vid peršak
19. septembra 2022

Svetovna enduro serija (EWS) je minuli teden s sedmo in predzadnjo dirko obiskala Švico. Zmagovalca sta postala Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) in prvič letos branilec naslova Avstralec Jack Moir (Canyon Collective) in to z zmagami v vseh petih hitrostnih preizkušnjah.

Pri ženskah sta na stopničkah sledili Britanka Harriet Harnden (Trek Factory Racing) in še druga Francozinja Morgane Charre (Pivot Factory Racing), pri moških pa Belgijec Martin Maes iz Peršakove ekipe Orbea Fox Enduro Team in Francoz Kevin Miquel (Specialized Racing).

Vid Peršak je po dobrem začetku (26. čas sobotne pro etape, v nedeljo pa 17., 33. in 18., preden je udarila smola in je bil v zadnji etapi med zadnjimi) končal na 80. mestu med 142 uvrščenimi. Kaj hitro bi bil tudi med deveterico, ki ni prišla do cilja.

vid peršak
Vid Peršak, foto Kike Abelleira

Vid pravi:

“Cel vikend smo dobro delali in vsak dan sem se počutil bolje na bajku. Pro Stage sem šel malo bolj ‘na ziher’, da bi vsaj enkrat v sezoni prišel skozi brez padca in posledično z dobrim časom. V nedeljo sem tako z dobrimi občutki začel dan in iz etape v etapo vozil boljše. V četrti etapi sem imel probleme z zadnjim obročem, ampak še vedno z dobrim časom. V zadnji etapi sem po ravnini na zahtevnem terenu spredaj izgubil verigo in v trenutku, ko sem v prazno zavrtel pedala, sem zadel skalo ter pri veliki hitrosti poletel v zavoj … Ko sem vstal, mi je vzelo kar nekaj časa, da sem spet popravil verigo in posledično je bilo upov na dober rezultat konec. Po tekmi smo opravili nekaj preiskav v bolnici, ki niso pokazale na kaj hujšega. Par večjih odrgnin in zatečena roka, bi moralo biti pozabljeno do konca tedna. Veseli me, da sem obdržal dobro formo iz Severne Amerike in upam, da lahko to pokažem še enkrat na finalu v Franciji.”

vid peršak
Vid Peršak, foto Kike Abelleira

Miha Smrdel odstopil

V kategoriji mlajših od 21 let je nastopil tudi dvakratni prvak SloEndura Miha Smrdel (MBK Črni Vrh). Začel je dobro z 11. mestom v sobotni pro etapi in v nedeljo s 5. in 6. mestom, nato pa je v tretji nedeljski etapi odstopil.

“Prehitro sem prišel na drop, priletel v ravnino in zlomil zadnji obroč …” pravi Miha. “Škoda, do takrat mi je šlo dobro.”

Video nedeljskega dirkanja

Razvrstitev pred finalom

Courdurier ima pred finalom, ki bo 24. in 25. septembra v Loudenviellu v Franciji, skupno zmago že v žepu. Pri moških lahko Kanadčan Jesse Melamed naslov izgubi le še teoretično, z ničlo in odličnim vikendom drugouvrščenega Richieja Ruda. Tega pa lahko še ogrozi tretjeuvrščeni Maes, ki mu je šlo od te trojice v Švici edinemu res dobro. Melamed in Rude sta namreč s padcema končala na 8. in 9. mestu.

Peršak je na 24. mestu.

Naslovna fotografija Kike Abelleira (Peršak na treningu, na dirki ni časa za toliko stila)

www.enduroworldseries.com

Preberi še

EWS Sugarloaf: Vid Peršak za konec severnoameriške turneje najvišje letos

Sledite nam