13. novembra 2011

Prvo ciklokros srečanje v Tunjicah pri Kamniku, oživitev  discipline pri nas, z veliko tekmovalci in gledalci.

V Tunjiški mlaki pri Kamniku so danes člani kamniškega KD Calcit / Calcit bike team GT izvedli prvo tekmovanje v ciklokrosu za novoustanovljeno serijo. To je bila tudi prva preizkušnja v ciklokrosu pri nas po nekako dvajsetih letih.

V lepem vremenu in na dobro zamišljeni trasi je bila dirka pravi hit. Prišli so kolesarji z vseh vetrov, na ciklokros, gorskih in tudi cestnih kolesih. Prišli so tudi firbci, recimo jim gledalci, ki so videli napete odločitve v vseh dirkah.

Moško člansko dirko je dobil Luka Mezgec, nekdanji gorski in danes cestni kolesar. Od štarta je povedel mlajši član Urban Ferenčak, si na gorskem kolesu nabral že lepo prednost, proti koncu 50 minut in en krog dolge dirke pa ga je ujel in nato tudi prehitel Mezgec na novem kolesu za ciklokros. Tretji je bil v cilju še en na 26-palčnem kolesu z ravnim krmilom, državni prvak v mtb krosu Matej Lovše, ki je bil na tem mestu večino dirke.

Podobno napeto se je razpletla dirka amaterjev in masterjev, v kateri je v zadnjem krogu Gregor Sikošek (na cx lolesu) ušel Juretu Kukoviču (na mtbju), potem ko se je slednjemu zavrtelo krmilo …

Mladinci so nastopili večino na gorskih kolesih, naposled je domačin Rok Korošec le za 5 sekund prehitel Savčana Mateja Mohoriča. Tretji je bil Peter Zupančič, četrta v tem štartu pa že kar hitrejša od dveh žensk Tanja Žakelj.

Proga se je izkazala, gorska kolesa bi lahko še malo bolj zamorila še hitrejša proga z manj višinske razlike ter višje bariere, saj so te najspretnejši preskakovali za šalo.

Dober začetek novega življenja slovenskega ciklokrosa torej. Drugo srečanje bo že v nedeljo 20. novembra v Stražišču pri Kranju.

Sledita fotogalerija in video z izjavami.

Vrstni red člani elite + U23
1. Luka Mezgec (KK Sava Kranj) 54:24
2. Urban Ferenčak (Torpado Surfing Shop) +0:13
3. Matej Lovše (Uni team) +1:36
4. Vladimir Kerkez (KK Sava Kranj) +2.50
5. Gašper Švab (KK Sava Kranj) +3:00
6. Nejc Černilogar (KK Završnica) +4:24
7. Jan Polanc (Radenska) +4:52
8. Nik Burjek (KK Sava Kranj) +5:35
9. Matic Pirš (Calcit bike team GT) +6:13
10. Jure Bitenc (KK Sava Kranj) -1 krog

Vsi vrstni redi in časi krogov (PDF)

Na uvodni fotografiji Mezgec zmagoslavno v cilj ob vzpodbujanju (cestnega selektorja) Martina Hvastije. Foto Robert Ciglar/adventure.si

Sledite nam