Les Gets, Monika Hrastnik
9. septembra 2023

Nov uspeh slovenskega spusta. Monika Hrastnik na šesti dirki svetovnega pokala do drugega mesta.

Suha, prašna in dvija proga je bila za tekmovalce in tekmovalke pravi izziv. Linije so se polnile s prahom in tveganje padca je bilo pri najboljših spustaših in spustašicah resnično veliko. Les Gets ne dopušča napak, saj je vsaka napaka kaznovana z izgubo časa ali celo z zdrsom oziroma s padcem.

Polfinale, ženske: Monika do tretjega mesta

Odlična vožnja Monike Hrastnik (Dorval AM Commencal), nekaj manjših napak, a vseeno zelo dober čas 3:54,565. Čeprav le dobro sekundo prednosti pred Italijanko Eleonoro Farina (MS Mondraker Team), a le dve sekundi za eno glavnih favoritinj, domačinko Marine Cabirou (Scott Downhill Factory). Razred zase je bila s časom 3:48,991 svetovna prvakinja, Avstrijka Valentina Höll (RockShox Trek Race Team).

Polfinale, moški: Benoit ponovil Loudenvielle

Francoz Benoit Coulanges (Dorval AM Commencal) je po kvalifikacijah osvojil še polfinalno preizkušnjo. S časom 3.21,561 je bil za dve desetinki sekunde hitrejši od Lorisa Vergierja (Trek Factory Racing Gravity). Tretje mesto je pripadlo hitremu Američanu Dakotahu Nortonu (Intense Factory Racing). Slednji je zaostal 2,3 sekunde. Prvo peterico sta zaokrožila še Avstralec Troy Brosnan (Canyon CLLCTV Factory Team), ki je v prahu našel svoj idealen flow, in Kanadčan Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate).

Vodilni v skupnem seštevku, Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity), je po zdrsu v zgornjem delu vseeno uspel ohraniti ritem do cilja in se s slabimi šestimi sekundami zaostanka uvrstil na 15. mesto tik za moštvenega tekmeca, Kanadčana Finna Ilesa.

Posnetek polfinalnih voženj si lahko ogledaš na kanalu youtube.

Vrstni redi na uci.org.

Finale, ženske: Mojstrska vožnja Monike

Tretja iz kvalifikacij in tretja s polfinala je imela težko nalogo,saj se morala premagati čas Nemke Nine Hoffmann, osmoljenke kvalifikacij, a ene najhitrejših in fizično najmočnejših tekmovalk v spustu ta hip. A Monika Hrastnik se ni dala in je mojstrsko odpeljala vse tehnične dele, našla idealne linije, agresivno vstopala v zavoje in na koncu s časom 3:51,369 Nemko prehitela za pol sekunde. Na startu sta bili le še dve tekmovalki in Moniki se je obetala najboljša uvrstitev letos. Marine Cabirou je progo odpeljala brez napak in postavila zavidljiv čas 3:47,390. Na startu je bila le še Valentina Höll. Šla je na vse ali nič in tokrat se ji ni izšlo. Padec že v zgornjem delu in slovo od uvrstitve na stopničke.

Tako je svojo prvo letošnjo zmago zabeležila Marine Cabirou, drugo mesto in letošnji najboljši rezultat svetovnega pokala za Moniko Hrastnik in tretje mesto za bojevito Nino Hoffmann.

Monika po super odpeljanem finalu:

V skupnem seštevku je stanje sledeče:

S 1842 točkami še vedno premočno vodi danes deseta Valentina Höll. Na drugem mestu se je utrdila Nina Hoffmann (1418 točk), tretja je današnja zmagovalka Marine Cabirou (1328 točk), Monika Hrastnik se je z zelo uspešnim vikendom – tretja v kvalifikacijah, tretja v polfinalu in druga v finalu – s šestega prebila na četrto mesto (1021 točk).

Finale, moški: Popoln vikend Francoza

Že dolgo ne tako majhnih razlik na vrhu, ampak mojstrstvo člana ekipe Dorval AM Commencal prekaša vse. Benoit Coulanges je zmagovalec kvalifikacij, zmagovalec polfinala in veliki zmagovalec Les Getsa. S časom 3:18,573 je za dobro desetinko sekunde prehitel Avstrijca Andreasa Kolba (Continental Atherton) in za dobre tri desetinke sekunde Lorisa Vergierja. Četrto mesto je s štirimi desetinkami zaostanka osvojil Jackson Goldstone, peto mesto pa Loic Bruni, ki je zaostal dobrih šest desetink.

V skupnem seštevku še vedno vodi Bruni (1330 točk), drugi je Goldstone (1273 točk), tretji je Vergier (1208 točk). Finn Iles se je pomaknil po lestvici mesto nižje in je s 1181 točkami četrti, peti je današnji zmagovalec Coulanges (1112 točk).

Norišnica v cilju!

Vrstni redi

Vse o letošnji svetovni seriji najdeš na ucimtbworldseries.com.

Naslovno fotografijo smo si sposodili na Monikinem profilu facebook

Preberi še

Les Gets

Sledite nam