Pumpaj Slo Velenje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
26. februarja 2017

V drugi polovici štiridnevne etapne dirke Afxentia Jaroslav Kuhavy pokazal zobe med moškimi, med ženskami se je brez zmage na vrhu obdržala Githa Michiels.

Po sobotni 66 km tretji etapi s skoraj 2000 “višinci” se je v nedeljo z olimpijskim krosom zaključila etapna dirka Afxentia na Cipru.

Sobota

Moški: In češka lokomotiva se je pokazala v svoji najboljši izvedbi. Petkova smola ni pustila posledic. Jaroslav Kulhavy je na tretji etapi v Lythrodontasu v zaključku etape enostavno pritisnil … in se odpeljal.

Do zadnjega kratkega, a sladkega vzpona, kakih šest kilometrov pred ciljem, mu je še sledil Jordan Sarrou. A potem je napadel Kulhavy.

“Opazil sem, da Sarrou na strmih kratkih vzponih vedno zaostane par sekund. Zato sem na zadnjem daljšem napadel in naredil razliko,” je po zmagi povedal Čeh.

Zadnjih šest kilometrov je bila prava Kulhavyeva predstava. Kot lokomotiva je v težki prestavi letel preko makadamov in do cilja naredil razliko ene minute. V šestih kilometrih! Ter seveda zmagal in spet oblekel majico vodilnega v skupni razvrstitvi.

“Kaj naj rečem, ravnine so enostavno moja velika prednost. Zadovoljen sem z svojo predstavo, saj je to zelo pomemben kazalec forme pred Epicom.“

Tretje mesto je v sprintu štirih osvojil Bartlomej Wawak.

Ženske: Pri ženskah pa se boj odvijal preko cele razdalje. Pobegnila je enkrat ena, enkrat druga, a so dekleta vse spet polovila. Na zadnjih kilometrih vzpona na najvišjo točko sta se odlepili Barbara Benko in Githa Michiels. Slednja je prva vstopila na spust in Benkova ni mogla mimo nje. Tako sta ju ulovili še Sabine Spitz in Gunn-Rita Dahle Flesjaa. In skupaj so prišle tudi do cilja. Tako je bila etapa odločena v šprintu, ki ga je dobila Barbara Benko pred Gunn-Rito Dahle Flesjaa in Sabine Spitz. Githa Michiels je s četrtim mestom ohranila vodstvo v skupni uvrstitvi.

Gunn-Rita je bila zgovorna: “Pravi čudež je, da sem končala na drugem mestu. Vsaj petnajstkrat so mi ušle, a sem jih uspela spet ujeti. Spust je bil zabaven, kot vedno, a vesela sem, da mi je Sabine s svojim polnovzmetencem kazala pravo linijo.“

Nedelja

Moški: Topel spomladanski dan v gorovju Macheras. Teren, pripravljen za tekmo, množica gledalcev in idealne razmere za igro. A vse ostalo je bilo skoraj odločeno. Jaroslav Kulhavy ni mogel izgubiti zmage v skupni razvrstitvi, razen če bi se mu primerila tehnična težava. Zato je takoj prevzel vodstvo in vozil svoj tempo. Do zadnjega kroga sta mu sledila samo Jordan Sarrou in Jan Skarnitzl. Proti koncu zadnjega kroga je Sarrou pospešil in prvi vstopil v zadnji spust. Kulhavy mu je sicer sledil, a na silo ni želel prehiteti, saj je imel skupno zmago v žepu. Tretji je bil Jan Skarnitzl.

Skupno je po štirih etapah Cyprus Sunshine cupa prvi Jaroslav Kulhavy, drugi Jordan Sarrou in tretji Jan Skarnitzl.

“Važno mi je bilo, da ohranim skupno zmago. Zato na koncu nisem hotel tvegati. Kar malo sem presenečen, ker sem v boljši formi, kot sem mislil,“ je v cilju povedal Kulhavy.

Ženske: V dirki žensk je Gunn-Rita Dahle-Flesjaa štartala udarno. Že takoj po štartu se je odpeljala in nihče ji ni prišel več blizu. Tako je na koncu zmagala v krosu s prednostjo dobre minute.

“To je bil moj dan. Kros lahko treniram doma preko zime. To je moja disciplina in vesela sem, da zapuščam Ciper z zmago v krosu,“ je izjavila Gunn-Rita.

V ozadju pa se je odvijal boj za skupno zmago.

Druga je prišla v cilj Jana Belomojna in tretja Sabine Spitz. Le ta se je skozi dirko na daljavo borila za skupno zmago z Githo Michiels, a so ji na koncu zmanjkale tri sekunde. Tako je Githa Michiels osvojila prvo mesto v skupni uvrstitvi, kar je njen največji uspeh do sedaj. Tretje mesto je s sedmim mestom danes rešila Barbara Benko, ki je bila danes malo utrujena od prejšnjih etap.

“To je moj uspeh kariere. Skoraj ne morem verjeti. Neverjetno, po štirih etapah sem ohranila minimalno prednost,“ je bila navdušena Githa Michiels.

Tako je etapna dirka Afxentia za Cyprus Sunshine Cup zaključena. Preko štirih etap so svoje boje vodile tudi druge kategorije tekmovalcev in prav vsi so bili na koncu veseli in zadovoljni. Predvsem z organizacijo in gostoljubnostjo prireditve, ki sicer ima svoj red, a le ta ne vpliva na sproščenost. In prav vsi se radi vračajo na Ciper, od profesionalcev do amaterjev.

Točke za Sunshine Cup bodo podelili še naslednji konec tedna na krosu v Amathousu pri Limassolu.

www.cyclingcy.com/cyprus-sunshine-cup

Na uvodni fotografiji Kulhavy, foto Thomas Weschta/EGO-Promotion

Preberi še:
Rita, Jaro in elitna druščina pred štartom na Cipru
Po prvih dveh dneh Cipra na vrhu Michiels in Sarrou

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam