Valamar SI 2021
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
13. julija 2019

Na peti dirki svetovnega pokala napeto do konca. Na progi, ki ni dovoljevala velikih napak, so se najbolj izkazali domači tekmovalci.

Kot vse kaže, so zopet na pohodu Francozi, pa ne zato, ker je Les Gets domača dirka in ker imajo jutri državni praznik, ampak enostavno zato, ker se ponavlja obdobje Nica Vouilloza in Fabiena Barela. Francoska spustaška šola je po dolgih letih obrodila sadove – Loris Vergier, Amaury Pierron, Loic Bruni … le nekaj tistih, ki zadnji dve sezoni vozijo kot po tirnicah in premikajo meje.

Danes, na nekoliko drugačni progi za spust, kot smo jih v svetovnem pokalu vajeni, igra stotink, a na koncu so odločale sekunde. Na kratki in hitri progi, predvsem pa prašni in spolzki – noro hitra mladinka, zopet nepremagljivi mladinec, kljub odsotnosti treh dam, še vedno izenačene vožnje za prvo mesto v elitni ženski kategoriji ter pravi rezultatski rodeo pri moških.

Moški

Najhitrejši čas na resnično hitri in prašni progi je najprej postavil Britanec Brendan Fairclough (Scott Downhill Factory). A štoparica se je ustavila nad tremi minutami. 3 minute, sekunda in 644 tisočink. Faircloughovemu času se je po približno dvajsetih tekmovalcih najbolj približal Avstrijec David Trummer, ki je zaostal manj kot pol sekunde. Nato pa še najhitrejših 16.

Izredno hiter je bil zmagovalec zadnje preizkušnje v svetovni seriji v enduru, Novozelandec Ed Masters (Pivot Factory Racing), s hitrim zgornjim delom, a je spodaj vse izgubil in se uvrstil na trenutno peto mesto. Trinajsti s kvalifikacij Američan Dakotah Norton (Unior/Devinci Factory Racing) žal ni imel včerajšnjega ritma in je zaostal 4,6 sekunde za Faircloughom.

Prvi, ki je Fairclougha spravil z vročega sedeža, je bil njegov rojak Laurie Greenland (MS Mondraker Team), ki je bil celotno progo hitrejši, oziroma so bili vsi vmesni časi obarvani v zeleno. V cilju je njegov čas znašal 3 minute in 458 tisočink. Nato je odločno začel tudi Greenlandov moštveni kolega Michael Jones, ki mu je kazalo odlično, a le do padca. Enako se je zgodilo tudi z osmoljencem iz Andore, Kanadčanom Finnom Ilesom (Specialized Gravity), ki je padel pred merjenjem drugega vmesnega časa.

Nato pa šest najhitrejših. Najprej najuspešnejši spustaš vseh časov, Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate). Hitrejši v prvem sektorju, za 4 stotinke počasnejši na drugem merjenju, skoraj tri desetinke zaostanka na tretjem merjenju, a z drobnimi napakami na četrtem merjenju je zaostanek znašal že krepko preko sekunde, na cilju je zadoščalo za trenutno tretje mesto za Greenlandom in Faircloughom.

Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate) je po padcu na jutranjem treningu na finalno vožnjo odšel na vse ali nič, bil v zgornjem delu hitrejši, v srednjem in spodnjem delu pa je zaostanek znašal sekundo. Toliko je zaostal tudi v cilju in zasedel trenutno drugo mesto.

Danny Hart (Madison Saracen Factory Team) je začel divje, a kaj kmalu zaostal že 4 sekunde, nato skušal v spodnjem delu nadoknaditi, a je nato zaradi težav s kolesom vozil rezervirano in končal v ozadju.

Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory DH Team), lani zmagovalec spusta na festivalu Crankworx na tem prizorišču in na zelo podobni progi, je na drugem merjenju zaostajal 4 tisočinke manj kot pol sekunde, nato na tretjem merjenju uspel nadoknaditi desetinko, a je pri četrtem merjenju nekoliko popustil ter na koncu zaostal za 0,687 sekunde.

Še dva do konca. Zeleno pri Super Bruniju, 0,3, 0,6, 1,4, 1,2, 1,098 sekunde prednosti in prvo mesto za trikratnega svetovnega prvaka Francoza Loica Brunija (Specialized Gravity). Njegov čas pa 2 minuti, 59 sekund in 360 tisočink. Kar je bilo še vedno za 0,217 sekunde počasneje kot zmagovalni kvalifikacijski čas. Na startu le Brunijev rojak Amaury Pierron (Commencal / Vallnord). Nora vožnja in le stopnjevanje prednosti, na tretjem merjenju je imel Pierron že 1,458 sekunde prednosti pred Brunijem, na cilju pa 2,352 sekunde! Zmagovalni čas dneva 2 minuti, 57 sekund in 8 tisočink.

Vrstni red moške dirke v Les Getsu – 1. mesto Amaury Pierron, 2. mesto Loic Bruni, 3. mesto Laurie Greenland, 4. mesto Troy Brosnan, 5. mesto Loris Vergier.

Lestvica svetovnega pokala po petih dirkah. Loic Bruni (965 točk), Amaury Pierron (855 točk), Troy Brosnan (855 točk), Loris Vergier (614 točk), Danny Hart (602 točki).

Ženske

Na tesno, a vendarle dovolj za še eno letošnjo zmago skoraj nepremagljive na kvalifikacijah Avstralke Tracey Hannah (Polygon UR). Za le 0,677 sekunde je prehitela drugouvrščeno iz Andore, Francozinjo Marine Cabirou (Scott Downhill Factory). Zmagovalni čas v ženski kategoriji je znašal 3:27,600. Na tretje mesto se je uvrstila Monikina moštvena kolegica, Salvadorčanka Mariana Salazar (Dorval AM), ki je za Hannahovo zaostala za 2,171 sekunde.

V skupnem vrstnem redu vodi Tracey Hannah, ki je do sedaj zbrala 1040 točk, na drugo mesto se je prebila Marine Cabirou, ki ima 840 točk. S prvega na tretje mesto je padla Britanka Rachel Atherton (Atherton Bikes), ki se je poškodovala na treningu. Athertonova ima 730 točk.

Mladinci

Če najboljšemu mladincu Francozu Thibautu Dapreli (Commencal / Vallnord) Andora ni bila usojena, je v Les Getsu zopet dokazal, zakaj ima na krmilu številko 1. Kvalifikacijski čas je popravil še za dobri dve desetinki sekunde, saj je njegov finalni čas znašal 3 minute, 4 sekunde in 615 tisočink. 1,661 sekunde za Daprelo se je uvrstil tretji iz Andore Kanadčan Patrick Leffey. Tudi tretje mesto je bilo rezervirano za Kanado, osvojil ga je Seth Sherock, zaostal je za 1,805 sekunde.

Na startu je manjkal zmagovalec zadnje dirke Francoz Matteo Iniguez, ki si je na treningu zlomil zapestje.

Vrstni red po petih dirkah: 1.mesto Thibaut Daprela (240 točk), 2. mesto Patrick Laffey (120 točk), tretje mesto Lucas Cruz, danes peti (119 točk).

Mladinke

V bistvu brez presenečenj, Avstrijka Valentina Höll (SRAM TLD Racing) je prepričljiva zamagovalka francoske preizkušnje. 3 minute, 26 sekund in 218 tisočink je 7 sekund hitreje kot v čerajšnji razvrstitveni vožnji. Valentinin čas bi pri članicah zadoščal za zmago. Na drugo mesto se je uvrstila Američanka Anna Newkirk (SRAM Young Guns Racing), ki je zaostala za 12,778 sekunde. Tretje mesto je s precejšnjim zaostankom, znašal je 29,720 sekunde, presenetljivo osvojila Francozinja Lauryne Chappaz, četrta po včerajšnjih kvalifikacijah. Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes) je zaradi poškodbe izpustila današnjo dirko.

V svetovnem pokalu prepričljivo vodi Höllova, ki ima 280 točk, druga je Anna Newkirk z 220 točkami, tretja pa Mille Johnset, ki ima 80 točk.

Vrstni redi

Svetovni pokal se med 2. in 4. avgustom seli na klasično prizorišče pri naših zahodnih sosedih, v Val di Sole.

Naslovna fotografija Red Bull TV.

Preberi še
Les Gets: Kratki kros v oblaku prahu
Les Gets: Jutrišnji finale spusta brez Slovencev
Les Gets: Spoznaj progo za spust

Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam