26. septembra 2022

Svetovna serija v enduru se je z osmo dirko zaključila na francoski strani Pirenejev. Z dvema Slovencema na startu, a oba nista imela sreče.

Sezona v Svetovni enduro seriji (EWS), v kateri so se najboljši na svetu ustavili tudi na Koroškem, je pri koncu. Zmagovalca finalne dirke v Loudenviellu sta domačina Morgane Charre (Pivot Factory Racing) in Alex Rudeau (Commencal Enduro Project), skupna naslova pa sta po pričakovanjih pripadla Francozinji Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) in Kanadčanu Jesseju Melamedu (Rocky Mountain Race Face).

Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je imel še en dober vikend, končal ga je na 15. mestu z zaostankom minure in 12 sekund za zmagovalcem po 35 minutah “neto” dirkanja. Najvišje je bil na 11. mestu v tretji etapi, najdaljši “kraljevski”. Po 12. mestu v Sugarloafu, svoji najboljši uvrstitvi sezone, je tokrat izenačil svojo drugo najboljšo, 15. mesto z domačih Pece in Jamnice. V skupni razvrstitvi pa je Korošec sezono končal na 21. mestu.

vid peršak
Vid Peršak, foto Kike Abelleira

Drugi Slovenec Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), ki je doma že drugo sezono zapored osvojil naslov prvaka serije SloEnduro, je v konkurenci mladih kolesarjev do 21 let v sobotni pro etapi zasedel 24. mesto, nato pa je v nedeljski prvi pri padcu dobil močan udarec v ramo in ni mogel nadaljevati, čeprav se je izkazalo, da ni poškodovan. Sezono je z 9. mestom v Val di Fassi in 14. na Koroškem končal na 28. mestu razvrstitve kategorije U21.

Boj na vrhu

V mokrih in drsečih razmerah sta oba Francoza zmagala na ploskih pedalih. Rudeauju je na drugem mestu sledil Vidov kolega v ekipi, Belgijec Martin Maes, na tretjem pa Avstralec Jack Moir (Canyon Collective). Poškodovani Melamed je s 6. mestom ubranil napad zasledovalca v skupni razvrstitvi Richieja Ruda, ki je bil 7. in skupno drugi. Na tretje mesto skupne razvrstitve se je prebil Maes.

Pri ženskah je bila Isabeau Courdurier tokrat druga za Morganne Charre, tudi tretje mesto je osvojila Francozinja – Melanie Pugin. Charre je druga v skupni razvrstitvi, tretja je Britanka Harriet Harnden.

Vid Peršak:

“Loudevielle je bila zagotovo ena izmed tehnično in fizično težjih dirk! Že po Crans Montani sem vedel, da je forma prava, tako da sem neobremenjeno šel v zadnjo dirko. Vse etape razen pete sem odpeljal brez večjih napak. Spet smo opravili odlično ekipno delo in nastavili bajk optimalno za težke razmere. Veseli me, da sem zaključil dobro. Velika zahvala za to gre trenerju Samu in vsem, ki so kakor koli pomagali to sezono!”

Video nedeljskega dirkanja

Se vidimo v 2023!

Loudenvielle bo v začetku septembra 2023 gostil “super dvojčka” svetovnega pokala v spustu in enduro dirke EWS. V objavi Koledar svetovnega pokala in serije EWS za leto 2023, kjer najdete tudi vse ostale datume prihodnje sezone na najvišji ravni, nam je prizorišče še manjkalo.

www.enduroworldseries.com

Na naslovni fotografiji prvaka EWS 2022 Melamed in Courdurier, foto Dan Hearn/EWS

Preberi še

EWS Crans-Montana: Peršak v Švici hitro vse do padca
EWS Sugarloaf: Vid Peršak za konec severnoameriške turneje najvišje letos

Sledite nam