Specialized turbo
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
24. maja 2018

Ob robu svetovnega pokala v Albstadtu je Specialized predstavil nove pnevmatike za kros in maraton.

Ob robu svetovnega pokala v Albstadtu je Specialized predstavil nove pnevmatike za kros in maraton. S-Works Renegade in S-Works Fast Trak nimata samo novih profilov temveč tudi novo mešanico gume.

Študija spojin je pokazala dobre rezultate oprijema in kotaljenja, zato je Specialized ubral svojo pot. Oprijem in kotaljenje so predstavili v tabeli, ki se ne izogiba primerjavam z ostalimi znamkami.

Nove pnevmatike v enakih razmerah v primerjavi s konkurenčnimi znamkami omogočajo prihranek na moči. Seveda je le-ta majhna, a pomembna, ko seštejemo običajne kilometre na krosih in maratonih. Do tega rezultata so prišli s spremembo vzorca tekalne površine in s spremembo kemijske sestave mešanice z uporabo sestavin, ki omogočajo optimalen kompromis med zmanjšanjem trenja s tlemi, oprijemom in težo.

Uporabljena mešanica se imenuje Gripton, ki zahvaljujoč uporabi silicijevega dioksida dopušča učinkovitejše in bolj tekoče prilagajanje gume na udarce.

Tehnično:

GRIPTON® oddaja manj energije kot druge spojine, zato so pnevmatike hladnejše, bolj gladke, učinkovitejše in hitrejše. Ob tem so izboljšali tudi odpornost proti predrtju. Nove pnevmatike za kros uporabljajo izboljšano sestavo S-Works. Sestava ima sedaj 120 tpi, ki omogoča zmanjšanje teže v primerjavi s 60 tpi, ker tesno tkanje zmanjša količino gume, ki jo absorbira ohišje.

Osnova gume je sestavljena iz poliamida 210Dn, ki ponuja najboljše lastnosti v raztezanju in lepljenju, ki ne le zmanjšajo težo, temveč zagotavljajo izjemno udobno vožnjo. Vlakna 210Dn so v tem trenutku tudi najlažja. Pnevmatike S-Works imajo izrazito obliko naleganja na obroč, ki je ojačan s kevlarjem, kar zagotavlja enostavno namestitev pnevmatike in varno prileganje.

Teže novih pnevmatik (29-palčna izvedba) so zelo konkurenčne:
Specialized S-Works Renegade 2.1 – 510 gramov
Specialized S-Works Renegade 2.3 – 575 gramov
Specialized S-Works Fast Trak 2,1 – 550 gramov
Specialized S-Works Fast Trak 2,3 – 595 gramov

Da bi še izboljšali zaščito pred udarci, je Specialized razvil lastno tesnilno tekočino, ki v kombinaciji z dodanimi delci kevlarja omogoča boljše delovanje pri uporabi brez zračnic. 

specialized.com

Podatki s specifikacijami so iz Specializedovega kataloga, naslovna fotografija je nastala na Cape Epicu, foto Aleš Boben.

Specialized turbo
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
Sledite nam