Mont Sainte Anne, Monika Hrastnik
6. avgusta 2022

Članica ekipe Dorval AM Commencal je včeraj v kvalifikacijah dosegla najboljšo slovensko uvrstitev v svetovnem pokalu spusta.

Kanadski Mont Sainte Anne je predzadnje letošnje prizorišče dirk svetovnega pokala. Klasična spustaška proga z mnogimi tehničnimi odseki, veliko skalovja, brez včasih najhitrejšega dela, kjer so tekmovalci “leteli” preko sedemdeset kilometrov na uro, a še vedno z dropom “Stevieja Smitha,” je bila letos trd oreh že pred finalno preizkušnjo.

Ženske: Z Valentino na vrhu in brez Camille

Daleč najbolje je s kanadsko progo opravila Avstrijka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), ki je postavila čas 5:04,032. S 13,9 sekunde zaostanka ji je sledila Monika Hrastnik. Dobrih sedem desetink je za Moniko zaostala Nemka Nina Hoffmann (Santa Cruz Syndicate). Na četrto mesto se je uvrstila drugouvrščena v skupnem seštevku, Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), ki je za Slovenko zaostala 4 sekunde in pol. Peto mesto je pripadlo Novozelandki Jess Blewitt (GT Factory Racing). Je pa imela Monika Hrastnik najvišjo izmerjeno hitrost na progi. Z 52.427 kilometra na uro je švignila mimo radarja.

Monika po kvalifikacijah:

“Proga je dolga, vmesni del je nov, tudi nekaj odsekov v prvem gozdu je novih. V četrtek sem na treningu začela počasi. da sem prišla čez vse težke odseke. Na merjenju časa je že kar letelo. Ponoči na petek je deževalo, tako da je bilo zjutraj spolzko. Zamočila sem vse linije, ampak za kvalifikacije se je toliko posušilo, da se je dalo peljati. Peljala sem varno, ampak čas je super. V finalu pa gas!”

Vodilna v svetovnem pokalu in zmagovalka treh dirk letošnjega svetovnega pokala, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM), je na četrtkovem treningu padla in si zlomila ključnico. Tole je zapisala na svojem profilu Instagram:

Moški: Ali Finn vonja prvo elitno zmago?

4:17,842 je bil včeraj absolutno najhitrejši čas na progi Velirium. Dosegel ga je nekdanji mladinski svetovni prvak, Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity). Za njim je 3,24 sekunde zaostal aktualni svetovni prvak, Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate). Tretji čas (+4,729) je dosegel zmagovalec dirke v Snowshoe in vodilni v svetovnem pokalu, Francoz Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Četrto mesto je s petimi sekundami zaostanka pripadlo Avstralcu Troyju Brosnanu (Canyon Collective Factory Team), peti je bil Britanec Bernard Kerr (Pivot Factory Racing). Zaostanek slednjega je znašal skoraj 6,3 sekunde. Najvišjo hitrost v članski kategorji je dosegel Šved Oliver Zwar (UNION). Mimo radarja je divjal z 59,792 km/h.

MSA: Že od leta 1991!

Zgovorni Jackson Goldstone, mladinski svetovni prvak, te popelje po nekoliko prenovljeni progi. Na prvem treningu z merjenjem časov je progo odpeljal v 4 minutah, 35 sekundah in 6 desetinkah.

Mladinci: Kvalifikacije Jordanu

Vodilni v skupnem seštevku, svetovni prvak Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate), je po odlično odpeljanem četrtkovem treningu na kvalifikacijah zaradi zdrsa v spodnjem delu z 10,8-sekundnim zaostankom za zmagovalcem kvalifikacij osvojil četrto mesto. Na tretje mesto se je uvrstil Kolumbijec Sebastian Holguin Villa (IJ Racing Chiguro Extremo Team), drugi je bil Kanadčan Bodhi Khun. S časom 4:27,237 je prvo mesto zasedel Goldstonov prvi zasledovalec v seštevku svetovnega pokala in zmagovalec dveh letošnjih dirk (Fort William in Leogang), Britanec Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team).

Mladinke: Najboljši startni položaj Britanki

Phoebe Gale (Canyon Collective FMD) je v razvrstitvenem nastopu prikazala najbolj tekočo vožnjo in bila prva na vseh merjenjih vmesnih časov. 5 minut, 26 sekund in 890 tisočink je znašal njen čas. Bolgarka Izabela Jankova (Gen-S) je v zgornjem delu proge zdrsnila, a vseeno uspela priti do drugega mesta. To je letošnji najboljši razvrstitveni nastop lani najboljše mladinke svetovnega pokala in svetovne prvakinje. Jankova je zaostala 12,389 sekunde. Kolumbijka Valentina Roa Sanchez (Probuilds Racing). Vodilna v svetovnem pokalu, Kanadčanka Gracey Hamstreet (Norco Factory Team), je osvojila 4. mesto.

Vrstni redi kvalifikacij

Finale dirke v spustu si lahko ogledaš danes od 18:25 dalje na Red Bull TV.

Naslovna fotografija Jey Crunch @crunch724

Preberi še

Ta vikend: Svetovni pokal gosti Mont Sainte Anne

Sledite nam