – moška je trajala devet, ženska pa osem krogov – ustvariti zadostne prednosti.

Ženske: Olimpijska prvakinja taktično do najboljšega izhodišča

Po šestih od osmih krogov je bilo tesno skupaj kar deset tekmovalk, ki so se vse pretekle kroge izmenjavale v vodstvu in skrbele za visok ritem skozi celotno dirko. Na zadnjem vzponu sedmega kroga je tik pred vstopom v zadnji krog vodstvo prevzela vodilna v seštevku, Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon). Tik za njo so bile Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genuins), Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racinf XC), zmagovalka kratkega krosa v Snowshoe, Američanka Gwendalyn Gibson (Norco Factory Team) in ameriška prvakinja Kate Courtney (Scott Sram mtb Racing Team),

Nato je prvi resni napad izvedla Keller. Sledili sta ji Nefff in Gibson. Ostale tekmovalke so zaostale za dve dolžini kolesa. Po prvem napadu se je Keller s sprintom “na noge” še enkrat želela otresti tekmic, a je bila Neff nekoliko hitrejša in jo je zaprla. Nato je Neff z visoko frekvenco pedaliranja v svojem ritmu prišla na zadnji vzpon pred ciljem. Nato je pridobila dve, morda tri dolžine kolesa prednosti in dosegla drugo letošnjo in četrto zmago v kratkem krosu doslej. Prvič je Neff v letošnji sezoni slavila v Novem Mestu na Moravskem.

Drugo mesto je pripadlo Gibson, tretja je bila Keller (+ 2 sekundi). Na četrto mesto se je s sedmimi sekundami zaostanka uvrstila Terpstra. Peto mesto je s sekundo več zaostanka osvojila Danka Caroline Bohe (Ghost Facotry Racing).

V skupnem seštevku je Alessandra Keller še povečala prednost pred zasledovalkami, saj ima že 1300 točk. Na drugo se je s tretjega prebila Nizozemka Anne Terpstra in ima 116 točk manj. Na tretje mesto je padla včeraj sedmouvrščena Rebecca McConnell. Slednja ima sedaj 4 točke manj kot Nizozemka. Četrta je zmagovalka včerajšnje preizkušnje Jolanda Neff. Peta je Švedinja Jenny Rissveds (Team 31 Ibis), ki pa na petkovi dirki ni startala.

Moški: Prvih sedem krogov dvajseterica tesno skupaj

Čeprav je bila moška preizkušnja v kratkem krosu dolga devet krogov, je prvih dvajset tekmovalcev šest krogov vozilo čisto skupaj. Tudi sedmi krog je minil brez izrazitih napadov. Na vodilnih mestih so se izmenjavali Poljak Bartlomiej Wawak (Kross Orlen Cycling Team), Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV), Francoz Jordan Sarrou (Specialized Factory Racing) in Švicar Filippo Colombo (BMC MTB Racing).

Pol kroga kasneje sta se jim pridružila še Mehičan Jose Gerardo Arevalo Ulloa (Mass-Beaumes e Venise) in Belgijec Jens Schuermans (Scott Creuse Oxygene Gueret). Švicar Nino Schurter (Scott – Sram mtb Racing Team) je bil dolgo časa v vodilni skupini, nato pa je začel izgubljati mesta (na koncu 32.). Razlog bi lahko bil nesanirana poškodba, ki jo je staknil pri padcu pred tednom dni v Snowshoe.

V osmem krogu se je zgodil prvi resni napad, ko je skočil Colombo in nekoliko razvlekel skupino. Takoj za njim se je nato postavil Ulloa, sledila sta jima člana ekipe KMC – Orbea, Danec Sebastian Fini in Belgijec Pierre De Froidmont, ki sta se na čelo prebila iz desete oziroma dvanajste pozicije. Nato je Colombo še enkrat zamenjal ritem in si privozil dobrih deset metrov prednosti. Fini se je postavil pred Ulloo. Zraven je priključil še Schuermans, ki je med vodilno peterico potegnil še Hatherlyja.

Colombo je nadaljeval z napadom in kot prvi prečil zadnji kratek vzpon pred ciljno ravnino in se veselil svoje druge zmage v kratkem krosu svetovnega pokala. Drugi je ciljno črto prečkal Ulloa, tretji je bil Fini.

Po osmih dirkah vodi Hatherly (1142 točk). Včerajšnji zmagovalec Colombo je na drugem mestu prehitel manjkajočega na ameriški turneji Švicarja Mathiasa Flückigerja. Colombo ima tako 1080 točk, Flückiger pa 988. Na četrtem mestu mu sledi včeraj zelo dejavni, a na koncu devetouvrščeni Schwarzbauer (920 točk). Peti je Francoz Titouan Carod (833 točk).

Vrstni redi

Fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

MSA: Vrnitev spustaške klasike

Sledite nam