vid peršak, ews sugarloaf
22. avgusta 2022

Korošec v državi Maine z dvema etapama med najhitrejšo deseterico do 12. mesta. Zmagi v Kanado in Francijo.

Na šesti dirki svetovne enduro serije EWS in zadnji v severnoameriški turneji sta v Sugarloafu v državi Maine na sverovzhodu ZDA, smučišču in kolesarskem parku, postala Kanadčan Jesse Melamed (Rocky Mountain Race Face) in Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective).

Odlična Peršakova nedelja

vid peršak, ews sugarloaf
Foto Kike Abelleira

Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je spet slabše začel z 39. mestom na sobotni pro etapi. V nedeljo pa je nadaljeval odlično, že v prvi od petih etap je dosegel 6. čas. Sledile so uvrstitve na 10., 32., 23. in 16. mesto. Na koncu pa 12. mesto, letos Vidova najvišja uvrstitev. Doma na Koroškem je bil 15.

Vidova ekipa je pod vodstvom Primoža Štrancarja v razvrstitvi ekip zasedla drugo mesto za Pivot Factory Racing in pred Rocky Mountain Race Face.

Moški: Smola dveh igralcev za skupno razvrstitev

Z zmago v sobotni pro etapi, svojo prvo v EWS sploh, je začel Novozelandec Matthew Walker (Pivot Factory Racing). A mu je bil za petami z le 9 stotinkami sekunde Melamed, ki je vodstvo prevzel že z zmago v prvi nedeljski etapi. Že naslednji je s prepričljivo zmago vodstvo prevzel Američan Richie Rude (Yeti / Fox Factory Team), a mu je šlo od tam le navzdol in je poškodovan dirko končal na 21. mestu. Lanski prvak Jack Moir (Canyon Collective) pa je s predrtim plaščem in uničenim obročem izgubil toliko časa, da je tudi z zmagama v zadnjih dveh etapah končal povsem zadnji na 107. mestu.

jesse melamed, ews sugarloaf
Jesse Melamed, foto EWS

Walker si je na koncu prislužil drugo mesto, pred njim pa je na drugem dirko končal Belgijec Martin Maes, Vidov kolega v ekipi, z zaostankom le 3,66 sekunde za Melamedom.

Po smoli Ruda in Moira, glavnih tekmecev za skupno zmago, je Melamed dve dirki pred koncem povečal prednost v razvrstitvi, Rude na drugem mestu zaostaja za 450 točk, Maes je tretji, Moir pa je zdrsnil na 8. mesto. Peršak se je z 21. vzpel na 18. mesto.

Ženske: Courdurier spet vlada

Isabeau Courdurier, ki je imela v Whistlerju in Vermontu očitno še precej težav po poškodbi stopala, je spet tista prava. Povedla je že v sobotni pro etapi in na vrhu ostala vso nedeljo, ko je sicer dobila le eno etapo, a bila trikrat druga in enkrat četrta.

isabeau courdurier, ews sugarloaf
Isabeau Courdurier, foto EWS

Naposled ji je bila najbližje Britanka Rebecca Baraona (Yeti / Fox Factory Team) na drugem mestu z zaostankom 14 sekund, tretje mesto je osvojila še druga Britanka Ella Conolly (Cannondale Enduro).

Britanka Harriet Harnden (Trek Factory Racing), zmagovalka zadnjih dveh dirk, si je na treningu poškodovala roko in ni nastopila.

Pred zadnjima dvema dirkama v Evropi vodi Courdurier pred rojakinjo Morgane Charre (Pivot Factory Racing), ki je bila tokrat 8., tretja je Baraona.

Vrstni redi

Vid Peršak:

“Cel teden v Sugarloafu smo z ekipo gradili za ta vikend. Veliko dela smo opravili na vzmetenju in ponovno sem se počutil tako, kot je treba.

Verjetno tehnično ena težjih dirk. Pro Stage z manjšim padcem ni šel najbolj po planu, ampak v nedeljo nisem imel več kaj izgubiti. Vedel sem, da sem lahko zraven, če samo konstantno peljem. Uspel mi je zelo dober dan z nekaj odličnimi etapami, dvema med prvo deseterico, in z odlično skupno uvrstitvijo! Hvala ekipi in trenerskemu štabu za vso podporo.

Zdaj pa nekaj dni počitka in priprave na zadnji del sezone.”

Video poročilo EWS Sugarloaf

Naslovna fotografija Kike Abelleira

Preberi še

EWS Burke: Po uvodu Peršak našel stalnost
EWS Whistler: Peršak spet blizu najhitrejšim

Sledite nam