15. junija 2011

Slovenske tekmovalke v krosu zasedajo na kvalifikacijski lestvici za olimpijske igre v Londonu izredno visoko 4. mesto. Če bi bile OI jutri, bi imeli na štartu dirke dve Slovenki. Vendar ima uspeh tudi visoko ceno.

Naj vas za začetek spomnimo, kakšni so kriteriji UCI za nastop na olimpijskih igrah 2012. Točke UCI se zbirajo od 23. maja 2011 do 23. maja 2012 (dejansko štejejo dirke do 22. maja 2012). Tekmovalci in tekmovalke prispevajo točke v lestvico držav, država z višjo uvrstitvijo na lestvici ima pravico do več tekmovalcev v posamezni dirki. Za žensko lestvico se seštejejo točke treh najvišje uvrščenih tekmovalk na lestvici UCI. Da bi se na štartu med pedesetimi moškimi pojavil Slovenec, je skoraj nemogoče, med tridesetimi dekleti pa sta povsem realno lahko dve dekleti. Prvih osem držav iz ženske lestvice lahko v London pošlje dve tekmovalki, države od 9. do 18. mesta pa po eno.

Slovenska dekleta trenutno 4.
V skupno količino točk UCI trenutno prispevajo Tanja Žakelj, Blaža Klemenčič in Nina Homovec; torej tri tekmovalke z največ točkami. S skupaj 448 točkami so trenutno 4. na lestvici, kar pomeni zanesljivo vozovnico za dve tekmovalki. Če odštejemo točke s štafetnih dirk, so naša dekleta celo druga za Kanado! Trenutna uvrstitev je zares izjemna, res pa je kvalifikacijska doba še zelo dolga. A tudi naša dekleta so letos v odlični formi in vsa tri omenjene prispevajo zelo pomembne točke.

Kvalifikacijska lestvica za olimpijske igre 2012 z dne 13. junij 2011:
1. Švica, 615 točk
2. Kanada, 556
3. Francija, 542
4. Slovenija, 448
5. Italija, 441
6. Kitajska, 420
7. Češka, 393
8. Japonska, 390
9. Poljska, 369
10. Nemčija, 359
(Skupaj na lestvici 40 držav)

Uspeh pa ima tudi svojo ceno, saj so stroški priprav in nenehnega dirkanja na najvišjem nivoju zelo visoki. Za komentar lestvice smo prosili vodji ekip Felt Ötztal X-Bionic in Orbea Geax, za kateri nastopajo omenjena dekleta, in oba komentarja sta bila zelo podobna in oba povezana s financiranjem.

Robert Pintarič, selektor reprezentance in vodja ekipe Felt Ötztal X-Bionic: “Žalostno je to, da kot selektor tekmovalkam ne morem ponuditi nič več. Trenutna uvrstitev je rezultat dela in financiranja klubov. Treh deklet ne morem peljati niti na običajne priprave, niti na višinske priprave. Iščemo samo najcenejša prenočišča, stran od prizorišča. To ni standard, ki si ga sme privoščiti 4. država v borbi proti državam pred in za nami. Kot levi se borimo proti vsem, ki imajo veliko več kot mi, in zato smo tako visoko.”

Primož Štrancar, vodja ekipe Orbea Geax: “Punce so pridne in dobro dirkajo. Kdor še vedno ne verjame, da bosta šle v London dve dekleti, naj gre nekam. KZS bi lahko kaj prispevala k temu … Finančno je vse na naših ramenih, kako to rešujemo, je druga tema.”

Lestvice na strani UCI.

London2012.com

Na uvodni sliki Tanja, Blaža in Nina, arhiv mtb.si.

Sledite nam