monika hrastnik
9. avgusta 2021

Video, izjave, fotografije in črta pod evropsko prvenstvo v spustu na Pohorju. Nared smo za svetovni pokal.

Po dirki evropskega pokala med tednom je minuli konec tedna pohorski park prvič gostil tudi evropsko prvenstvo v spustu. V Sloveniji smo ga za članske in mladinske kategorije ter veteranske že imeli leta v Kranjski Gori leta 2009 (nato le za veterane v letih 2011 in 2012). Osnovnim kategorijam prvenstva – torej članskim in mladinskim – so poleg veteranskih mariborski prireditelji z žegnom Evropske kolesarske zveze (UEC) prvič dodali še mlade iz kategorij do 15 in do 17 let.

Medtem ko je evropsko prvenstvo v krosu vsako leto pomemben dogodek ob boku svetovnih prvenstev in svetovnega pokala, evropsko prvenstvo kar se tiče prestiža malce niha. Odvisno je od tega, koliko prireditelj uspe dogodek spromovirati in kako velika imena pridejo na start. Prvenstvo na Pohorju je bilo skoraj samodejno uspešno že zaradi datuma teden dni pred svetovnim pokalom – kar ne pomeni, da prihodnje leto, ko bo tu le evropsko prvenstvo (Maribora ni v koledarju svetovnega pokala za 2022), ne bo še večje, saj se bodo prireditelji lahko bolj osredotočili na to prireditev.

Video vrhuncev UEC

Gremo naprej

Ekipa evropske zveze se je odpravila naprej v Srbijo na evropsko prvenstvo v krosu, ki bo ta konec potekalo v Novem Sadu, pod Pohorjem pa se pripravljajo na tretjo letošnjo dirko svetovnega pokala. Tekmovalci gredo na progo peš v četrtek, s kolesi pa prvič v petek. V soboto so na sporedu kvalifikacije, v nedeljo pa finalni nastopi.

european downhill championships 2021
Članski in mladinski prvaki/prvakinje

Monika Hrastnik, prvakinja

Prvenstvo si bomo zapomnili tudi po zmagi domače tekmovalke.

“Proga je bila zahtevnejša kot včeraj. Še zmeraj ne dojamem svojega uspeha in se zahvaljujem vsem, ki so me prišli spodbujat,” je po razglasitvi povedala Monika Hrastnik. “Verjamem, da je dober rezultat tudi napoved za naskok na najboljša mesta na tekmi za svetovni pokal, ki nas v Mariboru čaka danes teden.”

Špela Horvat
Špela Horvat si je želela v deseterico in končala na 11. mestu

Monika in Miri

Naši fantje

luka berginc
Luka Berginc

13. in 14. mesto Luka Berginca in Jureta Žabjeka sta solidni uvrstitvi, a sta oba ciljala višje.

jure žabjek
Jure Žabjek

“S svojo vožnjo sem zadovoljen, čeprav sem v primerjavi s kvalifikacijami na progi pustil kakšno dodatno sekundo,” je povedal aktualni državni prvak Luka. Jure pa: “Veselim se tekme za svetovni pokal prihodnji teden in čutim, da sem dobro pripravljen.”

Pri mladih pa nič pretresljivega. Med mladinci je bil izmed treh Slovencev na koncu v finalu najhitrejši domačin Mel Filipič na 27. mestu, v kategorijah do 17 in do 15 let pa sploh nisemo imeli predstavnikov. Priložnost zamujena … se vrne spet naslednje leto.

Miri in Sošo

Tudi tretjega domačega veterana velja omeniti – Janez Jamnik, članski državni prvak v spustu iz leta 2002, že dolgo časa ni sedel na kolesu za spust, pa se je za to priložnost vrnil nanj in končal na 4. mestu v kategoriji. Kar sta ušpičila Miran Vauh in Saša Merljak, pa sta še zanimivejši zgodbi.

Saša, ki je v spustu dirkal že v devetdesetih, se je prav tako po dolgih letih vrnil na DH kolo. Sicer je “nafuran” na e-kolesu na novogoriških trejlih, a da bo to dovolj za čas 3:26 in za zmago v kategoriji od 45 do 49 let, si je težko kdo mislil.

Še 15 sekund pa je bil hitrejši Miri in tudi v finalu ponovil svoj čas s sobotnega razvrstitvenega nastopa – čeprav je moral vmes na kolo namestiti verigo in menjalnik, saj tako velevajo pravila. Kolo brez pogona namreč ni kolo.

Pa še Lorisa smo ujeli na cilju

Fotografije Miha Matavž @mihamatavz

Preberi še

Sledite nam