ews peca jamnica
24. aprila 2022

Svetovna enduro serija (EWS) na Peci in nad Mežiško dolino spet od 16. do 19. junija. V vrste prirediteljev vabljeni prostovoljci!

Koroška regija, ki ponuja nepozabna gorskokolesarska doživetja, znova gosti mednarodni spektakel – dirko svetovnega pokala Enduro World Series. EWS Peca/Jamnica je del svetovne serije, v Avstriji in Sloveniji pa bo dirkalo blizu 900 udeležencev z vseh koncev sveta. Prijave za kategoriji EWS100 in EWS-E so še odprte!

Koroška gre z EWS do milijonov gorskih kolesarjev po svetu

Obiskovalci in mediji so sloves gorskokolesarskih poti na Koroškem že ponesli po svetu, ta veja kolesarstva pa je danes ena izmed gonilnih sil turizma na obeh straneh meje. Gorskim kolesarjem je zares malo mar za mejo, za njih je Koroška eno največjih in najbolj zabavnih igrišč na svetu – z vsem od “speglanih” do tehničnih enoslednic in do svetovno znanega kolesarska parka na Peci. Gorski kolesarji morda res pridejo zaradi slovesa na sceni, odnesejo pa veliko več – izjemne razglede, doživetje pristne in mogoče narave, uživanje v sproščujočih jezerih ter seveda značilno gostoljubje. Poti Koroške in vse okoli njih bo od 16. do 19. junija v svetovnem centru globalne gorskokolesarske scene, seveda bo takrat na sporedu dirke Enduro World Series Petzen/Jamnica.

vide peršak, ews peca petzen
Korošec Vid Peršak bo na Peci in Jamnici zopet naskakoval najvišja mesta! Foto Duncan Philpott

Serija Enduro World Series (EWS) predstavlja vrh dirkanja v disciplini enduro, že nekaj časa je tekmovanje tudi pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI. V koledarju za sezono 2022 je 8 prizorišč, EWS Peca/Jamnica je tako v elitni druščini prizorišč na Škotskem, v Franciji, Italiji, Kanadi, ZDA in Švici. Ko je Koroška v sezoni 2018 prvič gostila dirko serije EWS, so organizatorji objavili 748 minut video vrhuncev, ki so bili samo na spletu deležni 3,2 milijona ogledov! Zdaj je serija samo še večja in bolj vplivna, promocija za deželo bo tako v vseh pogledih še večja.

“Dirka serije Enduro World Series predstavlja enormno obogatitev kolesarskega turizma in gorskega kolesarstva na Koroškem. Naša prizadevanja za visoko kvalitetne poti so nagrajena z obiskom največje gorskokolesarske serije,” je razložil Paco Wrolich iz Kärnten Werbung Marketing & Innovationsmanagement GmbH. “Približno 900 najboljših endurašev ne bo zagotovilo samo čudovitih poti s koroških poti, južna Koroška bo na ta vikend v centru mednarodne gorskokolesarske javnosti. Dejstvo, da bo Koroška gostila eno izmed osmih dirk svetovne serije EWS je z vidika gradnje poti odlična potrditev dela v zadnjih letih.”

Vabljeni prostovoljci

Prireditev, ki v pravem duhu endura vključuje na destine kilometrov hitrostnih preizkušenj in transferjev na velikem območju, zahteva tudi številčno organizacijo. Številčno in odgovorno.

Prireditelji zato vabijo vse, ki bi bili radi še bližje dirki in udeležencem ter bi bili za to pripravljeni nekaj svojih prostih dni, da kot prostovoljci vstopite v njihove vrste. Oglasite se čim prej na email.

EWS-100 in EWS-E

Glavna dirka EWS za profesionalce je bila razprodana v minutah, a vendar se lahko prireditve še vedno udeležite kot tekmovalec. Kategorija EWS-100 je odprta skoraj vsem, poteka pa po enakih trasah kot glavna dirka EWS. A pravila so v tej kategoriji malce bolj sproščena in zato je ta dirka odprta širšemu krogu kolesarjev in kolesark. Prijave so odprte tukaj.

EWS-E je ločena dirka za ljubitelje e-koles! Potekala bo na ločeni, a še vedno izjemni trasi, ki je posebej izbrana za vožnjo z električnimi kolesi. Dirko sestavljajo klasične krožne etape, vse udeležence pa čaka vsaj en vzpon na moč, kjer bo treba pokazati veliko tehničnega znanja in iz kolesa in nog iztisniti zadnji atom moči. Prijave so odprte tukaj.

Glavno prizorišče ob vznožju kolesarskega parka MTB Zone Petzen pod Peco bo gostilo tudi dirko za otroke, šov z jadralnimi padali, zabave in druge spremljevalne dogodke. Medtem pa kolesarji serije EWS že nestrpno pričakujejo dirko, ki slovi po odličnih poteh – po pravem gorskem kolesarjenju!

ews peca jamnica

Uradna spletna stran festivala: www.blackhole-bikefest.com

Spletna stran serije EWS: www.enduroworldseries.com

Naslovna fotografija Duncan Philpott/EWS

Preberi še

Odpirajo se prijave za slovensko-avstrijski EWS100
To so ekipe EWS za sezono 2022

Sledite nam