Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
18. junija 2017

Drugo mesto Hrastnikove, Pintar 3. med mladinci. V superfinalu članov rekordnih pet Slovencev, na koncu najhitrejši na koncu deseterice …

Na tretji dirki evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup v Schladmingu sta se od Slovencev najbolje odrezala Monika Hrastnik (KK Črn trn) z drugim mestom med ženskami ter Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) s 3. mestom med mladinci.

Monika ni spustila za zmago

Finale žensk je dobila nova evropska prvakinja, Italijanka Eleonora Farina (GB Rifar Mondraker), ki je bila najhitrejša že v sobotnih kvalifikacijah. Na eni najbolj priljubljenih in tudi najdaljših prog s štartom pri srednji postaji gondole na Planai je Monika za zmagovalko zaostala 4 sekunde in 69 stotink. Na tretjem mestu je sledila Avstrijka Petra Bernhard (RC Gravity Eagles), lanska zmagovalka in v kvalifikacijah druga pred Moniko. Slovenka, druga v Kranjski Gori in prva v Willingenu, je v soboto padla.

“Z rezultatom sem zadovoljna, z vožnjo pa ne. Na treningu je res letelo, a v kvalifikacijah sem padla, v finalu pa sem veliko preveč zavirala, nisem spustila,” je povedala Monika, ki vodi v skupni razvrstitvi.

Špela Horvat (KKJ WD40 Bike), v kvalifikacijah osma najhitrejša, je v finalu odstopila s predrtim prednjim plaščem.

Rekordna peterica v superfinalu

Pri moških se je v superfinale trideseterice uvrstilo rekordnih pet slovenskih tekmovalcev, med njimi Jure Žabjek (Unior Tools Team) z najboljšim časom. Na koncu pa izkupiček ni bil tak, kot bi si želeli.

Jure, ki je šel na progo kot zadnji, je bil po minuti in pol drugi najhitrejši za Davidom Trummerjem, ki pa je v cilju zaostal za Philom Atwillom. A v cilj je Jure prišel le s 17. časom …

“Ves vikend sem se na progi dobro počutil, tudi za današnji finale sem imel zelo dober občutek, proga se je po petkovem dežju zelo posušila,” pove Žabjek. “V zgornjem delu mi je ob prehodu v gozd nagajala svetloba, a sem imel še dober vmesni čas. V spodnjem delu pa mi je iz zaprtega ovinka potegnilo sprednjo gumo, padel sem in izgubil kar nekaj časa.”


Žabjek je imel še en odličen vikend, a le do zavoja v spodnjem delu superfinalnega nastopa

Jure, zmagovalec prvih dveh dirk, kljub temu ostaja trdno v vodstvu v skupni razvrstitvi.

Pred njim sta finale na zaključil na 10. mestu moštveni kolega Žiga Pandur in na 14. mestu Jan Cimperman (MTB Trbovlje/Nakita), za njim pa na 22. Miran Vauh (KK Črn trn) ter na 25. povratnik po poškodbi Miha Ivančič (ŠKTD Avče).

Zmagal je Britanec Philipp Atwill (Propain Dirt Zelvy) pred moštvenim kolegom, Avstrijcem Davidom Trummerjem in še enim domačinom Borisom Tetzlaffom (BT-Racing).

Rudi naravnost na stopničke

Na svoji prvi dirki evropskega pokala je bil slovenski mladinski prvak Rudi Pintar tretji tako v kvalifikacijah kot v finalu. Pred njim sta bila na koncu le Avstralec Baxter Maiwald (Canyon Avstralija) na prvem in Nemec Simon Maurer (SRAM Young Guns) na 2. mestu.

“Naredil sem nekaj napak, sicer pa peljal dobro in sem zelo zadovoljen,” je povedal Rudi. “Proga se je od zadnje trening vožnje zelo posušila. Dolga je, a sem fizično dovolj dobro pripravljen.”

Rudijev kolega v ekipi Marko Niemiz je bil med mlajšimi mladinci četrti, potem ko mu je veriga padla z verižnika.

Četrta dirka serije bo 23. julija v Špičaku na Češkem. Prej sta v juliju na vrsti še dirki svetovnega pokala v Andori in Lenzerheideiju ter državno prvenstvo v Cerknem.

Vrstni redi finala (in superfinala)

www.ixsdownhillcup.com

Oglej si še
iXS DH Schladming: Video in fotogalerija

Na uvodni fotografiji je Monika, obe foto Rick Schubert/ixsdownhillcup.com

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam