24. aprila 2016

Včeraj kratka reportaža, danes pa se javlja poročevalec Bobi s skupkom obeh dni.

Včeraj poročilo z izjavo Petra Vesela ter videom Blaža Omana in Tomaža Kovšce, danes pa se javlja tudi Aleš Boben.

joBerg2c, dirka od Johannesburga do Scottburga – v devetih dneh in devetsto prevoženih kilometrih. S Petrom Veselom in Ivonne Kraft med dvojicami, ter našim poročevalcem v posamični kategoriji. Tretja etapa je bila speljana med Reitzom in Sterkfonteinom.

Prvi trije dnevi so bili dolgi in naporni, saj potrebuješ potrpljenje po dolgih ravnicah. Seveda ne pomaga, da si navajen alpskih etap in je visoka povprečna hitrost na ravnini tvoja hiba. Po Evropi gremo gor in dol. V tem delu Južne Afrike tudi, vendar moraš najprej priti preko Eastern Free State.

To pomeni od Frankforta pa do Reitza in od Reitza do jezu Starkfontein. Dneva sta bila mirna, vendar hitra in brez veliko višincev. Pretežno lokalni makadami. No, bolj zemlja kot makadam in nekaj enoslednic z Mt. Paula, ki so popestrile monotonijo. Štiri kilometre brez zaviranja! Po plemenskem teritoriju. Sledila je še vožnja preko jezu, ki je presneto dolg. Sicer je zaprt za vozila, a za dirko so ga odprli.

Da prideš skozi dolge dneve potrebuješ cilje. Moj cilj je bil, da tekmujem preko okrepnih postaj do cilja. Ena po ena. Zato pa je potrebno skočiti na vlak gorskih kolesarjev. Seveda pa takrat, ko jih potrebuješ, ni nikogar v bližini. Ko pa se ustaviš na okrepni postaji, švignejo mimo tebe kot Orient ekspres. Višek prvih dni so vsekakor okrepne postaje. Lokalni kmetje se res potrudijo in nudijo vse, kar imajo. Zaradi tega je kar težko zapustiti postajo in skočiti na vlak. Drugi dan se pelješ tudi mimo zavetišča za volkove. Njihovo zavijanje te spremlja še dolgo, ko jih ni več. Uvajanje v etapno dirko gre vsak dan bolje. Nekaj enoslednic za ogrevanje na to kar prihaja. Jutri je cilj spet podoben. Od okrepne do okrepne in tako naprej. “Waiting for a train to …”

Peter in Iva sta imela dva težka dneva. Peter vleče in Iva poskuša slediti. A cestne dirke niso njun peskovnik. Borita se brezkompromisno, čeprav se zavedata zaostanka. A njuni dnevi prihajajo. Že jutri nekaj več višinskih metrov in manj makadamov ter hitrih prašnih cest. Trenutno sta na petem mestu.

Peter pravi:
Dnevi so hitri in nori. Že na začetku je težko slediti, saj Iva ni navajena vožnje na čas, ki se tu dogaja. Poizkušam vse načine, da bi ostala v stiku s konkurenco, a po ravnini so pari z izkušnjami s te dirke pač močnejši. Druga polovica naj bi bila bolj pisana na najino kožo. Dirke je konec na obali Indijskega oceana, mi pa nismo niti na polovici poti.”

Video Blaža Omana in Tomaža Kovšce

Rezultati

joBerg2c

Foto Nejc Veselnejcvesel.com

Pokrovitelji Petra Vesela in Ivonne Kraft

Pokrovitelji Aleša Bobna

Preberi še:
joBerg2c: Prvi dan
joBerg2c: Iz zakulisja
joBerg2c: Druga etapa

Sledite nam