26. junija 2011

Na evropskem prvenstvu za kolesarje veteranskih kategorij včeraj opravili dirko v krosu, danes je na sporedu spust.

Polovica evropskega prvenstva MTB Masters v gorskem kolesarstvu je za nami – danes so pod Vitrancem nastopili tekmovalci v krosu in postregli s skoraj neverjetnimi časi. V dveh dirkah so skupaj štartali tekmovalci sedmih starostnih kategorij – po en naslov so osvojile Francija, Nemčija in Švedska, kar štirje naslovi pa so odšli k našim zahodnim sosedom.

Sobotni program prvenstva se je res zaključil z razvrstitveno vožnjo v spustu, a dan je bil v znamenju dveh dirk v krosu. Ti sta postregli z zares dobrim dirkanjem na tehnično in kondicijsko zahtevni progi, mnogi tekmovalci pa so dokazali, da bi se zlahka kosali tudi v članskih kategorijah, še posebej najhitrejši v kategorijah 30-34 in 35-39 let. Najbolj optimistične predvidene čase so še izboljšali in naši tekmovalci so le težko držali priključek z vodilnimi. Po koncu dirk je bilo podeljenih sedem naslovov evropskih prvakov, šest za moške po starosti in naslov za najhitrejšo žensko. Kar štiri naslove so osvojili Italijani, a najhitrejši na dirki je bil zmagovalec najmlajše skupine Laurent Spiesser iz Francije.

Slovenci tik za vodilnimi
Pred dirko je bilo težko pričakovati, da bi se naši borili za najvišja mesta, a vendarle smo upali na stopničke. Ob koncu dneva je bil najboljši Slovenec v krosu Peter Vesel na 5. mestu v kategoriji 45-49 let. Omeniti pa velja še 6. in 7. mesto nekdanjega olimpijca v tej disciplini Primoža Štrancarja in nekdanjega reprezentanta v spustu Aljoše Martinjaša – oba bosta jutri nastopila tudi v finalu spusta. Za “kombinacijo” se sicer ne podeljuje naslova, a vendarle je lepo imeti tekmovalce, ki nastopajo v tako zelo različnih diciplinah. Žal v teh prazničnih dneh za našo državo torej nismo dobili prvaka, a jutri je nov dan in v spustu so naši zelo hitri.

Naši uspešno na prvem delu spusta
Rok Podbevšek je razvrstitveno vožnjo skupine 30-34 let končal na 2. mestu, Saša Merljak pa je bil v naslednji starostni skupini četrti. Oba imata še nekaj rezerve, svoje čase pa lahko izboljšajo tudi drugi Slovenci, zato se lahko jutri nadejamo res vrhunskega rezultata. Štart finala bo ob 11:00.

90 tekmovalcev krosa iz praktično celotne Evrope je torej zaključilo s svojimi nastopi in bodo lahko v nedeljo v miru uživali v čudoviti kulisi prizorišča pod Vitrancem ter navijali za svoje rojake, ki se bodo borili za naslove v spustu.

Evropski prvaki kategorij Masters v krosu, Kranjska Gora / 25. junij 2011
30-34 let – Laurent Spiesser (Fra, Batibois Alsace)
35-39 let – Massimo Folcarelli (Ita, ASD Dream Team)
40-44 let – Carlo Manfredi Zaglio (Ita, Team Todesco ASD)
45-49 let – Nereo Canale (Ita, Scavezzon Squadre Corse)
50-54 let – Matthias Ball (Nem, Trek Domatec)
nad 55 let – Benny Andersson (Šve, Trek Sweden Racing)
ženske – Samira Todone (Ita, Caprivesi)

www.mtbkranjskagora.si

Na uvodni sliki štart skupine 30-34 let, vse foto G. Stopar

Sledite nam