Blaža Pintarič
Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
8. marca 2021

Zadnja osvežitev točk pri Mednarodni kolesarski zvezi brez velikih sprememb pri vrhu. Najvišje uvrščena Slovenka na lesvici je Blaža Pintarič v disciplini maraton.

Točkovanje pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI osvežujejo na vsakih sedem dni. Najnovejši izračun kaže, da imamo v disciplini maraton še vedno številko dve na svetu. V ženskem spustu imamo številko šest, v ženskem krosu pa številko 22.

Kmalu se bo lestvica pri olimpijskem krosu nekoliko spremenila, razlog je včerajšnja dirka kategorije C1 pri naših zahodnih sosedih, ostala točkovanja pa bodo še nekaj časa ostala nespremenjena.

Olimpijski kros

Pri moških še vedno vodi Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), ki ima 1035 točk. Na drugem mestu mu z 936 točkami sledi Francoz Jordan Sarrou (Specialized Racing), tretji je z 912 točkami Sarroujev rojak Victor Koretzky (KMC Orbea). Najvišje uvrščeni slovenski predstavnik je Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki zaseda 80. mesto in ima 232 točk. Med državami je na prvem mestu Francija (2894 točk). Slovenija je s 447 točkami na 33. mestu.

V ženski elitni kategoriji je na vrhu še vedno Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon BMC). Z 895 točkami ji sledi rojakinja Loana Lacomte (Massi). Na tretjem mestu je Avstralka Rebecca McConnel (Primaflor Mondraker – Xsauce), ki ima 875 točk. Tanja Žakelj (Unior – Sinter) je izgubila tri mesta in s 527 točkami zaseda 22. mesto. Med državami je na prvem mestu Francija (2926 točk). Slovenija z 932 točkami zaseda 19. mesto.

Maraton

V moški kategoriji vodi dvakratni svetovni prvak Kolumbijec Hector Leon Paez (276 točk). Drugi je Čeh Martin Stošek (240 točk), tretje mesto zaenkrat drži Nemec Simon Scheller (227 točk). Med državami je na prvem mestu Nemčija (544 točk).

Pri ženskah je v vodstvu Švicarka Ariane Lüthi, ki ima 325 točk. Številka 1 leta 2020 je zdrsnila na drugo mesto. Blaža Pintarič ima 228 točk. Tretje mesto pripada Južnoafričanki Robyn De Groot. Med državami je v prepričljivem vodstvu Švica (610 točk), Slovenija je z 228 točkami na sedmem mestu.

Monika Hrastnik je po točkah trenutno šesta spustašica sveta. Foto Jey Crunch: @crunch724.

Spust

Francoz Loris Vergier (Trek Factory DH) ima 896 točk. Sledi mu rojak Loic Bruni (Specialized Factory Racing), ki ima vknjiženih 857 točk. Na tretjem mestu je s 763 točkami Britanec Matt Walker (Madison Saracen Factory Team). Jure Žabjek (Unior – Sinter) je najvišje uvrščeni slovenski spustaš. Z 283 točkami je na 27. mestu.

V elitni ženski konkurenci sta na vrhu Francozinji Myriam Nicole (Commencal / Muc Off by riding Addiction) in Marine Cabirou (Scott Factory DH). Prva ima 1255, druga pa 1065 točk. Na tretjem mestu je Švicarka Camille Balanche. Najboljša Slovenka Monika Hrastnik (Dorval AM) je z 843 točkami na šestem mestu.

4kros

Prva tri mesta zasedajo Poljaki. Adam Komisaruk ima 110, Jakub Wicher 90 in Kacper Jakubas 70 točk. Pri najnovejšem štetju na lestvici ni več lani še drugouvrščenega Urbana Rotnika.

Vse številke in mesta ostalih slovenskih tekmovalcev in tekmovalk si lahko ogledaš na strani Mednarodne kolesarske zveze.

Naslovna fotografija 4Stage Lanzarote, na njej pa Blaža Pintarič.

Preberi še

Lestvica UCI: Nimamo samo na cesti številk 1 in 2

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam