2. julija 2018

Evropski pokal v spustu se je ustavil v Apeninih, kjer je bila Monika Hrastnik spet na vrhu, Berginc in Vauh tik pod stopničkami, Žak Gomilšček pa je med mladinci segel najvišje doslej.

Po Mariboru in Kranjski Gori se je evropski pokal v spustu ustavil v Abetoneju, najbolj znanem italijanskem smučišču v Apeninih. Ajdovska ekipa Črn trn je tudi tam nadaljevala uspešno nastopanje v tem tekmovanju: lanska skupna zmagovalka Monika Hrastnik je po Kranjski Gori še drugič zmagala in je trdno v vodstvu skupne razvrstitve, Luka Berginc je bil po drugem mestu pred dvema tednoma tokrat 4., “kapetan” ekipe Miran Vauh pa 6.

Najbolje doslej se je odrezal Žak Gomilšček (Rajd Ljubljana) z drugim mestom v konkurenci mladincev. Med mlajšimi mladinci do 17 let je bil Marko Niemiz 5. in Žan Pirš (oba Sinter Brakes Team) 10.


Luka Berginc

Na zahtevni 2500 m dolgi progi s 450 m višinske razlike in časi pod petimi minutami le za najhitrejše je pri moških zmagal Novozelandec Bryn Dickerson (FS Funn Factory Team) pred kolegom iz ekipe, Britancem Harryjem Molloyem, in Nemcem Joshuom Barthom (Carbocage Factory Racing), zmagovalcem Kranjske Gore. Berginc je na 4. mestu za zmagovalcem zaostal za 6 sekund in 26 stotink, za stopničkami pa le za 6 tisočink sekunde. Pred Vauhom (+7,19) je bil še Slovak Adam Rojček (CTM Racing Team). Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) se ni uvrstil med triedseterico superfinalistov, v malem finalu je dosegel 11. čas.


Monika Hrastnik

Monika med dekleti ni imela lahkega dela zlasti ob izzivalki, Nemki Nini Hoffmann (Santa Cruz), ki je na drugem mestu za njo zaostala sekundo in 14 stotink. Tretja je bila domačinka Eleonora Farina (GB Rifar Mondraker).

“V finalni vožnji sem delala napake. Proga je bila res težka, z veliko prahu in lukenj, je kar drselo. Dolga je bila pet minut in pol, v zadnjem gozdu sem imela še komaj dovolj moči, da sem držala krmilo,” pravi Monika. “Razn zgornjega dela, kjer je bilo treba poganjati po cesti, mi je bila sicer kar všeč. Morda kar pretežek trening pred svetovnim pokalom v Val di Sole, saj sem ves čas na dirkah in v avtu, vmes pa moram še kaj zaslužiti za kritje stroškov.”

Pri mladincih je zmagal Švicar Elia Saurer (Hot-Trail Racing) s kar 8,79 sekunde prednosti pred Gomilščkom, tretji je bil Italijan Stefano Introzzi (Scout / Nukeproof).


Podelitev mladincev z Gomilščkom na drugem mestu

“Na vrhu proge sem naredil vrsto majhnih napak, spodaj pa sem odpeljal res dobro,” je povedal Žak, ki je bil na prvi dirki v Mariboru 6., nato pa v Kranjski Gori 5. “Čas je bil še vedno slabši kot v soboto na kvalifikacijah, ko nisem poganjal, tako da sem bil presenečen, da sem prevzel vodstvo. Proga je bila dolga, prašna, sesuvala se je, zgoraj pa je bilo dosti za gonit, mi je bila kar všeč.”

Po uspehu v Apeninih je Žak odpovedal počitnice na morju, že ta teden se z Rudijem Pintarjem odpravi na svetovni pokal v Val di Sole, nato se priključi Črnemu trnu za naslednji svetovni pokal v Andori. Sledita naslednja dirka evropskega pokala na Češkem in Uniorjev domači DH pokal v Cerknem.

Po treh od petih dirk Monika vodi med ženskami, Luka je med moškimi tretji za Barthom in Dickersonom, Miri pa 6. Žak je drugi med mladinci, med ml. mladinci pa je Niemiz 4. in Pirš 7.

Serija se bo čez tri tedne nadaljevala v Špičaku na Češkem.

www.ixsdownhillcup.com

Fotografije Rick Schubert/ixsdownhillcup.com

Sledite nam