ljubljana mtb vikend
19. septembra 2023

Povzetek dogajanja podaljšanega minulega konca tedna med Golovcem in Podutikom. Z izborom fotografij.

Ljubljana je znova dokazala, da je epicenter gorskega kolesarstva. V treh dneh festivala se je različnih tekmovanj udeležilo več sto kolesarjev iz osmih evropskih držav, organizatorji pa so pripravili tudi delavnice in vodene izlete. Manjkalo ni niti gledalcev, ki so si v največjem številu ogledali sobotne šove na skakalnicah Bike parka Ljubljana.

“Najboljši šov v mestu”, “bilo je noro”, “zares fajn dogodek”, “izjemno občinstvo”, “dan ne bi mogel biti boljši” … so le nekateri komentarji udeležencev in obiskovalcev Ljubljana MTB vikenda – že četrtega po vrsti, zagotovo pa najglasnejšega do zdaj.

Pump track

Ogreli smo se s petkovim Scott Continental Pump Contestom, tekmovanjem v pump tracku, kjer so se srečale različne generacije gorskih kolesarjev, po udarcu štartne rampe ob zbito zemljo pa smo vedno znova videli napete in tesne dvoboje. Na mestu križanja obeh prog včasih kar malo pretesne. Člansko zmago je v žep pospravil Žiga Pandur, ki je dokazal, da je kljub dirkaški upokojitvi še vedno zelo hiter! Video: Ljubljana MTB vikend: Scott Continental Pump Contest

Velika linija

Vzporedno je potekalo tekmovanje na veliki skakalnici, na liniji G-Shock, kjer je bilo na voljo še pet vstopnic za glavno sobotno tekmovanje in v mnogih pogledih vrhunec dogajanja na festivalu. In trideseterica neustrašnih res ni razočarala – 29 fantov in eno dekle na šovu Bikehanic Big Line Session so nam pripravili pravi spektakel skokov in trikov, od adrenalina pa so prekipevali nastopajoči in gledalci. Zmagovalec tekmovanja je postal Robert Sedmak, najboljši trik pa je izvedel Miha Buček, a v tako močni konkurenci si slavo in pohvale zaslužijo tudi vsi drugi. Prav noro je gledati, kako se razvija scena in koliko mladih se navdušuje nad temi najbolj divjimi disciplinami gorskega kolesarstva.

Mini whip-off

Takole so varno skakali letalci prihodnosti. Hvala Jan Porič, Jaka Remec in drugi!

Prosti slog FMB

Nobenega dvoma pa ni bilo glede zmagovalca tekmovanja svetovne serije FMB. Boris Režabek je edini Slovenec, ki se redno in uspešno udeležuje tekmovanj te serije, s pokazanimi triki pa je dominiral tudi na liniji, ki jo je v večji meri sam skonstruiral in dal z njo dodaten sijaj Bike Parku Ljubljana.

Enduro

Zaključek festivala se je zgodil z razglasitvijo najboljših na dirki Enduro Golovec trails, letos v dvodnevni izvedbi s petimi etapami, od tega dvema povsem novima trasama. Skupno zmago je slavil Avstrijec Simeon Sachse, ki je bil po dveh dneh dirkanja za manj kot tri sekunde hitrejši od Nejca Hutha na drugem mestu. Znova so nas navdušili tudi mladi tekmovalci, ki so v velikem številu in povsem brez strahu napadli trase nad Podutikom in na Golovcu, ter znova dokazali, da se nam za prihodnost tega športa ni bati. Podrobneje: Enduro Golovec trails: Enduro festival znotraj Ljubljana MTB vikenda

Ljubljana je v treh dneh festivala znova dokazala, da je tudi gorskokolesarsko mesto, zapuščina Ljubljana MTB Vikenda pa znova sega preko razglasitev zmagovalcev in video vrhuncev. Na obeh prizoriščih – Bike parku Ljubljana in Golovec trails – so nastali novi odseki poti, infrastruktura raste in društva skrbijo za njeno vzdrževanje. Prav tako se festival še bolj odpira proti mednarodni sceni in v Ljubljani bomo v prihodnje zagotovo videli še veliko tujih gorskih kolesarjev. Vsi pa ste že sedaj vabljeni na peto izvedbo festivala, ki bo na sporedu čez leto dni!

Glavni pokrovitelj festivala je Mestna občina Ljubljana, organizacijske vajeti pa imajo v rokah Kolesarsko društvo Rajd, Športno društvo Golovec trails in mtb.si. Pokrovitelji festivala so še Zavarovalnica Triglav, NLB Skladi, Bikehanic, Extreme Vital, Proloco Trade, Sinter, Factory Store, Orodje Žabjek, Nutrispoint, Peugeot Slovenija, Liquishot, Lumar, G-Shock in Spar Online, partnerja sta Ljubljana je šport in Kolesarska zveza Slovenije.

www.ljubljanamtbvikend.si

#LjubljanaMTBvikend

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

Ljubljana MTB vikend: Scott Continental Pump Contest
Enduro Golovec trails: Enduro festival znotraj Ljubljana MTB vikenda

Sledite nam