13. marca 2012

Najbolj zagrizeni rekerativci tvegajo svoje zdravje, Bicikel svetuje, kako tveganje zmanjšati na minimum. Rovan o conaciji gozdov, Maja Zupan o maratonu Sellaronda Hero. Priloga koledar prireditev.

Marčevska številka revije Bicikel je danes padla v nabiralnik mtb.si. Na naslovnici ugledate Janija Brajkoviča med vožnjo na čas na SP leta 2009. Ob zgornjem robu pa je vprašanje: “Kje se lahko vozimo z MTB?” Napoveduje članek Jožeta Rovana o conaciji gozdov v Sloveniji, zato bi se naslovni rajc pravilneje glasil: “Kje se bomo morda lahko kdaj vozili z MTB?”

Rovan, načelnik komisije za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije, je na dveh straneh podrobno predstavil conacijo, kot jo je pripravil Zavod za gozdove Slovenije, in realne možnosti za uresničitev. Po možnosti drugačno kot postavljanje tabel ob začetku vsake poti. Pot do tja je bolj ovinkasta kot večina stezic …

Osnovna tema številke, ki jo lahko na gorskem kolesu s pridom uporabijo bolj vzdržljivostno naravnani med nami, je zdravje ob bolj ali manj intenzivnem kolesarskem treningu. O preventivnih zdravstvenih pregledih, testiranjih, tveganjih, iskanju meja in najpogostejših napakah zagrizenih rekreativcev … Tudi o optimizaciji telesne teže, tu svoje v kolumni doda še Matej Zalar.

Če nadaljujemo po lestvici mtb privlačnosti, sledi reportaža Maje Zupan z bojda najlepšega mtb maratona v Evropi, dolomitskega Sellaronda Hero.

Preizkušena gorska kolesa: Scott Spark 35 (2.599 evrov), Fuji Tahoe 29 (1.249) in Ghost EBS pro (999).

Domača delavnica: Zdravljenje pokanja in opletanja v krmilu.

Tristranski prispevek z obetavnim naslovom Kaj se skriva v vašem vzmetenju se izkaže bolj za prospekt proizvajalca Fox Racing Shox.

Poučen je prispevek o življenskih nalogah polistirenskih čelad.

Poleg pa še veliki intervju z Janijem Brajkovičem, še skoraj tako velik z Bojanom Ropretom, predstavitev proizvajalca sedežev Selle Italia, nasveti za trening za kolesarski maraton …

Kot priloga se je ob reviji znašel Koledar prireditev 2012, kolesarskih in tekaških.
Ob vsem, kar nam danes nudi splet, ga žal potrebujejo le najbolj analogni. Kako se je BMX dirkanje znašlo med cestnimi dirkami, je še skrivnost.

Na uvodni fotografiji Basra in Heli na naslovnici Koledarja, obe foto Grega Stopar … montaža pa očitno nekdo drug.

Sledite nam