8. julija 2016

Asfaltiran pumptrack ob Celovški cesti skoraj dokončan. Še trava, ureditev, razstavljava … Otvoritev septembra.

Staro hišo ob Celovški cesti v Ljubljani, v kateri oziroma namesto katere naj bi nekaj časa nastala celo kolesarska trgovina, je kupilo mesto in jo že pred leti tudi podrlo. Na njenem mestu je nastalo divje parkirišče, priročno za skok na hodok v športni bar Lepa žoga. Mesto je načrtovalo celo širitev parkirišča v Tivoliju. Pa si dokončno premislilo in se odločilo zemljišče nameniti kolesom in mladim. Padale so ideje in se ustavile pri pumptracku.

Med Žogo, Tivolijem, hribom s skrivnostnim vzhodom v “podzemlje Ljubljane” ter Celovško cesto tako danes že stoji asfaltiran pumptrack. Po arheološkem pregledu in gradnji ponikovalnice so ga od minule sobote do četrtka s stroji in rokami gradili fantje, združeni pod imenom Fun tracks pumptracks. Projektant je Anže Bizjak – Bizi (MTBeasy), poleg so z možgani in rokami pomagali še fantje iz Alianse in prijatelji. Celotno ureditev parka pa si je zamislila Špela Kokalj (ASK 4).

Otvoritev drugega asfaltnega pumptracka v državi je načrtovana za 15. september, ob začetku tedna mobilnosti. Prihaja še trava, drevesca in ureditev vhoda z zidom, pa razsvetljava, klopi, stojala … “Kolopark” bo kompleten tudi s samoporavljalnico koles, ki je pravzaprav že tam, pred Lepo žogo, skupaj s kolesarjem prijazno Kofetno postajo. Gazda Žiga iz Žoge nemara doda še gostinsko teraso. A boš Fedr?

Vrednost investicije, ki jo v celoti krije MOL, je 50.000 evrov.


Do septembra bo park videti takole. Špela Kokalj/ASK 4

Osmica

Proga v obliki številke 8 res ni največja, najdaljša, najbolj našpičena. Je pa prijazna vsem od najmlajših (zlasti v krogu, ki je bližje cesti) do velemojstrov, ki bodo lahko kakšen ovinek tudi preskočili. Tudi z rolkami in skiroji bo šlo! S poganjalčki itak …

Navsezadnje je od 900 kvadratnih metrov zemljišča ob vsem navedenem, ob odmikih od robov ter ob doseganju osnovnega namena – da je to zelena površina – za pumptrack ostalo le 140 kvadratov.

A to je predvsem igralnica za najmlajše, kaj večjega bo v Ljubljani moralo zrasti kje drugje. “A zdaj bo lažje. Sprva so bili v mestni občini zadržani, zdaj pa so s podžupanom Koželjem na čelu navdušeni,” pravi Žigon.

www.ljubljana.si

fun-tracks.com

Uvodna fotografija Fun tracks pumptracks


Bizi, Martin in Pero v četrtek ob zaključnih delih, foto AD

Sledite nam