Casio GShock
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
10. aprila 2019

Prva prava etapa dirke po štirih otokih je pokazala zobe. Več kot 70 kilometrov dirkanja po neizprosnem terenu, nepredvidljivo vreme in zopet odlične uvrstitve slovenskih tekmovalcev. 

Današnja, prva etapa je bila nekoliko drugačna kot smo je vajeni. Start sicer v Baški na tradicionalnem prizorišču, cilj pa v mestu Krk. Mnogi bi pred tretjo etapo dejali, da je bila že prva etapa kraljevska, saj je bilo potrebno premagati 72 kilometrov in 1750 višinskih metrov raznolikih in kar tehničnih vzponov in spustov.

Letos bo dirka po otokih s spremljavo dežja, saj se je v zadnjem delu dirke tudi pri najhitrejših odprlo nebo. Na začetku z ne veliko padavinami, proti koncu pa je začelo že pošteno padati in tisti, ki so bili nekoliko počasnejši na progi, so jim zadnji tehnični deli povzročili kar nekaj preglavic.

Absolutno najhitrejši trije so bili pari iz moške elitne kategorije – Kristian Hynek in Martin Stošek, Filip Adel in Jan Škarnitzl ter Marc Stutzmann in Michael Stuezi. O zmagovalcu pa je odločal sprint, saj sta Hynek in Strošek za sekundo prehitela Adela in Škarnitzla.

Najhitrejši Slovenci

Danes navišje uvrščena slovenska predstavnika sta bila Gregor Dimic in David Ivartnik (Tancacoaching-energijateam.com). Absolutno sta končala na 17. mestu, v moški kategoriji pa na 15. in to kljub Davidovim težavam s krči, ki jih je nekaj kilometrov pred ciljem z masažo reševal kar Gregor. Kot druga najboljša Slovenca v moški kategoriji sta v cilj prišla Gregor Sikošek in Rok Golob (Bike Point – Cycling Lošinj). Etapo sta končala na 22. mestu v kategoriji, absolutno pa na 27.

Rutinirano sta prvo mesto pri grand masterjih kontrolirala in na koncu tudi osvojila Peter Vesel in Thorsten Damm. Med mešanimi pari pa sta Vita Movrin in Mitja Tancik danes zasedla tretje mesto. V absolutnem seštevku sta končala na 63. mestu.

Na včerajšnjem prologu druga med masterji Boštjan Brelih in Robert Blaznik (MBK Črni Vrh) sta etapo končala na 5. mestu, absolutno sta bila 25. Mešana slovensko-hrvaška naveza Uroš Breški in Ivica Mesarić (Husqvarna team) sta bila 6. v kategoriji in le mesto za Sikoškom ter Golobom na cilju etape.

Prvi trije na Krku po kategorijah

Moški:
1. mesto – Čeha Kristian Hynek in Martin Stošek (Vitalo Future Cycling), s časom 2;59;02
2. mesto – Čeha Filip Adel in Jan Škarnitzl (Team Mitas CZE 1), s časom 2;59:03
3. mesto – nemško-švicarski par Marc Stutzmann in Michael Stuenzi (Team TEXPA-SIMPLON), s časom 2;59:56

Ženske:
1. mesto – nemško-belgijska naveza Cemille Trommer in Karen Brouwer (RAPIRO Racing – KMC FRUIT TO GO), s časom 3;51:31
2. mesto – nemška dvojica Rebecca Robisch in Annette Griner (WILIER/FORCE Germany), s časom 3;53:21
3. mesto – nizozemsko-belgijska dvojica  Laura Turpijn in Kristien Achten (Kona LTD team), s časom 4;06:11

Master:
1. mesto – Španca Tomi Misser in Daniel Ruano (ORBEA FACTORY TEAM), s časom 3;24:54
2. mesto – Madžara Zoltan Zoka-Ujhelyi in Szilard Buruczki (Speed-Wau Team), s časom 3;27:08
3. mesto – Marko Fržop in Marin Deković (MAXXIS team Croatia), s časom 3;29:58

Grand master:
1. mesto – slovensko-nemška naveza Peter Vesel in Thorsten Damm (KEINDL SPORT – BIKE & SKI), čas etape pa 3;39:44
2. mesto – Francoza Rene Vallee in Denis Liaud (TEAM ATV CYCLE), s časom 3;50:03
3. mesto – Iztok Kuret in Lucjan Premrn (SLO MASTERS), s časom 3;51:51

Mešane dvojice:
1. mesto – Hrvata Pavao Roset in Andrea Kiršić (KEINDL SPORT) s časom 3;51:12
2. mesto – Čeha Michal Kaněra – Barbora Průdková (Ghost Team) s časom 3;59:32
3. mesto – Mitja Tancik in Vita Movrin (Tancacoaching-energijateam.com 1) s časom 4;05:13

Vrstni redi

Izjave nekaterih tekmovalcev

Peter Vesel in Thorsten Damm
Thorsten: “Super etapa. Odpeljala sva jo brez težav, le zadnji tehnični vzpon sva nekajkrat sestopila s kolesa in morala pešačiti. Zadnjih 20 minut etape pa naju je ujel dež. Z današnjo vožnjo sva zadovoljna.”

Uroš Breški in Ivica Mesarić
Uroš: “Prva prava maratonska, nič kaj lahka etapa, ki bi jo z eno besedo lahko poimenival – kamnita. Klasičen, lep vzpon iz Baške, kjer se je vse skupaj vžgalo. Prve dve master ekipe so se rahlo odpeljale, a ne preveč. Ostali smo nekako bili boj in bili vseskozi v minuti … dokler nisem jaz malo riknil. Konkurenca se je počasi odpeljala, midva pa zborbala do konca. Jutri je nova etapa, kjer bo po mojem spet dogajalo!”

Gregor Dimic in David Ivartnik
Gregor: “Start je uspel brez zapletov. Obdržala sva pozicijo okoli šestega para. Nato sem kmalu ugotovil, da David zaostaja. Najprej misleč, da je to začetna trema in občutki še niso pravi. Nato sva postopoma zgubljala pozicije in na vrhu prvega vzpona končala na enajsti poziciji. Tam je David moral pritisniti na polni plin, da sva lahko ohranjala trenutno uvrstitev. To se je na zadnjih kilometrih izkazalo kot napačna odlocitev, saj so ga ustavili krči in to dobesedno! On je ležal sredi makadama, jaz masiral, mimo naju pa so hiteli drugi pari. Sedaj se na poti na Rab smejiva najini dogodivščini in komaj čakava jutrišnjo etapo.”

Naslovna fotografija in fotografije v galeriji organizator, ostalo Stanko Livk

Preberi še
Mitas 4 Islands: Izenačena borba na prologu
Mitas 4 Islands: Med Slovenci

Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
Sledite nam