1. maja 2019

Še nekaj dni in gorskokolesarski dogodek z največ tekmovalci na startu bo zaživel v polnem sijaju. Čez trase se je popeljal Matej Hartman.

V starih bukvah je zapisano, da gore Čičarije ločijo Kranjsko od Istre. In čeprav sta Razsušica in Ostrič višja od Slavnika, ima prav ta pomembnež čast, da se po njem imenuje Maraton MTB Slavnik.

Maraton se je hitro prijel in koprska Raketa in gasilci iz Materije nas že tretjič vabijo na steze, ki povezujejo stare zaselke z redkeimi bičuni (izviri), ter na poti, ki varno vodijo mimo skritih vrtač na gole razgledne vrhove.

Štiri različno dolge trase so poimenovali po prebivalcih njihovih gozdov. Družinska Lisička ima le 7 kilometrov, kratki Ris pa že 29. Srednji Volk je dolg 50 kilometrov, najdaljši Medved pa kar 81, na katerih se nabere še spoštljivih 1770 m vzponov. Enega kratkega in strmega so prihranili prav za konec.

Čeprav se bo tekmovalni del maratona odvijal v nedeljo, 5. maja, nas prizadevni Čiči (prebivalci Čičarije) v Hrpelje vabijo že v soboto. Že takrat bomo lahko prevzeli štartne številke, si ogledali kraško jamo Dimnico in uživali v testeninki in večernem druženju udeležencev.

Nedeljski športni program se bo začel ob 9. uri s štartom najdaljšega, Medvedovega maratona. Uro kasneje bodo štartali Volkovi, potem Risi in nazadnje Lisice. Trase niso preveč zahtevne, seveda pa si bo njihovo težavnost s priganjanjem določil vsak sam. Na prireditvenem prostoru bo seveda poskrbljeno tudi za tiste, ki ne bodo kolesarili. Najmlajši bodo uživali na MTB poligonu, za ostale pa so pripravili stojnice z dobrotami domačinov, poskušino piv slovenskih mikropivovarjev, masažo za tekmovalce in kavo Segafredo za vse obiskovalce.

V rimskih časih je šla skozi Čičarijo pomembna cesta iz notranjosti v Istro. Ob makadamski poti so še danes vidni stari obcestni kamni. Vasi imajo manj prebivalcev kot nekoč, a se med starimi zidovi spet svetijo nove strehe. Čiči, ki govorijo slovenski jezik, pomešan s hrvaškimi besedami, so veseli vsakega obiskovalca, ki se zapelje skozi njihove vasi. Lani je bil maraton s 518 tekmovalci razprodan. Letos jih pričakujejo 519!

Če še nisi prijavljen in si zamudil rok, se lahko na maraton prijaviš tudi v nedeljo.

mtbslavnik.si

Foto Matej Hartman   

Preberi, oglej si še
V živo z Denisom Dodičem o maratonu MTB Slavnik
Maraton MTB Slavnik letos tudi z družinsko traso
Maraton Slavnik s kar nekaj novostmi
518 udeležencev maratona MTB Slavnik
MTB Slavnik: Maraton z asfaltom v metrih, ne kilometrih!

{loadposition inside}

Sledite nam