24. avgusta 2017

Svetovna serija BMX prostega sloga je bila pretekli vikend v Budimpešti. Fristajl elita in odličen dosežek Jaka Remca.

BMX prostega sloga postaja olimpijska disciplina, tekmovalci svetovnega formata pa vse bolj profesionalni. Ni več dovolj, da nastopajo na igrah X (X Games), zadnja leta tekmujejo tudi v svetovni seriji pod okriljem FISE.

Na kratko

Tokratna postaja je bila Budimpešta in v juniorski kategoriji je nastopil Jaka Remec. Jaka se je že v petek pomeril v kvalifikacijah in se s šestim mestom uvrstil med najboljših osem, ki so se pomerili v sobotnem finalu.

V soboto je še napredoval in kot drugi najmlajši, enako let je v finalu štel še Donat Abel, v Budimpešti stopil na oder za zmagovalce. Končal je na 5. mestu in za Abelom zaostal za le 0,80 točke. Zmage se je veselil Inaki Mazza.


Jaka in Inaki

V PRO kategoriji je, po 10. mestu v polfinalu, največje število točk v finalni vožnji prejel Avstralec Brandon Loupus, na drugo mesto se je s tretjega v polfinalu prebil legendarni Venezuelec Daniel Dehrs, tretji je bil Rus Irek Rizaev.

Po prvih informacijah organizacijsko ni bilo vse čisto popolno, saj so prireditelji na dan treningov in kasneje tudi med kvalifikacijami, še sestavljali celoten park. Nekaj več pa v Jakovi izjavi.

Jaka pravi:

“Tako velikega ‘jump boxa’ še nisem videl, kaj šele fural. Vse bi bilo ok, če bi lahko trenirali, a nismo mogli. Prvi dan je bil park še zaprt, ker so ga delali, naslednji dan nismo smeli furat, ker so park finiširali. Tretji dan smo prišli na prizorišče in smo se registrirali, odšel sem v park, kjer so me po 15 minutah pospremili ven, v stilu, sedaj je trening samo za pro tekmovalce. V petek smo imeli pred kvalifikacijami 30 minut treninga in direktno kvalifikacije. V soboto nismo smeli v park, ker naj bi imeli le trening v nedeljo in sicer 45 minut pred finali. Ko smo prišli tja v nedeljo, je deževalo in bilo je vse mokro. Ko je nehalo deževati, sem pomagal čistiti park, da bi šel lahko čim hitreje furat in se pred finalom vsaj malo navadil parka. Tudi to se ni zgodilo, ker so organizatorji tiščali s tekmovanjem in line. Na voljo so nam dali 15 minut treninga pred finali. Sestavil sem run, a je bil veter tako močan, da me je v zraku prestavljalo levo in desno. Tako sem zaradi svoje varnosti spremenil program svojega nastopa tik pred štartom, za kar mi ni žal. Sem vesel, da sem bil v finalu in končal na podiumu s 5. mestom. Ni zadnja tekma in komaj čakam naslednjo.”


Da bi lahko še pravočasno treniral in ne izpustil še enega treninga, je Jaka prijel metlo kar v svoje roke.

Nastop Jaka Remca


Vrstni redi JUNIOR in PRO

Fotografije Sandi Remec


5. med proji in 5. med juniorji. Jeremy Malott in Jaka Remec.

Sledite nam