EP mladi, Il Ciocco
5. avgusta 2023

V Toskani poteka evropsko prvenstvo mladih v dirkah štafet, v kratkem krosu in v krosu. Slovenci s prvim odličjem.

Il Ciocco poznamo kot prizorišče drugega uradnega svetovnega gorskokolesarskega prvenstva. V Toskani so se najboljši gorski kolesarji in kolesarke pomerili daljnjega leta 1991. Tokrat je Il Ciocco gostitelj evropskega prvenstva za kategorije, mlajše od 17. let. V Italijo je odpotovalo 18 slovenskih tekmovalcev in tekmovalk.

Prvo odličje na letošnjem EP

Še vedno aktualna evropska prvakinja v kategoriji 15-letnic Maruša Tereza Šerkezi je bronu, ki ga je osvojila pred dobrim tednom na Olimpijskem festivalu evropske mladine (OFEM ali EYOF – European Youth Olympic Festival) v Mariboru, v petek dodala še en bron, in sicer na dirki v kratkem krosu.

Pojdimo lepo po vrsti

V sredo 2. avgusta so se mladi tekmovalci in tekmovalke pomerili v kratki vožnji na čas, ki je štela kot razvrstitvena vožnja za četrtkovo dirko štafet.

V kategoriji do 15 let smo imeli na startu tri štafete, prav tako tudi v kategoriji do 17 let. Vsaka je štela tri tekmovalce, ti pa so morali kratko vožnjo na čas prevoziti v čim krajšem času, posameznikov čas pa se je potem štel kot del skupnega časa. Skupni čas pa je bil pomemben predvsem za izbiro startne pozicije v štafetni vožnji in pa za nastop na petkovem kratkem krosu, kjer je imelo pravico do nastopa le 45 tekmovalcev oziroma tekmovalk v posamezni kategoriji.

V kategoriji do 15 let se je s tretjim skupnim časom najbolje odrezal trojec Tajda Šoštarko, Nik Hvala in Lenart Dejak (Slovenia Team Mix 1). To jim je omogočilo zelo dobro startno pozicijo na štafetni preizkušnji. Ekipa Calcit Bike Team II je v postavi Ula Bolčina Ravnikar, Vane Kukovica in Maks Majnik zabeležila 57. skupni čas. Slo Mix Team 2 v postavi Pina Šiler, Nejc Petal in Blaž Cerar si je izboril 119. izhodišče med 139 ekipami, ki so nastopile v štafetni preizkušnji.

V kategoriji do 17 let so nastopile trojice Slovenija 1 (Maruša Tereza Šerkezi, Gašper Štajnar in Nik Golob), Slovenija 2 (Eva Terpin, Meta Tancik, Filip Boškin) in Calcit Bike Team I (Zoja Bolčina Ravnikar, Nejc Teran, Jaka Tominšek). Najboljše startno izhodišče so si izborili Šerkezi, Štajnar in Golob, ki so si zagotovili 26. startno pozicijo, 60. startno pozicijo si je zagotovila Slovenija 2, 76. med 138 ekipami pa Calcit Bike Team I.

Vrhunci posamičnih voženj na čas

Štafetna preizkušnja na EP Il Ciocco

V kategoriji do 15 let se je med štafetami najbolje odrezala Slovenia Team Mix 1, osvojili so 29. mesto. trojica Calcit Bike Teama II je bila 67., Slo Mix Team 2 pa je zasedel 100. mesto.

V kategoriji do 17. let je bil trojec Slovenija 1 uvrščen na odlično 10. mesto, Slovenija 2 je zasedla 40. mesto, Calcit Bike Team I pa je bil 66.

Petkove preizkušnje v kratkem krosu in medalja za Slovenijo

Pravico do nastopa na dirki je imelo le 45 tekmovalk ali tekmovalcev, ki so “normo” za nastop dosegli v sredini vožnji na čas. Tako je v kategoriji deklet, starih do 15 let, Tajda Šoštarko osvojila 16. mesto. Za zmagovalko, Švicarko Shano Huber, je zaostala minuto in 51 sekund.

V kategoriji fantov, starih do 15 let, je Lenart Dejak zasedel 27. mesto, Nik Hvala je bil 44., evropski prvak je postal Švicar Karim Barhoumi. Dejak je bil v cilju počasnejši minuto in 29 sekund. Hvala je zaostal 3 minute in 20 sekund.

Pri dekletih, starih do 17 let, smo imeli Slovenci v “ognju” kar tri dekleta. Vsa so se uvrstila med najboljših deset. Kot rečeno, je bron osvojila Maruša Tereza Šerkezi, ki je za novo evropsko prvakinjo, Švicarko Anjo Grossmann, zaostala 39 sekund, Eva Terpin je z zaostankom minute in 15 sekund zasedla 7., Meta Tancik pa je bila deseta (+1:48).

Evropski prvak v kategoriji do 17 let je postal Avstrijec Valentin Hofer. Filip Boškin je z zaostankom minute in 32 sekund osvojil 32. mesto.

Vrhunci kratkega krosa deklet U17

Vsi vrstni redi na uec.ch.

Evropskega prvenstva še ni konec

V Toskani ta vikend sledijo še preizkušnje v krosu za kategorije 13-, 14-, 15- in 16-letnikov. Slovenski tekmovalci in tekmovalke se bodo še lahko potegovali za odličja in tudi naslove, dva sta nam s prvenstev mladih že prinesli Maruša Tereza Šerkezi (2022) in Meta Tancik (2021).

Fotografije UEC, Union Europeenne de Cyclisme

Preberi še

EP XC mladi: Maruša Tereza Šerkezi je evropska prvakinja!

Sledite nam