Vid Peršak
4endurance sis 1
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
31. avgusta 2020

V švici na letošnji premieri svetovne serije v enduru dež, mraz, sneg, skrajšana dirka, zmagi Kanadčana in Francozinje, odličen dosežek Peršaka in EWS debi Gomilščka.

Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je na prvi dirki svetovne serije v enduru (EWS) v Švici z 10. mestom dosegel svojo drugo najboljšo uvrstitev v tem tekmovanju.

V težkih vremenskih razmerah sta v švicarskih Alpah zmagovalca postala Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) in Kanadčan Jesse Melamed (Rocky Mountain Race Face Enduro Team).

V slogu leta 2020 dirka ni šla po načrtih. Po sončnem vremenu je že v soboto, na dan treninga, prišel dež, nevihte, temperature so padle, tudi snežilo je. V nedeljo, na dan dirke, ni bilo nič boljše. Dirko so skrajšali na le dve hitrostni preizkušnji. Na koncu je to za zmagovalca pri moških pomenilo 15 minut in 27 stotink sekunde dirkanja. Svoje druge zmaga v EWS se je veselil Melamed. Z zmago v drugi etapi se mu je na 4 sekunde približal Belgijec Martin Maes (GT Factory Racing) in zasedel skupno drugo mesto. S tretjim mestom se je na stpničke EWS prvič uvrstil Francoz Theo Galy (Sunn Enduro Factory Team), po prvi etapi sedmi. Za njih se je vrinil prišlek iz spusta, Avstralec Jack Moir (Canyon Collective).

Vidova skoraj popolna nedelja

Peršak je bil v prvi etapi kljub tehničnim težavah osmi, v drugi pa 16. najhitrejši. Na koncu je za Melamedom zaostal za 29 sekund in 92 stotink.

“Cel vikend v Zermattu sem se odlično počutil,” pravi Vid, ki je sezono pred dvema tednoma začel z zmago na Matadownu. “Sicer na skrajšani progi sem prvo etapo odvozil odlično kljub predrti zračnici dobro minuto pred koncem. Po hitrem postanku v tehnični coni sem na drugi etapi odvozil brez večjih napak! Končno 10. mesto je več kot odlično in odraz trdega dela zadnjih 8 mesecev pred sezono! Hvala ekipi in vsem, ki me spremljate!”

Pri ženskah je drugo mesto za serijsko zmagovalko in lansko prvakinjo Courdurierjevo zasedla njena rojakinja Morgane Charre (Pivot Factory Racing), tretje pa Škotinja Ella Conolly.

Gomilšček prvič na EWS

Kot je obljubil na DP v spustu, se je v pomanjkanju dirk v spustu v enduro odpravil tudi naš novi prvak Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team). V kategoriji do 21 let je osvojil deveto mesto.

EWS se čez dva tedna nadljuje z dodatno dirko v kraju Pietra Ligure v Italiji.

www.enduroworldseries.com

Naslovna fotografija Orbea Fox Enduro Team

Preberi še

Matadown: Zmaga Peršaka z rekordom proge
Prvakov EWS za 2020 ne bo
Koroška dirka EWS na prvi oktobrski vikend

4endurance sis 2
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam