Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
24. februarja 2017

Video in malce komentarja udeleženca slovenske ekspedicije na otok v severnem Atlantiku. Ceko razkriva.

Sanjariš o svojem sanjskem otoku s stezicami in prijaznim podnebjem? Ceko (tisti iz Extreme Vital), Finc (tisti iz Usodnega vina .. okej, iz Batmana!), Špela in Štefan so šli lanskega novembra na Madeiro. Portugalski otok v severnem Atlantiku, 400 km severno od kanarske Tenerife. Ne sicer prvi s tega konca sveta (glej povezave na dnu), a zgodba o ne previsoko proračunskem podvigu (brez agencij, ki tam kar pridno delajo) vseeno ni nič slabša. Poroča Ceko:

Že dalj časa smo želeli furat na Madeiro, pa se nismo nikoli uspeli do konca zmenit. Lani novembra sva pa s Fincem sedela ob tretjem pivu po neki kolesarski turci in ugotovila, da v bistvu še nimava plana za november, ki je pri nas itak vedno najbolj brezvezen mesec in da je treba nekam it. Takrat je bil ravno nek edit v giru z Madeire, in ker sem Madeiro sanjal že najmanj štiri leta, je bil to predlog. Finc je bil za in sva kar tam ob četrtem piru kupila karte (zato tud zahvala piru na koncu haha …). Ker sva ugotovila, da bova potrebovala še koga, da se izide s shuttlanjem in znižava stroške, sva poklicala še Špelo, ki je tudi spraševala, če mamo že kakšne plane. Štefan je pa vpadu tik pred zdajci.

Za planiranje smo imeli en mesec časa. Trailforksi so za Madeiro super porihtani, tako da je bil research kar olajšan, movescount in suunto ura pa itak vedno dela v piko. Na Pinkbikeu sem našel lokalca Fernanda Gomeza, ki je uploadal skoraj vse tracke z Madeire na Trailforkse. Super nam je pomagal z insajderskimi informacijami glede voznosti trejlov, ker so imeli na Madeiri poleti tisti mega požar.

Furali smo šest dni in vsak dan smo naredili cca 1500-2000 višinskih metrov spustov in nekaj malega vzponov. Večino smo se na vrh shuttlali in potem je šel en iz ekipe s taksijem nazaj po rent-a-kombi. Najdaljši dan na kolesu je trajal 7 ur, s 1800 m smo se spustili na višino 0, skombinirali smo 10 različnih trailov in skupaj prevozili 33 km. Vmes smo zamenjali vse vegetacijske pasove – začeli smo nad gozdno mejo, skoz iglast gozd med evkaliptuse in v džunglo, pa čez plantaže banan do morja. Načeloma pa vsak dan kombiniraš najmanj tri traile in delaš od 20 do 25 km.

Cel 10-dnevni trip pride nekako 1000 evrov al pa kakšnih 200 več, če celo noč čakaš v Lizboni na povratnem letu (pomeni, da tam za toliko spiješ …). 450 za letalo z bajkom tja in nazaj, cene hrane in piva so zelo prijazne, pivo je cenejše kot pri nas, hrana v restavraciji tam tam z našimi. Spali smo v hiši, ki smo jo našli na airbnb za 600 evrov za 8 dni. Še najdražji je bil shuttle van, 650 evrov.

Vse foto Ceko

Preberi/oglej si še
Sandokan enduro: Gusarska avantura na Madeiri
Video 1/4ek: Enduro ter deske in smuči (z videom z gusarske avanture)
Freeride na Madeiri v fotografijah

Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam