Freestyle zaposluje
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
6. maja 2016

S štafeto se je v četrtek na Švedskem začelo evropsko prvenstvo v krosu. V nedeljo v boj edina slovenska predstavnica Tanja Žakelj.

Letošnje evropsko prvenstvo v krosu v Huskvarni na Švedskem se je včeraj že začelo z dirko štafet. Slovenske štafete na prvenstvih praviloma ni niti kadar je v večji postavi. Letos, ko Slovenijo na EP zastopa le in samo Tanja Žakelj, seveda to res ni šlo.

Tik pred zdajci se je selektor Urban Ferenčak z MTB odborom zveze in strokovnimi sodelavci odločil, da bo na prvenstvo pri Jönköpingu ob jezeru Vättern na jugu Švedske odpotovala le olimpijka Tanja. Predvsem zaradi stroškov, saj lahka odprava pomeni razmeroma poceni letalski prevoz za kolesarko in ožje spremstvo (Urban in mehanik Rok Jurca), več kolesarjev in koles pa takoj pomeni logistiko z avtomobilom. Privarčevani denar bodo za druge kandidate porabili na drugih mednarodnih dirkah.

Tanja ima med elito dva naslova evropske prvakinje (2013 in 2014), en bron (2011) in eno 4. mesto (2015), iz mlajših kategorij pa še tri vseh leskov.


Tanja in Urban na ogled proge

Tanja in Urban sta se včeraj popoldan prvič podala na 4 km dolg krog z 200 m višinske razlike, tremi daljšimi vzponi in petimi atraktivnimi skoki v globino. Vtisi so odlični.

“Proga nima veliko pasti, je pestra, tehnična, tudi fizično zelo zahtevna,” je Tanja po ogledu povedala za Slovensko tiskovno agencijo. “Zadnji od treh klancev je zahrbten, se kar vleče in vleče. Vmes so ovire, da niti ne veš, da ‘pedaliraš’ navzgor. Je fizično zahtevna, ampak dobro sem se počutila na progi. Všeč mi je, veselim se naslednjih dni in tekme.”


V prvi krog štafete, foto prireditelj

V četrtkovi štafeti so zmagali Švicarji pred Francozi in Nemci. Ali Jolanda Neff pred Pauline Ferrand Prevot in Sabine Spitz, če izpostavimo Tanjine tekmice. Danes je na sporedu kros na izpadanje, v soboto pa olimpijski kros mladincev, mladink in mlajših članic.

V nedeljo, ko so na vrsti preostale dirke v krosu, se dirka članic elite začne ob 11.30, povezavo za spletni prenos objavijo na strani prvenstva euromtb.com

Prvenstvo je v olimpijski sezoni v drugačnem terminu, da ni preblizu olimpjskim igram v avgustu. In zaenkrat je v Skandinaviji toplo.

Na uvodni fotografiji članica zmagovalne štafete Jolanda Neff, foto prireditelj


Najboljši na štafeti, foto prireditelj

Freestyle zaposluje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam